• 2024. március 29., péntek

Télvégi tisztulás - a böjt


2018.04.09

Tavasszal sokan méregtelenítenek, vagy próbálnak áttérni új étrendre. Milyen hagyományai, fajtái vannak a böjtnek? Érdemes-e egészségi okokból böjtölni, és ha igen, akkor hogyan?



A keresztény világban a nemrég véget ért húsvét az az ünnep, amelyhez böjt kapcsolódik. Nézzük, milyen étkezési előírások vonatkoznak a katolikusokra a húsvét előtti böjti időszakban! A legszigorúbb szabályok a böjt első és utolsó napján, vagyis hamvazószerdán és nagypénteken érvényesek. A hívek közül a 18–60 közöttiek e napokon csak háromszor étkezhetnek, és csupán egyszer lakhatnak jól. Hamvazószerdán és nagypénteken, illetve a kettő közé eső péntekeken hústilalom van érvényben, amelynek betartását a 14 évesnél idősebbektől kérik. Mint látható, az előírások betartása nem kíván emberfeletti erőfeszítést, ráadásul nem csak életkori kivételek léteznek. Nem kell böjtölniük az úton lévőknek és a betegeknek sem. Továbbá a nagyböjt vasárnapjaira semmiféle étkezési tilalom nem vonatkozik, és a szabályok eleve csak az ételekre vonatkoznak, az italokra nem. Az is igaz, hogy ezek a viszonylag megengedő előírások csak a múlt század második felében váltották le a korábbi, jóval keményebb tiltásokat.

A böjt világiasabb fajtái

Ezek szinte mind abból indulnak ki, hogy ha időről időre visszafogjuk az evést, akkor több okból is jót teszünk szervezetünknek: adunk egy kis pihenőt emésztőrendszerünknek, megkönnyítjük szervezetünknek, hogy megszabaduljon a salakanyagoktól – nem mellesleg talán pár fölösleges kilótól is megszabadulunk. A léböjtkúrázók nem fogyasztanak szilárd táplálékot, csak folyadékot: csapvizet, szénsavmentes ásványvizet, teát, facsart zöldség- és gyümölcslét, zsiradékmentesen készült leveseket. Előnyének azt tartják, hogy ilyenkor egyáltalán nem kerül rost a szervezetbe. (Ezt a célt szolgálja, hogy a gyümölcsök, zöldségek leve préseléssel készül, nem turmixolással vagy centrifugálással.) A léböjtkúra népszerűsítői úgy tartják, hogy a rostmentes étrend tehermentesíti az emésztőrendszerünket.
A barnarizsböjt olyan egyszerű, mint ahogy hangzik: szigorú változatánál a böjtölő mindhárom napi étkezése főtt barnarizsből áll. A barnarizs nagy előnyének az gondolják, hogy nem hántják le róla a külső burkot, mielőtt a boltok pocaira kerül, ezért abban megmaradnak a rostanyagok. Ennek következtében a barnarizs kedvezően hat az emésztőrendszerre, segít eltávolítani a salakanyagokat az emésztőrendszerből, illetve megszüntetni a székrekedést.
A fentieknél valamivel sokoldalúbb egy szintén népszerű böjttípus, a zöldség- és gyümölcsböjt: ez egyszerűen abból indul ki, hogy az állati fehérjéket nehezebb emésztjük meg, mint a növényieket. Ezért az így böjtölők nem fogyasztanak húst vagy tejtermékeket, kizárólag gyümölcsöt és zöldséget. Ezekből viszont napi 2,5-3 kilónyit, ami nagyjából 1000-1200 kalóriának felel meg. Népszerűsítői szerint a zöldségeknek kell többségben lenniük a gyümölcsökkel szemben (mintegy 60–40% arányban), mert a túlzott gyümölcscukorfogyasztás nem kívánt mellékhatásokat – egyeseknél pl. hízást – eredményezhet.

Amit a böjtökről tudni kell 

Fontos, hogy a fenti böjtöket csak meghatározott ideig folytathatjuk anélkül, hogy egészségkárosodást kockáztatnánk, a léböjtkúra javasolt ideje például legfeljebb 3 nap. A legjobban viszont valószínűleg akkor járunk, ha nem csupán pár napokra próbálkozunk egészségesen étkezni, hanem a hétköznapjaink része lesz a kiegyensúlyozott étrend. Vagyis próbálunk minél változatosabb alapanyagokat használni a főzéshez, és kímélő konyhai eljárásokat választani; zsírban/olajban sütés helyett készítsük pl. ételeinket cserépedényben, sütőzacskóban, gőzöléssel. Igyekezzünk rendszeresen, inkább napi több (4-5) alkalommal kisebb adagokat enni rohamszerű falás helyett. Próbáljuk csökkenteni a sófogyasztást: fogyasszunk például minél kevesebb készételt, továbbá chipset és más rágcsálnivalót. Válasszuk a sovány, illetve fehér húsokat, együnk minél több halat; a gabonafélékből készült termékekből keressük a rostban gazdag változatokat – így a fehér lisztből készült kenyér, illetve péksütemények helyett azokat, amelyekhez barna-, magvas vagy korpás lisztet használtak, és így tovább.

A jó étrend mindig személyre szabott (kortól, nemtől, egészségi állapottól függ), nyugodtan kérjük kezelőorvosunk vagy dietetikus segítségét, aki adottságainkat és esetleges alapbetegségeinket figyelembe véve adhat tanácsot.


