Gyógyhír Magazin 2018-10-06

Kómába küldenék a rákos sejteket


Úttörő kutatás zajlik több ausztrál kutatóintézet közreműködésében, ahol kutatók olyan vegyületekkel kísérleteznek, amik úgy tűnik, tartósan és káros mellékhatások nélkül képesek blokkolni egyes rákos sejtek aktivitását.A cél, hogy olyan terápiát fejlesszenek, amik a bevett rákgyó-gyászati módszerekkel – mint a kemoterápia és sugárkezelés – szemben nem károsítják az egészséges sejteket. Ígéretes eredményeikről a Nature című tudományos magazinban számoltak be. Az újfajta vegyületek alkalmazása kedvező eredményeket mutatott a vérrák és a májrák esetében a laboratóriumi állatkísérletek során. 
A kemoterápia és a sugárkezelés lényege, hogy javíthatatlanságig roncsolja a rákos sejtek DNS-ét, amik így nem képesek tovább szaporodni. A beavatkozás során azonban az egészséges sejtek is károsodnak, ami különböző, gyakran súlyos és kellemetlen mellékhatásokkal jár: haj kihullása, krónikus kimerültség, hányinger, meddőség. „Ahelyett, hogy a DNS potenciálisan veszélyes roncsolását próbálnánk elérni, ezekkel az újfajta rákellenes szerekkel egyszerűen csak folyamatos álomba küldjük a rákos sejteket” - közölte a kutatás egyik vezetője, Anne Voss, a Parkville-i  Walter és Eliza Hall Intézet kutatója. 
Az új vegyületek a rákos sejtek osztódását akadályozzák meg azáltal, hogy blokkolják a képességüket, sejtciklus beindítására. „A sejtek nem halnak meg, de többé nem képesek osztódni és burjánzani. Ebbéli képességüktől megfosztva pedig megálljt lehet nekik parancsolni” –mondta a kutató. 
Az új vegyületekkel azokat az eddigi gyógyszeres terápiáknak ellenálló géneket célozták sikerrel, amik a rákos burjánzást tápláló KAT6A és KAT6B fehérjék kialakulásáért felelősek. 
A kutatás során azt fedezték fel, hogy ha genetikailag kiiktatják ennek a két fehérjének a szintetizálását a sejtben, az megnégyszereziaz így kezelt limfómás kísérleti állatok élettartamát.
A kutatók figyelmeztetnek: a biztató eredmények egyelőre csak az első lépései annak a hosszú tesztelésből és további kutatásból álló folyamatnak, aminek a végeredménye reményeik szerint pozitív irányba változtatja a rákkezelések minőségét és hatékonyságát. A kísérletek még messze vannak attól a stádiumtól, hogy embereken is kipróbálják. Óvatosan úgy fogalmaztak, hogy felfedezésük egyelőre arra utal, hogy ezek az újfajta szerek egy valószínűleg a hagyományos rákkezelések kiegészítő terápiájaként lehetnek hatékonyak, csökkentve vagy megakadályozva a páciensek visszaesésének kockázatát.
Ballai Vince


Cikkajánló


Leggyakoribb rögeszméink Gyógyhír Magazin
Trükkös vírust szabadítottak a rákos sejtekre Gyógyhír Magazin
A gyógyulás egyik kulcsa Gyógyhír Magazin
Nagy lépés a mellrák megismerése felé Gyógyhír Magazin
Zöldségek a daganatos megbetegedések ellen Gyógyhír Magazin
Az allergia és a rák Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


adatvédelmi nyilatkozat   |   jognyilatkozat   |   elérhetőségeink   |   médiumajánlat

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6607668 látogatónk volt eddig