Gyógyhír Magazin 2018-06-05

Az immunrendszer söpri ki a daganatot


A szervezet saját védekezőképességét használja fel a rákos megbetegedések gyógyítására egy újszerű, az amerikai Stanford egyetem kutatói által kifejlesztett módszerrel.A kombinált immunstimuláns kezelés hatására a szervezet úgy kezeli a rákos betegséget, mintha egy egyszerű vírusfertőzésről lenne szó: az immunsejtek megtámadják és felszámolják a rákos sejteket. A kutatók a Science Translational Medicine tudományos szaklapban publikálták egereken végrehajtott kísérleteik eredményét, és már zajlanak a klinikai próbák limfóniás betegek részvételével. A kutatásról az MTA honlapja is beszámolt.

Mi is történik?
A Ronald Levy és Idit Sagiv-Barfi közösen kidolgozott kezelés során egy két immunstimulánsból kevert koktélt fecskendeztek közvetlenül a rákos daganatba rendkívül csekély – a gramm milliomodrészének megfelelő – mennyiségben. A koktél közvetlenül a helyszínen 
aktivizálja a sejtes immunválaszért felelős T-limfocitákat. Ezek eleve képesek küzdeni a rákos sejtekkel - felismerik a normálistól eltérő fehérjéiket -, de ahogy egy daganat növekszik, sejtjei egyre nagyobb eséllyel képesek elrejteni valós mivoltukat az inaktívvá váló T-limfociták elől. Utóbbiakat aktivizálja újra a kezelés, és a kísérletek meggyőző eredményei láttán sokan beszélnek a rák elleni küzdelem új korszakáról.

Új korszak a rák elleni küzdelemben
A beavatkozás eredményeként ugyanis nemcsak az adott daganat szívódott fel nyomtalanul az egerek szervezetében, hanem a távolabb lévő, közvetlenül nem kezelt áttétek is, sőt nem képződtek újabb daganatok sem. A módszer számos fajta rákbetegség esetében is működik – állítják a kutatók, akik szerint a közvetlenül a daganatba fecskendezett hatóanyag gyors és viszonylag olcsó, de mindenképpen kevesebb mellékhatással járó terápiaként szolgálhat, mint az egész szervezetben immunreakciót generáló korábbi immunkezelések.
Ezeknél a szervezet természetes immunreakcióját használják fel a rákos sejtek elleni küzdelemben. Eddigi alkalmazásuk során az egész szervezetben immunreakciót váltanak ki, és van olyan kezelés is, ahol a páciens saját sejtjeit emelik ki a szervezetből, majd genetikailag úgy módosítják, hogy támadja meg a rákos sejteket, és visszainjekciózzák. Ezek a kezelések ugyan sikereseknek mondhatók, de számos mellékhatással járnak, és gyakran rendkívül drágák. Az új módszer kiküszöbölné ezeket a hátrányokat.
Ballai Vince


Cikkajánló


Leggyakoribb rögeszméink Gyógyhír Magazin
Trükkös vírust szabadítottak a rákos sejtekre Gyógyhír Magazin
A gyógyulás egyik kulcsa Gyógyhír Magazin
Nagy lépés a mellrák megismerése felé Gyógyhír Magazin
Kómába küldenék a rákos sejteket Gyógyhír Magazin
Zöldségek a daganatos megbetegedések ellen Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


adatvédelmi nyilatkozat   |   jognyilatkozat   |   elérhetőségeink   |   médiumajánlat

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6607588 látogatónk volt eddig