Gyógyhír Magazin 2018-12-02

A jó emésztésért


Az emésztés lényege, hogy szervezetünk a folyékony vagy szilárd táplálékot olyan anyagokra bontja, amelyeket aztán a sejtek képesek felszívni és felhasználni. A bonyolult folyamatban számos enzim, mirigy és más szerv vesz részt – munkájukat mi is segíthetjük.Előfordul, hogy egy-egy bőségesebb lakoma túlterheli a hasnyálmirigyet. Ennek következményeként puffadás, túlzott teltségérzet, emésztési zavarok jelentkezhetnek. Nézzük, mi is történik ilyenkor a szervezetünkben? Milyen utat tesz meg a falat, ami lenyelünk? 

A táplálék útja
A tápanyag lebontása az ember esetében már a szájüregben megindul. A fogazatunkkal megőrölt ételhez itt a fültő-, valamint az állkapocs és a nyelv alatt található mirigyek által kiválasztott nyál keveredik. Utóbbi szerepe kettős: egyrészt megkönnyíti a táplálék útját a nyelőcsőben, másrészt olyan enzimet (az úgynevezett nyálamilázt) is tartalmaz, amely képes lebontani a szénhidrátokat. A táplálék a szájüregből a garaton keresztül a nyelőcsőbe, majd pedig a gyomorba kerül. Az itt keletkező gyomornedv erősen savas, továbbá megtalálható benne a pepszin nevű fehérjebontó enzim. 
A gyomorból a táplálék a vékonybélbe jut, ahová a máj és a hasnyálmirigy által kiválasztott váladékokkal keveredik. A májban termelődő epe, ez az aranysárga színű, kissé lúgos folyadék a zsírok lebontásában és felszívódásában játszik szerepet a benne lévő epesavak révén. (Az egyes étkezések között az epe az epehólyagban, ebben a máj alatt elhelyezkedő, körte formájú, zöldes színű, páratlan szervben raktározódik, majd innen ürül a megfelelő időben a vékonybél első szakaszába, az úgynevezett patkóbélbe.) A hasnyálmirigy váladéka pedig többféle enzimet tartalmaz: ilyenek a zsírbontó lipázok, a fehérjéket bontó tripszin, kimotripszin és peptidázok, valamint a szénhidrátokat bontó amiláz. Ezekből nem tud eleget termelni a túlságosan bőséges lakomával megterhelt hasnyálmirigy. 

Mit tehetünk?
Ma már léteznek olyan készítmények, amelyek természetes hasnyálmirigy-kivonatot tartalmaznak, így képesek segíteni a problémán. A nekünk megfelelő készítmény kiválasztásához kérjük a gyógyszerész vagy kezelőorvosunk tanácsát. 
Pap György


Cikkajánló


Hat egyszerű praktika aranyér ellen Gyógyhír Magazin
Epés megjegyzések Gyógyhír Magazin
Időskori székrekedés – életmódváltással enyhíthető Gyógyhír Magazin
Hogyan javítsuk refluxos tüneteinket? Gyógyhír Magazin
Viszlát, székrekedés! Gyógyhír Magazin
Székrekedés – Mi állhat a háttérben? Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


adatvédelmi nyilatkozat   |   jognyilatkozat   |   elérhetőségeink   |   médiumajánlat

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6731601 látogatónk volt eddig