Gyógyhír Magazin 2018-09-01

Megelőzni a mozgásszervi bajokat


A világon szinte mindenütt nő az emberek átlagéletkora, köszönhetően az orvostudomány haladásának. Ezzel párhuzamosan azonban egyre nagyobb figyelmet kell fordítani azon krónikus betegségekre, amelyek megjelenése az életkor előrehaladtával egyre valószínűbb. Ezek közé tartoznak a mozgásszervi betegségek is – mit tehetünk azért, hogy idős korunkban is aktívak maradhassunk?Kezdjük néhány ténnyel: a nemzetközi adatok azt mutatják, hogy a mozgásszervi betegségek valamivel több mint 10, a daganatos betegségek pedig mintegy 11,5%-kal szerepelnek az összes betegségcsoport között, vagyis  nagyjából hasonló egészségügyi-gazdasági terhet ró-nak a társadalmakra. A mozgásszervi bajok szintén dobogós helyen szerepelnek a kereső- és munkaképtelenséget okozó egészségügyi problémák listáján: csak a heveny felső légúti, valamint a szív- és érrendszeri betegségek előzik meg ezeket. A szakértők a múlt évtized közepe táján például úgy becsülték, hogy hazánkban évi kb. 10 millió (!) munkanap kieséséért felelt a betegségcsoport mintegy 300 ezer érintett révén.

Az ízületek túlterhelése veszélyes
A mozgásszervi megbetegedések idősebbeknél nagyobb valószínűséggel alakulnak ki. Ugyanakkor az egyik leggyakoribb ilyen elváltozás, a kopásos ízületi megbetegedés (oszteoarthritisz; OA), miközben jeleit a 60 év felettiek 10%-ánál ki lehet mutatni, egyre fiatalabb korosztályoknál is jelentkezik. Különösen azok válhatnak érintetté, akik túlterhelik ízületeiket – akár munkájuk miatt, akár sportolással –, továbbá a túlsúlyosak. Az is bizonyított, hogy a korábban elszenvedett porcsérülések is hajlamosítanak az OA kialakulására. 
A fentiekből az is következik, hogy a megelőzést is érdemes minél fiatalabb korban megkezdeni. Ahogy más egészségügyi problémák prevenciójában, úgy a mozgásszervi bajok esetében is alapvető, hogy igyekezzünk megőrizni optimális testsúlyunkat, akár dietetikus segítségét kérve. Sokan fogyasztanak rendszeresen olyan tápszereket, melyeket speciálisan a mozgásszervi bajok enyhítésére, illetve prevenciójára fejlesztettek ki.
Pap György


Cikkajánló


Diclac®Dolo – Maradjon mozgásban! Gyógyhír Magazin
Protézisműtét után Gyógyhír Magazin
Jaj, de fáj! Gyógyhír Magazin
Mit kell tudni az ízületi tükrözésről? Gyógyhír Magazin
A mozgás szabadsága Gyógyhír Magazin
A fájó ízületek kezelése Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


adatvédelmi nyilatkozat   |   jognyilatkozat   |   elérhetőségeink   |   médiumajánlat

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6404094 látogatónk volt eddig