Gyógyhír Magazin 2018-06-07

Fogadom


Bár nem élő fogakról van szó, a protézist is tisztán kell tartani, hiszen az ételmaradékok megtapadnak rajta. Ha a fogpótlást rendszeresen tisztítjuk és fertőtlenítjük, sok problémát megelőzünk.A kivehető fogpótlás – más néven műfogsor vagy protézis – egy olyan megoldás, amellyel az elveszített fogakat tudják helyettesíteni. Általában akkor szokták javasolni a teljes vagy a részleges műfogsort, amikor már annyi fog hiányzik, amennyi híddal (rögzített fogpótlással) nem pótolható. 
Mivel a műfogsorok ma már teljesen természetesek és élethűek, az eredeti fogakat idézik. Képek alapján akár a régi fogazat mintáját és színét is figyelembe tudják venni az orvosok a kialakításnál. A protézis – amellett, hogy az esztétikai problémákon javít – visszaadja az arc eredeti formáját és a rágóképességet, ami a megfelelő emésztés szempontjából szinte elengedhetetlen. Továbbá megszünteti a foghiány okozta beszédzavart, és segít a hangképzésben. 

Magabiztos élet műfogsorral
Természetes, hogy kezdetben lelkileg megterhelő a tudat, és a hozzászokás is időbe telik, de új fejezet nyílik a műfogsor használatával. Enyhítheti esetleges aggodalmait, ha pontosan tisztában van vele, hogy mire számíthat a fogorvosi kezelések között. Miután a műfogsorát felhelyezték, először furcsa érzés lehet, de ez normális, a szája, nyelve és arcizmai hozzá fognak szokni. Egy kis gyakorlásra szükség lesz az olyan hétköznapi feladatokhoz, mint az evés és a beszéd, de a rendszeres ellenőrzések segítenek, hogy a műfogsor, a száj többi részéhez hasonlóan megőrizze jó állapotát. 
A műfogsoron is megtapadhat a lepedék és a fogkő, illetve el is színeződhet, ezért nagyon fontos egy mindennapos tisztítási rutint kialakítani. 
A fogkefe segít eltávolítani az ételmaradékot, a műfogsortisztító tabletták pedig fertőtlenítenek.

Rágásképesség, esztétikum, hangképzés...
A szakemberek ezt a három szempontot tartják szem előtt a fogpótlások és műfogsorok készítésekor. A páciensek 90%-a ugyanakkor elsőként az esztétikai szempontok alapján ítéli meg a fogpótlás minőségét, ezt követi a hangképzés helyreállása, hiszen ez is jól észrevehető kritérium. Sajnos jellemző, hogy sokaknak már csak a frontfogai – a metsző és szemfogak – maradtak meg, mégsem mennek fogorvoshoz, hiszen azt, hogy nem tud rágni, senki sem látja. Orvosi szempontból azonban épp fordított a fontossági sorrend: elsődleges a megfelelő rágásképesség helyreállítása, ennek híján ugyanis emésztőrendszeri problémákkal is szembe kell nézni. A másik gyakori, ebből a hozzáállásból adódó probléma pedig az, hogy sok értékes idő elveszik, amíg a fogak egymás után meglazulnak, kipotyognak (például egy fogínybetegség következtében), pedig a pótlásra mihamarabb szükség lenne.
Dózsa-Kádár Dóra


Cikkajánló


Minden sebet kezelni kell! Gyógyhír Magazin
A sebeket nem szabad elhanyagolni! Gyógyhír Magazin
A véraláfutás otthoni kezelése Gyógyhír Magazin
Hegkezelés – minden korban, mindenkorra! Gyógyhír Magazin
Iskolai sérülés: Most mi legyen? Gyógyhír Magazin
Sebek, vágások, horzsolások helyük se maradjon! Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


adatvédelmi nyilatkozat   |   jognyilatkozat   |   elérhetőségeink   |   médiumajánlat

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6731675 látogatónk volt eddig