Gyógyhír Magazin 2018-12-01

Csodálatos gyógynövények


A gyógynövények körbevesznek minket, naponta élvezzük áldásos hatásukat úgy, hogy észre sem vesszük. Hiszen belegondol-e bárki is abba, hogy amikor almát eszik vagy petrezselymet vág az ételbe, tulajdonképpen gyógynövényes kúrát alkalmaz.A hamarosan az otthonokba kerülő fenyőfák szerepe is jóval túlmutat az ünnepváráson és a lakás ünnepi díszbe öltöztetésén, hiszen a fenyők hajtásait, tobozát, sőt a kérgét is használják számos légzőszervi és reumás panasz enyhítésére, szirup, illóolaj, vagy tea formájában. Egyes nemzeteknél – például a letteknél – szokás a fenyőtobozból lekvárt is készíteni.
A gyógynövénygyógyászat eredményei évezredes megfigyeléseken, biztos és bizonyított alapokon nyugszanak, s egészen Egyiptomig, Mezopotámiáig, a görög és a latin kultúráig nyúlnak vissza. Ha voltak is olyan korszakok, amikor a gyógynövényekkel való gyógyítást kuruzslásnak, sőt boszorkányságnak tartották, a 21. századra mégis olyannyira teret nyert magának, és akkora reneszánszát éli, hogy számos orvos is előszeretettel alkalmazza, vagy úgy, hogy gyógynövényes kúrát ír elő a szervezet harmóniájának helyreállítására (akár műtéti beavatkozás előtt is), vagy pedig a tudatos megelőzés egyik lehetséges útjának tekinti és ajánlja pácienseinek a gyógynövények alkalmazását. 
Napjainkban, amikor felívelőben van az egészséges életmód iránti vágy, a gyógynövények – és a belőlük készült illóolajok, esszenciák, tinktúrák, krémek stb. – is mind jobban megtalálják helyüket a házi patikákban, és kezdik háttérbe szorítani 
a gyógyszereket. Bár az is igaz, hogy számos gyógyszer összetevői közt is megtaláljuk a legfontosabb gyógynövényeket, legyenek azok gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, köptető, emésztést serkentő vagy gyomorerősítő hatásúak, hogy csak néhány példát említsünk. 
Járányi Gitta


Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


Adatvédelmi nyilatkozat   |   Jognyilatkozat   |   Elérhetőségeink   |   Médiumajánlat   |   Gyógypedagógus állások

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6808025 látogatónk volt eddig