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Égő nyelvet pajzsmirigyzavar is okozhat Gyógyhír Magazin

4 dolog, ami túlzott nyálképződést okozhat gyerekeknél Gyógyhír Magazin

„Több színből állok össze, többféle napom van nekem is” Gyógyhír Magazin

A jó, a rossz és a szénhidrát Gyógyhír Magazin

Újra és újra el kell mesélni… Gyógyhír Magazin

5 tipp viszonylag gyors fogyáshoz Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
márciusi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája
Kulcsszavak


higiénia fogyás étkezés koronavírus költő gyerekek gyász maszk járvány kávé tudományos kutatás élettani hatás cukorbetegség járvány adományozás egyetem gyógyszergyár idős egészség testsúly női egészség stroke egészséges életmód megelőzés teszt szűrés légszennyezettség elhalálozás infografika elhízás karantén kutatás napozás napvédelem leégés fogászat jövő depresszió internet közöségi média függőség ajándék repülőjegy egészségügyi dolgozó betegség tüdőbaj allergia tej egészséges táplálkozás menopauza női egészség betegség till attila stressz magány bőrvédelem napozás herpesz testápolás körömvirág hüvely daganatos betegségek vashiány Richter Egészségváros megelőzés környezetvédelem évforduló évforduló otthoni tanulás szívtritmuszavar pitvarfibrilláció Richter Gedeon Nyrt. író visszér daganatos betegségek Vincze Lilla pszichológia zúzódás epepanaszok természetes öregedés vérplazma oltás ételrecept orvostudomány időskor demencia nyereményjáték rövidlátás Semmelweis Egyetem tóth auguszta szénhidrát táplálkozás felfázás fájdalomcsillapítás pihenés pihenés alvás HPV szűrés szemészet ízületi betegségek gyógyfürdő home office csézy sebkezelés zöldségek egészséges táplálkozás wc emésztés székelés ízület herpesz aids mozgás tüdőrák tiszta levegő dohányzás nátha megfázás gyógyfürdők tóth vera covid hobbi prosztata nátha influenza karácsony fáradtság vaspótlás tolerancia kertész zsuzsa emésztés mozgás izület bélrendszer infkuenza bakteriális fertőzés feledékenység memóriazavar rossz szokás pozitív gondolkodás borbás gabi borbás marcsi répafélék brokkoli daganatos betegségek vashiány fáradtság Élet Kis Virága Alapítvány bőrszárazság gyógynövények herpesz szív érrendszer gyógynövények Czippán Anett rákellenes világnap memória Vörösmarty Mihály skizofrénia kurkuma gyomorégés demencia olvasás Ladinek Judit gyógytea Dr. Polgár Csaba covid húsvét Sipos Péter fekete nadálytő tavasz rockmilady immunrendszer baleset mozgás telemedicina vadgesztenye Nick Árpád Nick Árpád egészséges életmód sérülés sebkezelés hasmenés utazás repülés fésűs nelly koffein idősotthon napozás lábdagadás Év gyógyszere allergia parlagfű porcjopás Singh Viki gyógynövények bőrvédelem zöldségek rejtő jenő immunerősítés szív úszás Mujahid Zoltán fürdőszoba felfázás testmozgás gyógynövények lázcsillapítás fájdalomcsillapítás szexualitás Sztárek Andrea ölelés hólyaghurut hallásprobléma prosztata diabétesz világnap ízületi kopás aminosavak gyomorégés füstmentes nap vásárlás kocsis dénes fogászat inkontinencia Év gyógyszerésze Kedvenc Patikám testmozgás covid depresszió magas vérnyomás ekcéma rostok Tóth Csanád immunerősítés szarkaláb aranyér véradás megfázás ibs pénz infláció lukács sándor házimunka vashiány Recyclomed d-vitamin a rák világnapja nátha térd Gregor Bernadett fejfájás bélflóra fürdőszoba húgyúti fertőzés az év gyógyszerésze fertőtlenítés szívroham gyomorégés arcápolás Quintus Konrád vastagbélrák d-vitamin ibs irritábilis bél szindróma böjtölés migrén front időjárás újszülöttek nyelvevolúció lábszárfekély sejtterápia növényi étrend rákkutatás Lyme-kór kullancsszezon sport jóga nevetés étrendkiegészítő vitaminok táplálékkiegészítők interjú Szerednyey Béla hisztamin fogzás pajzsmirigy teafaolaj borsmenta-illóolaj kamillaolaj kakukkfű vesebetegség cickafark gyulladás görcs intim higénia kertészkedés Tari Annamária eutanázia asztma ásványi anyagok melanóma sclerosis multiplex neurológia MRI mágneses magrezonancia fülfájás nyári betegségek bakteriális fertőzés rovarcsípés kullancs szúnyog úti patika gyógyszerek covied covid fájdalomcsillapító lázcsillapító mozgás probléma ultrahang Dupuytren klimax hőhullám változó kor hőség izzadás folyadékpótlás omega 3 zsírsavak antioxidáns diéta vágás égési sérülés epilepszia roham autóvezetés hajhullás hajproblémák hajápolás színművész Csuja Imre színész gerinc porckorong porckorongsérv sport mozgás melltartó vérkeringés zsírszövet társadalmi célú reklám dohányellenes klímaváltozás rajzpályázat tehetségesgondozás Richter