• 2024. április 19., péntek

Szemünk fénye


2018.10.02

Az októberi Látás Hónapja a Magyar Látszerész Szövetség és az optikai szakma által közösen létrehozott kampány, amelynek célja a magyar lakosság látáskultúrájának fejlesztése, az éleslátás iránti igény felkeltése.



 



Szemünk az agy után a második legkomplexebb szervünk. Fontosságáról senkit nem kell győzködni, de egy adat talán érdekes lehet: annak, amit tudunk, 80 százalékát a szemünk segítségével sajátítottuk el. Elvileg azt is tudja mindenki, hogy nagyon kell vigyázni rá. De vajon így is teszünk? Összeszedtük, mit jelezhet nekünk, illetve hogy mit árul el egészségi állapotunkról látószervünk. Végigvesszük azt is, mikor érdemes szakemberhez fordulni. 

Mit árul el a szeme? 

Vörös, véreres szem 
A szemben lévő apró vérerek szétrobbanhatnak, ha irritáció éri őket, vagy megfertőződnek. Valójában elég gyakori jelenség, és a legtöbbször kezelés nélkül is elmúlik. Ha fáj, vagy két nap alatt sem enyhül, érdemes orvoshoz fordulni. 

Égő vagy viszkető szem 
Ez a fáradt vagy irritált szem jellemzője, oka lehet szénanátha, por vagy füst. Viszont a bakteriális fertőzés okozta szemhéjgyulladásra (blepharitis) is utalhat, ami korpaszerű részecskék megjelenését válthatja ki a szempillán. „Száraz szem” esetén is ezt érzi a beteg, amikor látószere nem termel megfelelő minőségű vagy elég könnyet. Hasonló tünettel járó komolyabb probléma lehet a szaruhártya-gyulladás.

Csipásodás 
Amikor a könny megszárad, ragadós maradványt hagy a szempillán vagy a szemhéjzugban. Kisebb mennyiség ébredéskor normális, de érdemes szakemberhez fordulni, ha sok van belőle, sárga vagy zöldes, ráadásul egyéb tüneteket is tapasztal. Blepharitisra is gyanakodhat. 

Száraz és viszkető szem 
Okozhatja allergia, orvosság, kon-taklencse, betegségek – például arthritis –, vagy a túl sok számítógépezés. Segíthet a szemcsepp, érdemes olyat keresni, ami nedvesít is. Az is jót tesz, ha hideg borogatást tesz a szemére, és óvatosan nyomást gyakorol rá. Dörzsölni nem szabad! 

Dagadt szem 
Ennek a jelenségnek a hátterében is állhat allergia, fertőzés vagy gyulladás, vagy a szaruhártya apróbb sérülései. Legtöbbször magától 
elmúlik 24 órán belül. Akkor utal komolyabb problémára, ha látászavarok is fellépnek. 

Könnyező szem 
A könny feladata, hogy nedvesen tartsa a szemünket, és kimossa belőle a szennyeződéseket. Ha viszont könnyezik, azt is mutathatja, hogy a könny nem tud elvezetődni a normális úton. Okozhatja fertőzés, vágás, karcolás, vagy a könnycsatorna elzáródása. Orvoshoz kell fordulni, ha fáj, nem jól lát, vagy úgy érzi, mintha lenne valami a szemében. 

Rángatózás
Pislogással terítjük szét a könnyet a szem felszínén, ez teljesen normális. Akkor van baj, ha az akaratlan rángatózás állandósul. Enyhébb esetben elmúlik, ha többet pihenünk, vagy ha csökkentjük a koffeinadagunkat. Súlyosabb a probléma, ha a szemhéj akaratunk ellenére becsukódik, vagy az arc egyik fele begörcsöl, gyakran a szem közelében. Elég ijesztő jelenség amúgy is, orvoshoz kell fordulni. 

Árpa 
Vörös, fájdalmas csomók a szempilláknál vagy a szemhéj belsejében. Baktérium okozza. Meleg, nedves borogatás segít – meleg vizes kendőt kell a szemre helyezni 10-15 percre, és ezt naponta háromszor-ötször ismételni. Antibiotikum-tartalmú szemcsepp vagy kenőcs is elősegíti a gyógyulást. 

„Van valami a szememben” 
Ne dörzsölje! A könny gyakran kimossa a szennyeződést, ha mégsem, pislogjon sokat, vagy használjon műkönnyet a kimosására. Meleg vizes kendő is segít, csak rá kell helyeznie a szemhéjára. Ha órák elteltével sem mérséklődik az érzés, forduljon orvoshoz. Ha elkapott egy fertőzést, vagy megkarcolódott a szaruhártyája, jobb, ha segít.  

Sárga szemfehérje
Ebben az esetben valószínűleg sárgasága van. Ez egy májbetegség, amit hepatitisz, túlzott alkoholfogyasztás, epekő vagy – ritkábban – daganatos megbetegedés okoz. Tanácsos azonnal szakszerű segítséget kérni. Ha csak sárga pöttyök vannak a szemében, az jóval ártalmatlanabb, gyakran nem is igényel kezelést. 

