Gyógyhír Magazin 2018-10-07

„Egészség skála” az ételekre?


Gyakran szóba kerül, hogy milyen fontos az egészséges táplálkozás. Garmadával találkozhatunk étkezési tanácsokkal és irányzatokkal; ki a hús elhagyására esküszik, ki az ősi étrendre, ki a kevesebb szénhidrátra, kevesebb sóra, kevesebb cukorra. Pedig nem az a legfontosabb tényező az egészségünk megőrzése érdekében, hogy milyen dolgokat hagyunk ki ételeinkből, hanem az, hogy amit magunkhoz veszünk, az jó minőségű élelmiszer legyen.Egy új kutatás arra jutott, hogy a gyenge minőségű (gyorséttermi, feldolgozott, félkész, magas transzzsír-, cukor-, stb. tartalmú) ételek fogyasztása komoly kockázatot jelent a rákos megbetegedések kialakulásában. Persze ez magában nem újdonság, közismert, hogy az egészségtelen étkezés növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések, az anyagcsereproblémák vagy a rák kialakulásának kockázatát. A francia kutatók viszont a korábbi kutatásokhoz képest jóval nagyobb mintával dolgozva erősítették meg az eredményeket, és azt is kimutatták, jellemzően milyen rákos megbetegedések kapcsolhatók össze a helytelen táplálkozással.

A kutatás 
A párizsi Sorbonne Egyetem kutatói összesen több mint 471 ezer embert vontak be a kutatásba tíz európai országban, akiknek étrendjét az esetlegesen kialakult rákbetegségek fényében értékelték. Az általuk fogyasztott élelmiszerek értékelésére egy új osztályozórendszert (Nutri-Score, lásd: keretes anyag) használtak, ami tartalmuk alapján kategorizálja őket. 
Azt találták, hogy akik a skálán egészégtelenebbnek értékelt, vagyis rosszabb minőségű ételeket fogyasztottak nagyobb mennyiségben, számottevően magasabb volt a rákbetegség kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik kevesebb egészségtelen ételt vettek magukhoz. Az inkább egészségtelenebb ételeket fogyasztók esetében tízezer ember közül átlagosan 81,4-en lettek rákosak míg az egészségesebben étkezők körében 69,5 rákos megbetegedés fordult elő  a tízezer fős mintában. 
A kutatás alapján a férfiak esetében jóval magasabb a kockázat: míg a több rossz minőségű ételt fogyasztó férfiaknál 115,9, a nőknél 66,6 rákos megbetegedés jutott tízezer főre. Az egészségesebb ételeket fogyasztók körében ez a szám férfiak esetében 89,6, nőknél 61,1 volt.

Ez lenne az egyetlen ok? 
Az adatokból kiderül az is, milyen betegségek hozhatók összefüggésbe az egészségtelen étkezéssel: végbél-, légúti (ajak-, száj-, nyelv-, orr-, torok-, hangszalag-, légcső- és részben nyelőcső-) vagy épp gyomorrák. Ugyanakkor férfiaknál magasabb a tüdő-, nőknél a máj- és az idősebb kori mellrák kialakulásának kockázata azoknál, akik egészségtelenül étkeznek. 
Persze felmerülhet, hogy aki rosszabb minőségű ételeket fogyaszt, az talán túlsúlyos, vagy mozgásszegény életmódot követ, amik maguk is kockázati tényezők. A kutatók azonban jelezték, az eredmények értékelése során figyelembe vették, nemcsak a fenti tényezőket, de a résztvevők végzettségét, dohányzási és alkoholfogyasztási szokásait, illetve a családjában előforduló rákos megbetegedéseket is, és ezek zavaró hatásaitól mentesen tették a legfontosabb megállapítást: „az alacsonyabb tápértékű, rossz minőségű élelmiszerek fogyasztása egyértelműen növeli a rákos megbetegedések kockázatát”

Megbélyegeznék az egészségtelen ételeket
De honnan tudhatom biztosan, hogy egészséges ételt veszek le a polcról a szupermarketben? Az itt idézett kutatás célja részben az ezt lehetővé tevő rendszer hatékonyságának bizonyítása is volt. A vizsgálat során a brit Food Standard Agency (a brit élelmiszerbiztonságot felügyelő hivatal) tápanyag-osztályozó rendszerén alapuló Nutri-Score rendszert használták arra, hogy egy élelmiszerről megállapítsák, egészséges vagy sem. 
A brit rendszer minden élelmiszert a tartalmuk szerint osztályoz. Megmérik, száz gramm termékben milyen mennyiségben található energia (kalória), cukor, telített zsírsavak, nátrium, rost és protein, és ez alapján sorolják különböző kategóriákba őket.
Az ebből továbbfejlesztett Nutri-Score az A-betűtől az E-betűig (sötétzöldtől a sötétnarancsig) terjedő öt kategóriában jelöli az adott élelmiszer minőségét. A tanúsítvány abban segíti a vásárlókat, hogy az adott termék összetevőit a címkén aprócska betűkkel felsoroló szöveg silabizálása helyett egy pillantással megállapíthassák: melyik étel egészséges, és melyik nem. 
A rendszert egyelőre egyetlen ország sem alkalmazza. A francia és a belga egészségügyi kormányzat ugyan támogatja a bevezetését, de az európai uniós élemiszercímke-előírások egyelőre nem teszik lehetővé a kötelezővé bevezetését, bár már több élelmiszeripari nagyvállalat is önként alkalmazza. Az EU-ban várhatóan még az év során napirendre kerül a kérdés.
Ballai Vince


Cikkajánló


Székrekedés – időskorban gyakoribb? Gyógyhír Magazin
Fogyni okosan Gyógyhír Magazin
Lehet egészségesebb is a húsvéti lakoma Gyógyhír Magazin
Szerves vitamin: több mint egy sima molekula Gyógyhír Magazin
Hatásos segítség hasmenés esetén Gyógyhír Magazin
Májméregtelenítés és fogyás Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


adatvédelmi nyilatkozat   |   jognyilatkozat   |   elérhetőségeink   |   médiumajánlat

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6404175 látogatónk volt eddig