Gyógyhír Magazin 2018-10-04

A legnagyobb fájdalommal járó betegség


Akár a többi emlős esetében, az emberi szervezet mozgásrendszere is az aktív szerepet betöltő izom-, illetve a passzív csontrendszeren alapul. Részei ennek a bonyolult szisztémának az inak, a szalagok, az ízületek és a porcok – utóbbiak az ízületi végeket borítják, és az érintkező csontok sima elmozdulását többek között egy speciális kenőanyag, az ízületi folyadék segítségével biztosítják. Mit tehetünk e komplex struktúra megfelelő működésének megőrzéséért?Kezdjük néhány általános megállapítással: az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization; WHO) összegzése szerint a csont- és izomrendszerrel összefüggő kóros állapotokat 150-nél több diagnózis írja le. Közös vonásuk, hogy fájdalommal, illetve a fizikai funkciók ellátásának csökkent képességével járnak, továbbá nem egy alkalommal az értelmi képességek hanyatlásához vezetnek. 
A szervezet szakértői azt is megállapították, hogy a nevezett egészségügyi elváltozások általánosságban véve is növelik a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát, illetve az egy-egy népességre jellemző halálozási arányt. Sok más idült elváltozáshoz hasonlóan a csont- és izomrendszer kóros elváltozásainak tényezői között is ott szerepelnek a nem megfelelő táplálkozás, az ülő életmód, illetve az előbbiek következtében szinte törvényszerűen megjelenő túlsúly. A WHO anyaga azt is leszögezi, hogy akár az életkor, akár a földrajzi eloszlás szempontjából vizsgáljuk, a csont- és izomrendszerrel kapcsolatos problémákban szenvedők kényszerülnek a legnagyobb arányban tartós fájdalommal élni. 

Minden harmadik ember 
A WHO anyaga azt is leszögezi: bár az elterjedtebb mozgásszervi betegségek előfordulása az életkorral növekszik, ezek nem csak az idősebbeknél jelentkezhetnek: így például a gyulladásos arthritis a gyermekeknél, a serdülőknél és a középkorúak körében éppen a fejlődés idején, illetve a legmagasabb jövedelemtermelő képességgel rendelkező években keseríthetik meg a páciensek életét. Durva becsléssel a szervezet szakemberei azt állítják, hogy nagyjából minden harmadik ember él együtt valamilyen krónikus, fájdalommal járó izom- és csontrendszeri elváltozással. Ez annyit tesz a WHO dokumentuma szerint, hogy a mozgásszervi elváltozások például az Amerikai Egyesült Államokban a szív- és érrendszeri, illetve a krónikus légúti megbetegedésekhez hasonló arányban fordulnak elő. Ezek gazdasági terhéről itt most elég annyit megemlíteni, hogy az évtized első évében a WHO becslése szerint 213 milliárd dollár (azaz a bruttó hazai termék közel 1,5%-ának megfelelő) terhet okoztak az USA gazdaságának – feltehetően ez az arány hasonló lehet a világ gazdaságilag fejlettnek tekinthető országaiban, így hazánkban is. 
(A WHO eredeti anyaga angolul itt olvasható az interneten: who.int/bulletin/volumes/96/5/17-204891/en/.

A kulcs a rendszeres mozgás
És hogy mit tehetünk mozgásrendszerünk épségének megőrzéséért, a meglévő bajok enyhítéséért? Talán a WHO fentebb idézett anyaga is megerősíti azt az alapigazságot, hogy az optimális testsúly megőrzése, a rendszeres testmozgás létfontosságú. (Nem csupán az izmok, csontok, porcok egészségének szempontjából, de helyhiány miatt itt nem térünk ki arra, milyen áldásos hatású a jó kondíció, a sportolás a szív- és érrendszerünkre, a szellemi és lelki jóllétünkre.) Ezúttal is igaz az ökölszabály, amely szerint a napi átlagosan 30 percnyi, közepesen intenzív testmozgás elengedhetetlen: nemcsak az ideális testsúly – és így például az egészséges önbizalom – eléréséhez, hanem azért is, mert az erősödő izmok csökkentik például a porcok terhelését, részben átveszik az ínszalagok feladatát stb. 

Megfelelő táplálkozás
Ezen kívül természetesen sokan fogyasztanak megelőzésre, meglévő panaszaik kezelésére, vagy egyszerűen mozgásrendszerük – sportjuk vagy munkájuk miatt történő – túlterhelése miatt olyan készítményeket, amelyeket kifejezetten az izmok, a porcok és a csontozat épségének megőrzésére fejlesztettek ki. Sok ilyen készítmény összetevői között találjuk meg a C-vitamint vagy a D-vitaminokat – előbbi nélkülözhetetlen például a porcokat alkotó kollagének képződéséhez, míg D-vitamin híján a csontok épségéhez, felépüléséhez szükséges kalciumot nem képes szervezetünk felszívni a táplálékból. Azt azonban soha ne felejtsük: a legoptimálisabb táplálékkiegészítő fogyasztása sem pótolja a szakszerű vizsgálatot és terápiát. ha panaszaink komolyra fordulnak.
Pap György


Cikkajánló


Ízületek, izmok, hideg napok Gyógyhír Magazin
A néma kór Gyógyhír Magazin
Diclac®Dolo – Maradjon mozgásban! Gyógyhír Magazin
Protézisműtét után Gyógyhír Magazin
Jaj, de fáj! Gyógyhír Magazin
Mit kell tudni az ízületi tükrözésről? Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


adatvédelmi nyilatkozat   |   jognyilatkozat   |   elérhetőségeink   |   médiumajánlat

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6731673 látogatónk volt eddig