Szokatlan méretű pupillák 
Normál esetben a pupillák mérete a fény erősségének függvényében változik. Előfordul azonban, hogy túlságosan tág (mydriasis), vagy túlságosan szűk (miosis), vagy a két pupilla nem ugyanakkora. Sok oka lehet, például idegkárosodás, migrén, orvosság, szemműtét. Az orvos segít eldönteni, mennyire súlyos problémával állunk szemben. 

Kancsalság
Ha a két szem nem ugyanabba az irányba néz, különböző képet küldenek az agynak, ami gyorsan megtanulja, hogy ne vegye figyelembe a gyengébb vagy a „lusta” szemből érkező információt. A kancsalság 25 gyerekből 1-et érint. Lehet, hogy szemüveg is segít, de elképzelhető, hogy a műtét jelenti a megoldást. 

Lelógó szemhéj 
A korral is bekövetkezik néha, ekkor egy egyszerű szépészeti beavatkozással orvosolható a probléma. Ha viszont hirtelen jelenik meg, akkor stroke, agytumor, izombetegség vagy idegi probléma jele lehet. Utóbbi esetben menjen azonnal orvoshoz!

Tudta? 
19 érdekes tény a szemről

 

 1. A szem két héttel a fogantatás után kezd fejlődni.
 2. Ha a családban senkinek sem volt kék vagy zöld szeme, akkor is születhet gyerek ilyen színű szemmel. 
 3. A szemünk mérete születésünktől halálunkig nem változik.
 4. Egy pislogás átlagos ideje 1/10 másodperc.
 5. Míg izmainknak be kell melegedniük, hogy maximálisan tudjanak teljesíteni, szemünk 0-24 órában készenlétben áll. 
 6. A szem gyorsan gyógyul. Ha például megkarcolódik 
a felszíne, 48 órán belül teljesen regenerálódik. 
 7. A látás akkora feladat, hogy az agy kapacitásának 
a felét leköti. 
 8. Az újszülötteknek nincsenek könnyeik. Síró hangot kiadnak – ismerjük –, de a könnyek csak 4-13 hetes korban jelennek meg. 
 9. A világon körülbelül 36 millió vak ember él.
10. Sikeres szemgolyó-átültetést eddig még nem hajtottak végre. A szemet az aggyal összekötő, 1 millió idegszálból álló optikai ideg ugyanis rendkívül érzékeny, és eddig még nem tudták rekonstruálni.
11. A szemünkben különböző alakú sejtek biztosítják a látást. A csapoknak köszönhetjük a színlátást, a pálcikáknak a formák látását.
12. Percenként 12-t pislogunk. 
13. Mindkét szemgolyónknak van vakfoltja, ott, ahol az optikai ideg csatlakozik. Ezt nem vesszük észre, mert a két szemgolyó azon dolgozik, hogy kitöltse a hiányzó képet.
14. Az összes izom közül, amik a szervezetünkben találhatók, a szemet mozgatók a legaktívabbak. 
15. A szemproblémák 80 százaléka elkerülhető vagy gyógyítható. 
16. A szemgolyónknak mindössze 1/6 részét látjuk.
17. A szaruhártya az egyetlen olyan szövet a szervezetünkben, amelyben nincs vér. 
18. Az agy után a szem a második legkomplexebb szervünk. 
19. Az ujjlenyomatnak 40 egyedi megkülönböztető jegye van, míg a retinának 256.
 
Hogyan látunk? 
Az ember látószervének (organum visus) fő része a szemgolyó. A látószervhez szervesen hozzátartoznak a szemidegek és a folytatásukba eső idegpályák (tractus opticus és radiatio optica), valamint a szem járulékos szervei. Az emberi szem – a fényképezőgépek optikai rendszerének analógiája szerint – egyszerű, két részből álló gyűjtőlencse típusú objektívvel rendelkezik. 
A külső a szaruhártya, a belső a szemlencse. A szivárványhártya (iris), amely a szem színét is meghatározza, csökkenti a szembe lépő fény mennyiségét. A szivárványhártya nyílása a pupilla, melynek átmérője a fényerősségtől függően változik, a fényrekesz szerepét tölti be. A belépő fénysugarak áthaladnak az üvegtesten (corpus vitreum) és a recehártyára (retina) fókuszálódnak. Ezután a központi idegrendszer közreműködésével alakul ki a kép.
 
WHO-statisztika a szembetegségekről 
• 2017 októberében 253 millió ember élt szemproblémával. Közöttük 36 millió vak, a többiek betegsége széles skálán mozog az enyhétől a súlyosig. 
• A vakok vagy súlyos látáskárosodással élők 81 százaléka idősebb 50 évesnél. 
• Globálisan a krónikus betegségek a látásvesztés főbb okai. Az egyik leggyakoribb a kezeletlen szürke hályog. 
• Az utóbbi 25 évben jelentősen csökkent az olyan betegségek gyakorisága, mint például a trachoma (szemcsés kötőhártya-gyulladás). 
 

