Gyógyhír Magazin 2018-10-07

Kockázatok és mellékhatások


Minden évben január körül éri el Magyarországot az influenza, és október végén kezdődik a kampányszerű oltás. Az influenza panaszai hirtelen jelentkeznek, lázzal, a megfázás vagy nátha tünetei viszont fokozatosan alakulnak ki. Ez az egyik legjellemzőbb különbség a két megbetegedés között. Az előbbi súlyos szövődményekkel is járhat, a nátha kevésbé veszélyes.Az ÁNTSZ honlapján feltüntetett információk szerint ingyen kaphatnak védőoltást a 60 évnél idősebbek, és azok, akik a rizikócsoportba tartoznak. Az időseknek, a kétévesnél fiatalabb gyermekeknek (speciális kiszerelésben), a krónikus betegségben szenvedőknek és a várandós nőknek különösen ajánlott az influenza elleni védőoltás, de mindenkinek érdemes beoltatnia magát, aki nem akar 3–5 napot lázasan feküdni, családtagjait, barátait, munkatársait megfertőzni – mondta lapunk megkeresésére az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke. Dr. Selmeczi Kamill arról is tájékoztatott, hogy a vakcina a beadása után két héttel már védetté tesz az influenza ellen. „A védettség természetesen nem százszázalékos, de súlyos influenzája semmiképp nem lesz annak, aki beoltatja magát” – tette hozzá. 

Kicsi az átoltottság
Magyarországon még mindig kicsi, 20-25 százalékos az átoltottság, miközben a kívánatos szint legalább 
40 százalékos lenne. A tavalyi szezonban mindössze körülbelül 750 ezer oltóanyag fogyott el, tehát az ingyenesen kapható mennyiség fele megmaradt. Az oltóanyag tartalmát az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása alapján állítják össze és mindig az adott szezonra fejlesztik, magyarázta a szakember. Magyarországon az influenzafigyelő szolgálat október első hetében kezdi meg működését, 1351 háziorvosi és házi gyermekorvosi praxishoz tartozó lakos megbetegedései alapján figyelik az influenzaszerű tünetek előfordulását területenként és korcsoportonként. Idén is összesen 1,3 millió adag ingyenes vakcina áll rendelkezésre a kor és foglalkozás szerint megállapított rizikócsoportok (például az egészségügyben dolgozók, állatgondozással foglalkozók) számára. Múlt év óta ingyenesen kaphatnak influenza elleni védőoltást a pedagógusok is. 

Előzzük meg a bajt!
A nátha és az influenza is vírussal terjed, tehát antibiotikumos kezelés nem segít, „csak” saját védekező rendszerünk erősítése vezethet eredményre – magyarázta korábban lapunknak Füredi Gyula háziorvos, hozzátéve, hogy akár káros is lehet, ha indokolatlanul használunk antibiotikumot. Immunrendszerünket vitaminokkal, sok sporttal, helyes táplálkozással erősíthetjük. 
A cseppfertőzéssel terjedő vírust valószínűleg már senkinek sem kell bemutatni. Magas láz, gyengeség, végtagfájdalom, fejfájás, orrfolyás, a nyálkahártyák duzzanata – soroljuk fejből a tüneteket. Ezek azonban a legtöbb légúti fertőzésre igazak lehetnek. Az influenza leginkább a terjedés tempójában tér el az egyéb betegségektől: közösségekben hihetetlenül gyorsan mindenkit ledönthet a vírus, a tünetek szinte minden előjel nélkül, a megfertőződést követő 24-48 órán belül jelentkeznek, magas lázzal.
Igazán veszélyessé mégis a szövődmények – például tüdőgyulladás – kialakulásának magas kockázata miatt válik, illetve akkor, ha valakinek sokféle alapbetegsége van. A lapunk által megkérdezett virológus úgy fogalmazott: az influenza-kórokozó provokálja a krónikus betegségeket. Például ha valaki idős, cukorbeteg, akkor az influenzával együtt járó magas láz, az étvágytalanság szétzilálja a vércukor szabályozását. Ha ilyenkor nem iszik elég folyadékot, netán még vízhajtót is szed, a vére besűrűsödhet, fokozódhat az agyi-, illetve a szívinfarktus kockázata.

A mellékhatások ritkák
Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint az egészséges felnőttek minimum 70 százalékánál hatékony megelőzésnek bizonyul a védőoltás. A Magyarországon forgalomban lévő vakcinák kizárólag inaktivált vírust, vagy annak csak egy meghatározott részét tartalmazzák – magyarázta Dr. Selmeczi Kamill, aki nagyon fontosnak tartja a megelőzést, a védekezést. Lapunk kérdésére elmondta: praxisában még soha nem fordult elő, hogy a védőoltás miatt komoly mellékhatás alakult volna ki valakinél. 
Dózsa-Kádár Dóra


Cikkajánló


Levegőt! Gyógyhír Magazin
A lázcsillapítás trükkjei – nem is olyan egyszerű… Gyógyhír Magazin
Ha köhög, náthás, megfázott Gyógyhír Magazin
Enyhíteni a megfázás tüneteit Gyógyhír Magazin
Vitaminokkal a téli egészségért Gyógyhír Magazin
Mit kell tudni az idei influenzaszezonról? Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


adatvédelmi nyilatkozat   |   jognyilatkozat   |   elérhetőségeink   |   médiumajánlat

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6404043 látogatónk volt eddig