Gyógyhír Magazin 2018-04-09

Télvégi tisztulás - a böjt


Tavasszal sokan méregtelenítenek, vagy próbálnak áttérni új étrendre. Milyen hagyományai, fajtái vannak a böjtnek? Érdemes-e egészségi okokból böjtölni, és ha igen, akkor hogyan?A keresztény világban a nemrég véget ért húsvét az az ünnep, amelyhez böjt kapcsolódik. Nézzük, milyen étkezési előírások vonatkoznak a katolikusokra a húsvét előtti böjti időszakban! A legszigorúbb szabályok a böjt első és utolsó napján, vagyis hamvazószerdán és nagypénteken érvényesek. A hívek közül a 18–60 közöttiek e napokon csak háromszor étkezhetnek, és csupán egyszer lakhatnak jól. Hamvazószerdán és nagypénteken, illetve a kettő közé eső péntekeken hústilalom van érvényben, amelynek betartását a 14 évesnél idősebbektől kérik. Mint látható, az előírások betartása nem kíván emberfeletti erőfeszítést, ráadásul nem csak életkori kivételek léteznek. Nem kell böjtölniük az úton lévőknek és a betegeknek sem. Továbbá a nagyböjt vasárnapjaira semmiféle étkezési tilalom nem vonatkozik, és a szabályok eleve csak az ételekre vonatkoznak, az italokra nem. Az is igaz, hogy ezek a viszonylag megengedő előírások csak a múlt század második felében váltották le a korábbi, jóval keményebb tiltásokat.

A böjt világiasabb fajtái

Ezek szinte mind abból indulnak ki, hogy ha időről időre visszafogjuk az evést, akkor több okból is jót teszünk szervezetünknek: adunk egy kis pihenőt emésztőrendszerünknek, megkönnyítjük szervezetünknek, hogy megszabaduljon a salakanyagoktól – nem mellesleg talán pár fölösleges kilótól is megszabadulunk. A léböjtkúrázók nem fogyasztanak szilárd táplálékot, csak folyadékot: csapvizet, szénsavmentes ásványvizet, teát, facsart zöldség- és gyümölcslét, zsiradékmentesen készült leveseket. Előnyének azt tartják, hogy ilyenkor egyáltalán nem kerül rost a szervezetbe. (Ezt a célt szolgálja, hogy a gyümölcsök, zöldségek leve préseléssel készül, nem turmixolással vagy centrifugálással.) A léböjtkúra népszerűsítői úgy tartják, hogy a rostmentes étrend tehermentesíti az emésztőrendszerünket.
A barnarizsböjt olyan egyszerű, mint ahogy hangzik: szigorú változatánál a böjtölő mindhárom napi étkezése főtt barnarizsből áll. A barnarizs nagy előnyének az gondolják, hogy nem hántják le róla a külső burkot, mielőtt a boltok pocaira kerül, ezért abban megmaradnak a rostanyagok. Ennek következtében a barnarizs kedvezően hat az emésztőrendszerre, segít eltávolítani a salakanyagokat az emésztőrendszerből, illetve megszüntetni a székrekedést.
A fentieknél valamivel sokoldalúbb egy szintén népszerű böjttípus, a zöldség- és gyümölcsböjt: ez egyszerűen abból indul ki, hogy az állati fehérjéket nehezebb emésztjük meg, mint a növényieket. Ezért az így böjtölők nem fogyasztanak húst vagy tejtermékeket, kizárólag gyümölcsöt és zöldséget. Ezekből viszont napi 2,5-3 kilónyit, ami nagyjából 1000-1200 kalóriának felel meg. Népszerűsítői szerint a zöldségeknek kell többségben lenniük a gyümölcsökkel szemben (mintegy 60–40% arányban), mert a túlzott gyümölcscukorfogyasztás nem kívánt mellékhatásokat – egyeseknél pl. hízást – eredményezhet.

Amit a böjtökről tudni kell 

Fontos, hogy a fenti böjtöket csak meghatározott ideig folytathatjuk anélkül, hogy egészségkárosodást kockáztatnánk, a léböjtkúra javasolt ideje például legfeljebb 3 nap. A legjobban viszont valószínűleg akkor járunk, ha nem csupán pár napokra próbálkozunk egészségesen étkezni, hanem a hétköznapjaink része lesz a kiegyensúlyozott étrend. Vagyis próbálunk minél változatosabb alapanyagokat használni a főzéshez, és kímélő konyhai eljárásokat választani; zsírban/olajban sütés helyett készítsük pl. ételeinket cserépedényben, sütőzacskóban, gőzöléssel. Igyekezzünk rendszeresen, inkább napi több (4-5) alkalommal kisebb adagokat enni rohamszerű falás helyett. Próbáljuk csökkenteni a sófogyasztást: fogyasszunk például minél kevesebb készételt, továbbá chipset és más rágcsálnivalót. Válasszuk a sovány, illetve fehér húsokat, együnk minél több halat; a gabonafélékből készült termékekből keressük a rostban gazdag változatokat – így a fehér lisztből készült kenyér, illetve péksütemények helyett azokat, amelyekhez barna-, magvas vagy korpás lisztet használtak, és így tovább.

A jó étrend mindig személyre szabott (kortól, nemtől, egészségi állapottól függ), nyugodtan kérjük kezelőorvosunk vagy dietetikus segítségét, aki adottságainkat és esetleges alapbetegségeinket figyelembe véve adhat tanácsot.


Cikkajánló


Újra és újra el kell mesélni… Gyógyhír Magazin
5 tipp viszonylag gyors fogyáshoz Gyógyhír Magazin
Régi idők karácsonyai Gyógyhír Magazin
Rákbetegek járhatnak gyógyfürdőbe? Gyógyhír Magazin
A bütyök kezelése Gyógyhír Magazin
Pikkelysömör kezelése Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


adatvédelmi nyilatkozat   |   jognyilatkozat   |   elérhetőségeink   |   médiumajánlat

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6404033 látogatónk volt eddig