 


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Óvjuk szemünket a kiszáradástól! Gyógyhír Magazin

Új népbetegség: a COVID képernyő-szindróma Gyógyhír Magazin

Egy érzékeny pont az arcunkon, amire oda kell figyelnünk Gyógyhír Magazin

Óvjuk a szemünket! Gyógyhír Magazin

Indul az iskola – rövidlátó a gyerek? Gyógyhír Magazin

Amikor elfogynak a könnyeink Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
áprilisi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája
Kulcsszavak


higiénia fogyás étkezés koronavírus költő gyerekek gyász maszk járvány kávé tudományos kutatás élettani hatás cukorbetegség járvány adományozás egyetem gyógyszergyár idős egészség testsúly női egészség stroke egészséges életmód megelőzés teszt szűrés légszennyezettség elhalálozás infografika elhízás karantén kutatás napozás napvédelem leégés fogászat jövő depresszió internet közöségi média függőség ajándék repülőjegy egészségügyi dolgozó betegség tüdőbaj allergia tej egészséges táplálkozás menopauza női egészség betegség till attila stressz magány bőrvédelem napozás herpesz testápolás körömvirág hüvely daganatos betegségek vashiány Richter Egészségváros megelőzés környezetvédelem évforduló évforduló otthoni tanulás szívtritmuszavar pitvarfibrilláció Richter Gedeon Nyrt. író visszér daganatos betegségek Vincze Lilla pszichológia zúzódás epepanaszok természetes öregedés vérplazma oltás ételrecept orvostudomány időskor demencia nyereményjáték rövidlátás Semmelweis Egyetem tóth auguszta szénhidrát táplálkozás felfázás fájdalomcsillapítás pihenés pihenés alvás HPV szűrés szemészet ízületi betegségek gyógyfürdő home office csézy sebkezelés zöldségek egészséges táplálkozás wc emésztés székelés ízület herpesz aids mozgás tüdőrák tiszta levegő dohányzás nátha megfázás gyógyfürdők tóth vera covid hobbi prosztata nátha influenza karácsony fáradtság vaspótlás tolerancia kertész zsuzsa emésztés mozgás izület bélrendszer infkuenza bakteriális fertőzés feledékenység memóriazavar rossz szokás pozitív gondolkodás borbás gabi borbás marcsi répafélék brokkoli daganatos betegségek vashiány fáradtság Élet Kis Virága Alapítvány bőrszárazság gyógynövények herpesz szív érrendszer gyógynövények Czippán Anett rákellenes világnap memória Vörösmarty Mihály skizofrénia kurkuma gyomorégés demencia olvasás Ladinek Judit gyógytea Dr. Polgár Csaba covid húsvét Sipos Péter fekete nadálytő tavasz rockmilady immunrendszer baleset mozgás telemedicina vadgesztenye Nick Árpád Nick Árpád egészséges életmód sérülés sebkezelés hasmenés utazás repülés fésűs nelly koffein idősotthon napozás lábdagadás Év gyógyszere allergia parlagfű porcjopás Singh Viki gyógynövények bőrvédelem zöldségek rejtő jenő immunerősítés szív úszás Mujahid Zoltán fürdőszoba felfázás testmozgás gyógynövények lázcsillapítás fájdalomcsillapítás szexualitás Sztárek Andrea ölelés hólyaghurut hallásprobléma prosztata diabétesz világnap ízületi kopás aminosavak gyomorégés füstmentes nap vásárlás kocsis dénes fogászat inkontinencia Év gyógyszerésze Kedvenc Patikám testmozgás covid depresszió magas vérnyomás ekcéma rostok Tóth Csanád immunerősítés szarkaláb aranyér véradás megfázás ibs pénz infláció lukács sándor házimunka vashiány Recyclomed d-vitamin a rák világnapja nátha térd Gregor Bernadett fejfájás bélflóra fürdőszoba húgyúti fertőzés az év gyógyszerésze fertőtlenítés szívroham gyomorégés arcápolás Quintus Konrád vastagbélrák d-vitamin ibs irritábilis bél szindróma böjtölés migrén front időjárás újszülöttek nyelvevolúció lábszárfekély sejtterápia növényi étrend rákkutatás Lyme-kór kullancsszezon sport jóga nevetés étrendkiegészítő vitaminok táplálékkiegészítők interjú Szerednyey Béla hisztamin fogzás pajzsmirigy teafaolaj borsmenta-illóolaj kamillaolaj kakukkfű vesebetegség cickafark gyulladás görcs intim higénia kertészkedés Tari Annamária eutanázia asztma ásványi anyagok melanóma sclerosis multiplex neurológia MRI mágneses magrezonancia fülfájás nyári betegségek bakteriális fertőzés rovarcsípés kullancs szúnyog úti patika gyógyszerek covied covid fájdalomcsillapító lázcsillapító mozgás probléma ultrahang Dupuytren klimax hőhullám változó kor hőség izzadás folyadékpótlás omega 3 zsírsavak antioxidáns diéta vágás égési sérülés epilepszia roham autóvezetés hajhullás hajproblémák hajápolás színművész Csuja Imre színész gerinc porckorong porckorongsérv sport mozgás melltartó vérkeringés zsírszövet társadalmi célú reklám dohányellenes klímaváltozás rajzpályázat tehetségesgondozás Richter