Gyógyhír Magazin 2019-02-06

Húgyúti fertőzés – mit tehetünk ellene?


Égető fájdalom vizelés közben, a szokásosnál gyakoribb ürítési inger, rosszabb esetben láz, elesettség – a húgyúti fertőzés az egyik leggyakoribb urológiai megbetegedés, a statisztikák szerint ötből négy nőt érint legalább egyszer életében. Miért alakul ki, és hogyan kezelhető?A (tévesen) felfázásnak is nevezett betegséget a húgyhólyagba bejutó kórokozók idézik elő: főleg bélbaktériumok, ezek közül is elsősorban az E. coli. Az érintetteknél többnyire visszatérő problémáról van szó, és több, a betegségre hajlamosító tényezőt is ismerünk. Ezek között hormonális okok is szerepelnek: a fogamzásgátló készítményt szedő, illetve a menopauza időszakában lévő nőknél például előfordulása gyakoribb.
S hogy miként lehet lerövidíteni a betegség lefutásának idejét? A népszerű, angol nyelvű egészségügyi portál, a Healthline.com egy tavaly év végén élesített cikkében az alábbiak szerint foglalta össze, milyen (orvosi és otthoni) lehetőségek vannak a terápiára.
 
1. Bőséges folyadékfogyasztás
Miért hatásos?
A folyadék segít eltávolítani (mintegy kiöblíteni) a húgyhólyagban megtelepedett baktériumokat, így gyorsabban megszűnik a fertőzés. A vizelet többek között a szervezet által kiválasztott salakanyagot tartalmazza. 
A koncentrált, sötét színű vizelet távozása fájdalmasabb húgyúti fertőzés esetén, mint ha híg, világosabb vizeletet ürítünk – márpedig a többletfolyadék hígító hatású.
 
2. Gyakoribb vizelés
Miért hatásos?
A gyakori vizelés szintén azért hasznos, mert így a fertőzést okozó baktériumok hamarabb távoznak a húgyhólyagból. Ha visszatartjuk a vizeletet, azzal éppen azt segítjük elő, hogy a kórokozók tovább szaporodhassanak a hólyagban. 
 
3. Antibiotikumok fogyasztása
Miért hatásos?
Az antibiotikumok köztudottan elpusztítják a – többek között a hólyagfertőzést okozó – baktériumokat. Fontos azonban tudni, hogy ilyen készítményt csak szakember írhat fel. Az orvosi vizsgálat azért is megkerülhetetlen húgyúti fertőzés gyanúja esetén, mert egyes nemi úton terjedő betegségek, illetve hüvelyi fertőzések is hasonló tüneteket produkálhatnak. 
 
4. Fájdalomcsillapítók használata
Miért hatásos?
A húgyúti fertőzések fájdalmat okozhatnak a medencetájékon akkor is, amikor az érintett éppen nem vizel. A fájdalomcsillapítók alkalmazása csökkentheti a hasi görcsöket, a hátfájást. Tartsuk viszont szem előtt, hogy e készítmények komolyabb fertőzés esetén olykor nem azonnal fejtik ki hatásukat. 
 
5. Hasmelegítő alkalmazása
Miért hatásos?
Az elektromos vagy a mikrohullámú sütőben melegíthető haspárna vagy éppen a forró vizes melegítő a hasra vagy hátra helyezve enyhítheti a fertőzés okozta fájdalmat – különösen, ha fájdalomcsillapító alkalmazásával kombinálják.
 
6. Tőzegáfonya-készítmények fogyasztása
Miért hatásos?
A húgyúti fertőzések megelőzésére régóta használják természetes kezelésként a tőzegáfonya-készítményeket. A legfrissebb kutatások szerint az ilyen termékek fogyasztása különösen ígéretes megelőzési és terápiás célra azon nők esetében, akik rendszeresen szenvednek a betegségtől – állítják a Healthline egészségügyi szakértői. Az ezzel kapcsolatos, számos tudományos kutatás közül egy olyan vizsgálatra hivatkoznak, amelyet a 2010-es évek elején, kb. 1500 fő bevonásával végeztek amerikai tudósok.
Pap György

Cikkajánló


Folyó ügyeink Gyógyhír Magazin
Leszámolás a felszálló fertőzéssel Gyógyhír Magazin
Itt van az ősz. Itt van újra – a felfázás? Gyógyhír Magazin
Vesekő – van megoldás! Gyógyhír Magazin
Amit a felfázásról tudni érdemes Gyógyhír Magazin
Tartsd szárazon a fürdőruhát! Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


adatvédelmi nyilatkozat   |   jognyilatkozat   |   elérhetőségeink   |   médiumajánlat

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6762857 látogatónk volt eddig