Gyógyhír Magazin 2019-02-06

Szürkehályog – csökkenthető és nem csökkenthető rizikófaktorok


A szürkehályog – a szemlencse elhomályosodása – szakmai közmegegyezés szerint a 75 év feletti lakosság mintegy felét érinti, de akár már a negyveneseknél is megjelenhet. Nehezen elkerülhető állapotról van tehát szó, ezért érdemes áttekinteni, melyek is a szóbajöhető rizikófaktorok?Bár magyarországi felméréssel nem rendelkezünk, amerikai adatok (American Academy of Ophthalmology) azt mutatják, hogy a szürkehályog kialakulásának jóval nagyobb az esélye a nők, mint a férfiak körében. Az USA-ban az 55-64 év közötti nők 10, a férfiak 3,9%-ánál mutattak ki szürke-hályogot, vagyis a különbség 2,5-szeres volt! Az életkor előrehaladtával ennek mértéke csökkent – 65-74 év között a nőknél 23,5%, a férfiaknál 14,3%, a 75 év feletti populációnál pedig a nőknél 45,9%, a férfiaknál 38,8% – ám leszögezhető, hogy a szürkehályog kialakulását tekintve a hölgyek veszélyeztetettebbek, ami ellen nincs mit tenni, talán csak fokozottabban kell ügyelniük a rendszeres szemészeti szűrővizsgálatokra.
A szürkehályog a szakemberek véleménye szerint ugyanakkor „multifaktoriális” megbetegedés, amelynek kialakulásában szerepet játszhatnak  a nemen és a koron kívül a szenvedélybetegségek – a dohányzás és az alkoholizmus – a túlzott mértékű táplálkozás, és a szemet érő fokozott UV-sugárzás. A jó hír tehát az, hogy lehet tenni a szürkehályog korai kialakulása ellen – kerüljük a dohányzást, az alkoholt, táplálkozzunk mértékletesen, és hordjunk az UV-sugárzás ellen 100%-ban védelmet nyújtó napszemüveget.
Vannak sajnos betegségek is, melyek növelik a szürkehályog esélyét, leginkább a diabetes mellitus és a hypertónia, az ezekben szenvedőknél szintén javasolható, hogy gyakrabban keressék fel szemészorvosukat.
Noha a rizikófaktorok ismertek, hatásos megelőzéssel – ezek lehetséges kiiktatásán túl – a tudomány jelen állása szerint nem rendelkezünk. Nincs olyan gyógyszer, amely a szürkehályog kialakulását biztosan megelőzné, vagy a kezdeti stádiumban lévő, korhoz köthető szürkehályogot megszüntetné, előrehaladását megakadályozná. S éppen ezért célszerű a lehetséges rizikófaktorok számának csökkentése.
Hollauer Tibor


Cikkajánló


Gyógyítható-e a szürkehályog? Gyógyhír Magazin
Könnyes ügyek Gyógyhír Magazin
Áfonyát a szemnek! Gyógyhír Magazin
Szemünk védelméért Gyógyhír Magazin
Ezekkel a szembetegségekkel vigyázzon 50 felett Gyógyhír Magazin
Szürkehályog nélkül - Mire érdemes figyelni a műtét előtt és után... Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


adatvédelmi nyilatkozat   |   jognyilatkozat   |   elérhetőségeink   |   médiumajánlat

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6727511 látogatónk volt eddig