Gyógyhír Magazin 2018-09-29

Enyhíteni a megfázás tüneteit


A szervezetünk oxigénellátásában létfontosságú légutakat alsó és felső légutakra szokás osztani – utóbbiak közé tartoznak a gége és a garat, továbbá az orr-, a homlok és az arcüreg. A felső légutak gyulladásos megbetegedései minden korosztályban a leggyakoribb kórképnek számítanak.

Mit tehetünk a kellemetlen tünetek enyhítésére?Bár régi tapasztalat, hogy hideg időben gyakoribbá válnak a felső légúti megbetegedések, három évvel ezelőtt az USA-beli Yale Egyetem kutatói tudományos módszerrel is igazolták az összefüggést. A kísérlet során a tudósok normál (37°C) és inkubátorban csökkentett (33 Co) testhőmérsékletű egereken tanulmányozták, hogyan változik a rágcsálók immunreakciója a hűlés következtében. A Yale munkatársai azt találták, hogy a testhő csökkenésével arányosan az egerek immunrendszere egyre kevésbé hatékonyan válaszolt az úgynevezett rhinovírus (a megfázás vagy meghűlés leggyakoribb kórokozója) megjelenésére. Sőt, a tanulmány készítői úgy találták, hogy a betegség kialakulását a testhő csökkenése erőteljesebben befolyásolja, mint maga a vírus – vagyis az egerek szervezetében nagy számban megtalálható kórokozók kevésbé növelték a betegség kialakulásának esélyét, mit az a körülmény, hogy a rágcsálók testét lehűtötték. (A cikk összefoglalója angolul itt olvasható: news.yale.edu/2015/01/05/cold-virus-replicates-better-cooler-temperatures.)

A nyáktól szabadulni kell 
Összegezve: a hidegebb őszi-téli hónapokban fokozottan kell ügyelnünk a megfelelő öltözködésre, testünk optimális hőfokon tartására. Akármilyen elővigyázatos is azonban valaki, nehezen elkerülhető, hogy nyár és tavasz között legalább pár napra ne keserítse meg valamilyen megfázásos betegség. A láz- és fájdalomcsillapításon felül is sokat tehetünk azért, hogy a tünetek minél előbb megszűnjenek. Fontos például hogy segítsünk szervezetünknek megszabadulni az ilyenkor nagy mennyiségben termelődő, nehezen ürülő nyáktól. Mégpedig azért, mert a nyáktermelődés fokozódása nagyban rontja az arc- és homloküreg szellőzését, illetve az ezekben keletkező váladék sem tud távozni – ezek következtében viszont nő a bakteriális felülfertőződés rizikója, ami az érintett területek gyulladását válthatja ki.
Pap György


Cikkajánló


Téli bajaink Gyógyhír Magazin
Miért pont télen támad a megfázás és az influenza? Gyógyhír Magazin
Ha sokszor megfázik a kisbaba nem nagy baj, de ne vegyük félvállról Gyógyhír Magazin
Levegőt! Gyógyhír Magazin
A lázcsillapítás trükkjei – nem is olyan egyszerű… Gyógyhír Magazin
Ha köhög, náthás, megfázott Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


adatvédelmi nyilatkozat   |   jognyilatkozat   |   elérhetőségeink   |   médiumajánlat

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6727415 látogatónk volt eddig