Gyógyhír Magazin 2018-11-06

Látja? Nem látja? Na látja! A szürkehályog a korral jár


A szürkehályog név némileg megtévesztő, mert azt sugallja, hogy valamiféle „hártya nő” a szemre. Holott nem erről van szó: a szervezet öregedése során a szemlencse homályossá válik, ami a látásélesség csökkenésével jár. Az ilyen típusú „ködös, felhős” szemlencse a „katarakta”, azaz a szürkehályog. Lassan, fájdalom nélkül jelentkezik, jellemzően 50 éves kor felett, s akár több évig is eltarthat, míg zavaróvá válik. Ám a folyamat akár vaksággal is végződhet.A szürkehályog fejlődése – főleg ha csak az egyik szemet érinti – sokáig akár észrevétlen is maradhat, mígnem gyakran a jó szem véletlen eltakarásával ébred rá a beteg a jelentős látásromlásra. A folyamat lassítását meg lehet kísérelni  B-vitaminokat tartalmazó étrendkiegészítőkkel, de „gyógyítása” semmiféle gyógyszeres kezeléssel, szemtornával nem lehetséges. Megszüntetésére egyetlen mód létezik: az elhomályosodott szemlencse műtéti úton való eltávolítása és pótlása a helyére beültetett műanyag szemlencsével.

Finanszírozzák is, meg nem is
Arra vonatkozóan, hogy hányan is élnek ma együtt a szürkehályoggal Magyarországon, különböző becslések vannak, ezek szerint akár a lakosság 20%-át is elérheti a számuk. Szemészeti adatok szerint  évente nagyjából 12 ezren is elveszíthetik a látásukat (!) a szürkehályog miatt, de az is igaz, hogy az elmúlt  20-25 évben dinamikusan nő az operációt választók száma. 2016-ban közel 90 ezer műtétet finanszírozott a Társadalombiztosítás, de csak az egyfókuszú lencse beültetése térítésmentes. A multifokális lencsékért a betegeknek külön fizetniük kell.

A B12-vitamin szerepe
Egy ausztrál kutatás szerint van összefüggés a vér alacsony B12-vitamin- és folsavtartalma, valamint a szürkehályog kialakulása között,  de ez alapján nem jelenthető ki egyértelműen, hogy ha visszapótoljuk a B12-vitamint, nem alakul ki szürkehályog.  Persze nem árt komolyan venni e vitamin fogyasztását, márcsak az idegrendszer működésében betöltött fontos szerepe miatt sem: a táplálékok közül elsősorban a húsokban, halban, tejtermékekben található meg, legnagyobb mértékben a kagylókban, puhatesűekben és a májban.
Hollauer Tibor


Cikkajánló


Gyógyítható-e a szürkehályog? Gyógyhír Magazin
Könnyes ügyek Gyógyhír Magazin
Áfonyát a szemnek! Gyógyhír Magazin
Szemünk védelméért Gyógyhír Magazin
Ezekkel a szembetegségekkel vigyázzon 50 felett Gyógyhír Magazin
Szürkehályog nélkül - Mire érdemes figyelni a műtét előtt és után... Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


adatvédelmi nyilatkozat   |   jognyilatkozat   |   elérhetőségeink   |   médiumajánlat

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6727414 látogatónk volt eddig