Gyógyhír Magazin 2018-12-28

Ön milyen magas? Ettől is függ, lesz-e visszere


Azt eddig is tudtuk, hogy az életkor, a plusz kilók, a sok üléssel vagy állással járó munka egyaránt növeli a visszerek kialakulásának kockázatát, vagy hogy a nők körében gyakoribb ez az elváltozás, mint a férfiaknál. Egy nemrég publikált tanulmány azonban egy további, meglepő rizikófaktort is azonosított.Az Egyesült Királyságban egy tudósokból álló csoport kiterjedt vizsgálatot folytatott, hogy megállapítsák, milyen rizikótényezői vannak a visszeresség kialakulásának. A kutatás során összesen több mint 400 ezer, 40 és 69 év közötti ember egészségi állapotát mérték fel, és több mint 337 ezer résztvevőnek (köztük közel 10 ezer, visszérbetegségben szenvedő alanynak) a genetikai markereit is vizsgálták. Mindezt azért tették, mert az már korábban is ismert volt, hogy a visszeresség hátterében genetikai (azaz örökletes) tényezők is állnak. Egyszerűbben fogalmazva: akinek a családjában halmozottan fordul elő ez az elváltozás, annak nagyobb az esélye, hogy nála is jelentkezik majd a probléma.

Veszélyben a magasabbak
A vizsgálat egyrészt megerősítette azt a korábbi ismeretünket, hogy a korábban már említett (nemmel, korral, túlsúllyal stb. kapcsolatos) kockázati tényezők valóban növelik a visszeresség esélyét. A meglepetést az okozta, amikor a vizsgálatban részt vevők adatait testmagasság alapján is csoportokba rendezték. 
A legmagasabb és a legalacsonyabb alanyokból is létrehoztak egy-egy olyan csoportot, amelybe 25-25%-a került az összes vizsgálati személynek. Kiderült ugyanis, hogy a legmagasabbak esetében 74%-kal nagyobb eséllyel alakul ki visszeresség, mint a legalacsonyabbaknál. 
A kutatást szervező egyik tudós, dr. Erik Ingelsson, a Stanford Egyetem professzora még szemléletesen fogalmazott, amikor azt állította: 
a vizsgálat eredményei szerint 25%-kal magasabb a visszeresedés esélye egy illetőnek annál a személynél, aki nála 10 cm-rel alacsonyabb. 
A jelenségnek logikus és egyszerű magyarázata lehet a szervezők szerint az, hogy a magasabb emberek vénái egyszerűen nagyobb terhelésnek vannak kitéve, mint az alacsonyabbaké, hiszen a vénák fő feladata, hogy a szervektől, szövetektől visszavezessék a vért a szív felé. Így ha a vérnek hosszabb utat kell megtennie, akkor értelemszerűen a vénákra is nagyobb nyomás nehezedik. 
Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy a kutatók egyelőre nem állítják, hogy ok-okozati összefüggés lenne a testmagasság és a visszeresség között. Későbbi kutatások esetleg még rámutathatnak, hogy az átlagosnál magasabb termet és a visszeresség ugyanazokra a genetikai tényezőkre vezethető vissza.
Pap György


Cikkajánló


Segítség visszérpanaszok esetére Gyógyhír Magazin
Lábaljon ki belőle! Gyógyhír Magazin
Önnek milyen visszérbetegsége van? Gyógyhír Magazin
Nyári tippek a vénás elégtelenségben szenvedőknek Gyógyhír Magazin
Melegszik az idő, rosszabbodnak a visszérproblémák Gyógyhír Magazin
Az 5 leggyakoribb tévhit a visszérbetegségről Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


adatvédelmi nyilatkozat   |   jognyilatkozat   |   elérhetőségeink   |   médiumajánlat

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6607507 látogatónk volt eddig