Gyógyhír Magazin 2018-11-04

Nagy lépés a mellrák megismerése felé


Azonosítottak egy fehérjét, ami jelzi a mellrák életveszélyes áttéteit. Ez lehet az első olyan fehérje, aminek a segítségével meg lehet határozni, hogy egy mellrákos betegnél kialakul-e életveszélyes kockázatot magában rejtő áttét.Olyan fehérjét azonosítottak norvég és amerikai kutatók, ami fontos jelzője lehet annak, hogy mellrák esetén mikor kell halálos kockázatú áttétekre számítani. A New York-i Icahn School of Medicine at Mount Sinai és a Oslói Egyetem kórházában zajló kutatások eredményét a Breast Cancer Research magazinban tették közzé októberben. A két intézmény kutatói úgy vélik, hogy az NR2F1 kódnevű fehérje szintje lehet az, ami elárulja, hogy a mellben található tumorokból kiszabadult, és a csontvelőbe eljutó rákos sejtek okoznak-e végzetes áttétet vagy sem. Amennyiben magas ennek a fehérjének a szintje, a szökevény sejtek inaktívak maradnak, de ha alacsony, akkor számítani lehet arra, hogy egy, a mellráknál sokkal súlyosabb másodlagos rákos daganat fejlődik ki az érintett beteg szervezetében. 

Megvan a „nyugalmi marker”
Az áttét, szakszóval metasztázis egy összetett folyamat, ami rákos tumorból kiszakadó sejtekkel indul, és több lépésen keresztül újabb daganat kialakulásához vezet a szervezeten belül. Az áttétes daganatok képződése rendkívül komoly kockázatot jelent, ezek okozzák a rákos halálesetek 90 százalékát.
A kutatók a vizsgálat során mellrákos tumorokból kiszakadt rákos sejtek útját igyekeztek követni azzal a céllal, hogy azonosítsák, miként lehet megelőzni vagy legalábbis előre jelezni az áttétek kialakulását. Összesen 86 olyan mellrákos betegtől vettek mintát, akik szervezetében – egészen pontosan a csontvelőjükben – megjelentek a mellükben lévő tumorból származó sejtek. Ezekben a mintákban mérték a jelzett fehérje szintjét, és úgy találták, hogy akiknél ez alacsony volt, vagy egyáltalán nem volt kimutatható az NR2F1 jelenléte, azoknak számottevően kisebb volt a túlélési esélyük, mint azoknak, akiknél magasabb értékeket mértek. 
A kutatók azt feltételezik, hogy az NR2F1 magas szintje deaktiválja, vagy legalábbis gátolja a mellrákból származó tumorsejteket az áttétképzésben. Úgy vélik, ez lehet az első lehetséges „nyugalmi marker”, aminek segítségével követni lehet, hogyan viselkednek a szervezetben a tumorokból kiszakadt sejtek. 

Nem lesznek felesleges kezelések
Figyelmeztettek ugyanakkor, hogy az eredményeiket egyelőre óvatosan kell kezelni, mert csak kis számú mintával tudnak dolgozni, illetve számottevő  különbségek voltak a vizsgált alanyok állapota között, és kezelésük módjában. Mindenesetre ha eredményeiket további kutatások is megerősítik, komoly előrelépés lehet, legalábbis a mellrákos emberek kezelésében. A fehérje szintjének ismeretében jó eséllyel meg lehet majd állapítani, hogy egy-egy betegnél szükséges-e további kezelés az áttétek kialakulását megelőzendő.
Az NR2F1 fehérjén alapuló tesztek alkalmazásával tovább javíthatunk a mellrákkezelések minőségén, és sokakat megóvhatunk a fölösleges beavatkozásoktól – közölte Julio A. Aguirre-Ghiso, az az Icahn School of Medicine hematológus és onkológus professzora, aki szerint a fehérje fontos markerként történt azonosítása komoly mérföldkő a mellrák gyógyításában.

Riasztóan nő a rákos halálesetek száma
A mellrák a vezető rákos halálok a nők körében világszerte, a rákos halálozások 13 százaléka köthető hozzá – derül ki az Egészségügyi Világszervezethez (WHO) tartozó Nemzetközi Rákkutatási Hivatal (IARC) adataiból. Magyarországon is hasonló a helyzet, a rákkal diagnosztizált magyar nők közül majdnem minden negyedik mellrákban veszti életét.
A fentebb említett adatok az IARC közelmúltban közzétett, rákos betegségekre vonatkozó idei előrejelzéséből származnak. A számok alapján nem sok okunk van az örömre. A szervezet becslése szerint 2018-ban 18,1 millió embernél diagnosztizálnak rákos megbetegedést, és 9,6 millióan halnak meg majd a daganatos betegek közül világszerte. Minden 8. férfi és 11. nő halálát rák okozza.

A rák lesz a vezető halálok
Hat éve, amikor az előző hasonló jelentést készítette az IARC, még 14,1 millió új beteggel és 8,2 millió halálesettel számoltak világszerte. 
A számottevő növekedést több tényező okozza: nő a föld népessége, öregszik a társadalom, a fejlődő országok lakói is mind többen követik a gazdagabb országokban jellemző egészségtelen életstílust, amire a kevés mozgás, az egészségtelen életmód, és az elhízás terjedése jellemző. 
A folyamatok eredményeként a 21. században a rák válik a vezető halálokká – figyelmeztetett a WHO, de jelezték, hogy találtak biztató adatokat is: bizonyos társadalmi csoportokban egyes rákfajták kockázati tényezője csökkent. Ez annak köszönhető, hogy egyre többfelé szentelnek fokozottabb figyelmet a megelőzésre és a kockázatok csökkentésére. 
Erre azonban még több energiát kell fordítani, mert a rák elleni küzdelemben a megelőzésé a kulcsszerep – figyelmeztetett Christopher Wild, az IARC igazgatója. Bár az egészségügyi világszervezet elsősorban a kormányoktól várja, hogy nagyobb energiát fektessenek a rákmegelőzési kampányokba, nekünk nem kell megvárni az ezzel kapcsolatos hivatalos üzeneteket: a dohányzás elhagyásával jelentősen csökken a tüdőrák kialakulásának kockázata, a testmozgás és az egészséges étkezés révén pedig más rákfajták, például a vastagbélrák kialakulásának esélyét is csökkenthetjük.
Ballai Vince 


Cikkajánló


Trükkös vírust szabadítottak a rákos sejtekre Gyógyhír Magazin
A gyógyulás egyik kulcsa Gyógyhír Magazin
Kómába küldenék a rákos sejteket Gyógyhír Magazin
Zöldségek a daganatos megbetegedések ellen Gyógyhír Magazin
Az allergia és a rák Gyógyhír Magazin
A rák megelőzését találták a legjobb indoknak a HPV-oltás mellett Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


adatvédelmi nyilatkozat   |   jognyilatkozat   |   elérhetőségeink   |   médiumajánlat

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6404019 látogatónk volt eddig