Gyógyhír Magazin 2018-03-05

A mozgásszervi megbetegedésekről


A mozgásszervi megbetegedéseket korunk népbetegségeként tartják számon, mely hazánkban is nagyon sok embert érint: kit közvetve, a családjában előforduló megbetegedések révén, kit úgy, hogy saját maga az érintett.A reumás megbetegedések fogalomkörébe több százféle, ízületeket, csontokat és izmokat érintő, elsősorban fájdalommal, gyulladással, izommerevséggel és mozgáskorlátozottsággal kísért betegség tartozik. Kezelésükben a gyógyszerek és sebészeti beavatkozások mellett fontos szerep jut a fizioterápiának és a táplálkozásterápiának. Az utóbbi évtizedekben újabb gyógyászati lehetőségek terjedtek el a reumás panaszok kezelésére. Akárcsak a fitoterápia más területein, vizsgálatok és széles körű klinikai tapasztalatok gazdagították a bizonyításokon alapuló kezelési módokat. Mint dr. Podlovics Ágota reumatológus főorvos korábban lapunknak elmondta, hogy a lakosság 15-20 százalékánál diagnosztizálható mozgásszervi betegség, több mint százezren szenvednek gyulladásos ízületi megbetegedésben, és 10-20 százalékra tehető azoknak a száma, akiknél kopásos ízületi betegségek tünetei jelentkeznek.

Mik a rizikófaktorok?
A 30-40-es korosztály tagjai – főként, akik korábban versenyszerűen sportoltak –, figyelnek arra, hogy a rendszeres testmozgás ne tűnjön el az életükből, azonban talán éppen a korábbi egyoldalú terhelés miatt, sokan panaszkodnak nyak-, hát- vagy derékfájdalmakra. Mint a doktornő elmondta, ezekben nagy szerepet játszik a sok ülőmunka is, jellemzően a számítógép előtt. Az idősebb korosztálynál rizikófaktort jelenthet a csontritkulás, a gerinc- és nagyízületi kopás. A gyulladásos ízületi betegségek, főleg az immunrendszer valamilyen megbetegedésének következtében kialakuló ízületi gyulladással járó kórképek, gyakran fiatal felnőttkorban kezdődnek, de vannak bizonyos formái, melyeket akár már kisgyermekkorban diagnosztizálnak. Ilyen esetben természetesen a gyerekorvos és a reumatológus összehangolt munkája elengedhetetlen. Ha a családban volt valamilyen krónikus mozgásszervi betegség, akkor még inkább érdemes odafigyelni a jelentkező panaszokra, azokat komolyan kell venni már a kezdetektől – tanácsolja a szakember. Megfelelő étrenddel és sporttal jelentősen csökkenthetjük a mozgásszervi panaszok kialakulásának az esélyét és a fájdalmakat. Törekedjünk az egészséges életmódra, a rendszeres sportolásra, a megfelelő testsúlyra!

A 35 év feletti városi emberek minimum fele dolgozik már legalább 10 éve azonos testhelyzetet igénylő munkában, ami sokuknál mozgásszervi panaszokat okoz. Az irodai munkát végzők harmada, míg a megkérdezett fizikai munkások közül minden második panaszkodott valamilyen ízületi fájdalomra – derült ki a Magyar Gyógytornász - Fizioterapeuták Társaságának korábbi reprezentatív felméréséből. A kopással, meszesedéssel járó gerinc- és ízületi bántalmakban szenvedők nagyon megérzik a hideget, a krónikus ízületi gyulladással – például köszvénnyel –, küzdők fájdalmai viszont hideg hatására csökkenhetnek. A kopásos ízületi fájdalmak, lumbágó enyhítésében sokat segíthet a meleg fürdő, ami lazítja az izmokat, vagy például az iszappakolás, amely hőt termel az adott testrészen.

D. - K. D.


Cikkajánló


Ízületek, izmok, hideg napok Gyógyhír Magazin
A néma kór Gyógyhír Magazin
Diclac®Dolo – Maradjon mozgásban! Gyógyhír Magazin
Protézisműtét után Gyógyhír Magazin
Jaj, de fáj! Gyógyhír Magazin
Mit kell tudni az ízületi tükrözésről? Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


adatvédelmi nyilatkozat   |   jognyilatkozat   |   elérhetőségeink   |   médiumajánlat

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6727457 látogatónk volt eddig