Gyógyhír Magazin 2018-04-28

Prosztatamegnagyobbodás – kockázatok és megelőzés


A prosztata jóindulatú – vagyis nem daganatos, szakszóval: benignus – megnagyobbodása a leggyakoribb elváltozása a dülmirigy néven is ismert szervnek. Kik tartoznak az elváltozás rizikócsoportjába, és mit lehet tenni a prevenció érdekében?A jóindulatú prosztatamegna-gyobbodás esélye az életkorral együtt progresszívan nő – megjelenése a 60 éveseknél 50, míg a 85 éves férfiaknál már 90%-os valószínűségű, miközben az érintettek mintegy harmadánál okoz az elváltozás olyan tüneteket, amelyek kezelést igényelnek. Az életkoron kívül más tényezőkről is tudunk, amelyek hajlamosítanak a benignus prosztatamegnagyobbodásra. Ilyenek például a diabétesz, egyes szívbetegségek – valószínűleg közvetetten, az orvoslásukra szedett úgynevezett béta-blokkolók miatt. Megjelenésének az életmódhoz is köze lehet – vizsgálatok szerint ugyanis túlsúlyosaknál gyakoribb ez az elváltozás. Szintén gyakrabban fordul elő azoknál, akiknek valamelyik vérrokonánál (apjánál, nagybátyjánál, fiútestvérénél) jelentkezett a probléma.

Mikor jelennek meg a panaszok?
Ezzel kapcsolatban érdemes megnézni néhány szakmai szervezet ajánlását. Az Amerikai Urológiai Egyesület (American Urological Assotiation; AUA) a 40-54 közöttieknél még nem, az 55-69 évesek körében viszont már indokoltnak tartja a kétévenkénti prosztatavizsgálatot. Ezzel szemben az Amerikai Rák Társaság (American Cancer Society; ACS) már korábbi életkort határoz meg: szerintük már 50 éves kortól indokolt a rendszeres szűrés, illetve például a gyakrabban érintett afroamerikai férfiak esetében a 45. életévtől. 
Azok közül, akik koruk vagy a fent ismertetett tényezők miatt a kockázati csoportba tartoznak, sokan már a közismert tünetek megjelenése előtt, megelőzés céljából kezdenek fogyasztani olyan természetes alapú készítményeket, melyek előállításához igazolt hatású gyógynövényeket használnak fel.
Pap Bence  


Cikkajánló


Apa csak egy van - vigyázzunk rájuk! Gyógyhír Magazin
A férfiak egészségéért Gyógyhír Magazin
Mit tehetünk a prosztatamegnagyobbodás ellen? Gyógyhír Magazin
Csak férfiasan! Szerelem - önazonosság - önbecsülés Gyógyhír Magazin
Fő a férfiegészség! Gyógyhír Magazin
Kiderült, miért lehetnek nyűgösebbek a férfiak betegen Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


adatvédelmi nyilatkozat   |   jognyilatkozat   |   elérhetőségeink   |   médiumajánlat

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6542520 látogatónk volt eddig