Gyógyhír Magazin 2019-03-04

Nem beteget, embert vizsgálunk Mozgásanalizáló laboratórium – új irány a gyógyításban


A hévízi Szent András Reumakórház szakemberei mindig is úgy gondolták, hogy a mozgásszervi betegségek hatékony gyógyításához elengedhetetlen a legmodernebb csúcstechnika alkalmazása. Ennek jegyében hozták létre azt a mozgásanalizáló laboratóriumot, amely egyedülálló lehetőséget nyújt mind a betegséggel küzdő, mind az egészséges páciensek mozgásrendszerének feltérképezéséhez, ajánlások, terápiák kidolgozásához. Vas-Barna Rita gyógytornászt, a Laboratórium vezetőjét arról kérdeztük, hogy milyen szempontok alapján döntöttek a beruházás megvalósításáról.► Kórházunk élen jár a mozgásszervi betegségek gyógyításában, de a kivívott szakmai rangunk megőrzéséhez elengedhetetlen a tudományos-technológiai fejlődés eredményeinek alkalmazása intézményünkben. 3 éve a düsseldorfi Medica kiállításon látott eszközök inspiráltak bennünket arra, hogy megtervezzünk egy olyan mozgásanalizáló laboratóriumot, amely alkalmas  – az „Evidence Base”, azaz a bizonyítékokon alapuló gyó-gyászat elveinek megfelelően – objektív számokkal is alátámasztani komplex gyógykúráink hatékonyságát, igazolni a kezelések minőségét, lehetővé tenni tudományosan is bizonyított új eljárások kidolgozását. 
► Mennyire egyedi ez a mozgáselemző laboratórium?
► A beruházás megvalósítása előtt megtekintettük a hasonló vizsgálatokat végző „szakmai műhelyeket”, amelyek megtalálhatók a budapesti Műegyetemen, a pécsi illetve a debreceni egyetemeken, és a Szolnoki MÁV kórházban. Az ott tapasztaltak és a saját elképzeléseink alapján végül egy német és egy olasz gyártású mozgásvizsgáló rendszer kombinációjaként alkottuk meg a hévízi laboratóriumot.
► Mi a célja az itteni vizsgálatoknak?
► A mi feladatunk, hogy felmérjük a vizsgálaton résztvevő páciens mozgásrendszerének funkcionális állapotát, annak torzulásait, „deficitjeit”, s megállapítsuk, hogy min kell javítani a helyes járáskép, a helyes testtartás, a megfelelő izomerő és a test szimmetriájának a helyreállításához. Az eredmények alapján magát a terápiát már a  kórház szakorvosai – sportorvos, reumatológus –  
határozzák meg. 
► A mozgáslaboratórium csak a kórház betegei számára elérhető?
► Egyelőre az ő hatékony gyógyításukat szolgáltuk és január óta elérhetőek a térítéses szolgáltatásaink is, azok számára, akik szeretnének objektív képet kapni mozgásrendszererük állapotáról. Mi nem „beteget”, betegséget vizsgálunk, hanem „embert”, azaz a komplex mozgásrendszert. Ennek köszönhetően előfordulhat, hogy pl. a csípőkopásra panaszkodó páciensnél vállízületi elváltozásokat találunk, ami aztán egészen más terápiát indokol.
► Önök hol tanulták ezt a tevékenységet?
► A vizsgáló rendszerek működtetését a gyártók által biztosított, nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező szakemberektől tanultuk, amely egy több hónapos tanulási folyamat volt és még mindig tart. 
Az általunk létrehozott mozgásvizsgáló laboratórium a maga nemében egyedi, és működtetése többféle szakember együttműködését igényli, orvosokét, gyógytornászokét, informatikusokét. Együttesen, egymástól is tanulva igyekszünk kihasználni a benne rejlő lehetőségeket, összeállítani azokat a protokollokat, amelyek eddig nem is léteztek a kórház gyakorlatában. Ezeket aztán célzottan szeretnénk alkalmazni a gyógy-idegenforgalomban, a rekreációs kezeléseknél, vagy a sportrehabilitációban, akár sportágakra is lebontva. Úgy véljük, a hévízi mozgásanalizáló laboratórium munkába állása egy újabb lehetőséget nyújt a mozgásszervi betegségek világszínvonalú kezeléséhez hazánkban.
Hollauer Tibor

Cikkajánló


Támasz céljainkhoz Gyógyhír Magazin
Újdonság a rákgyógyításban: a vérből korábban azonosíthatók a d... Gyógyhír Magazin
Váltson szerves kalciumra csontjai és szervezete is hálás lesz érte! Gyógyhír Magazin
Valódi értéket teremtünk, már 30 éve Gyógyhír Magazin
Erős csontokkal egy életen át Gyógyhír Magazin
Erős csontok 50 év felett is K2-vitamin, az átütő felfedezés Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


adatvédelmi nyilatkozat   |   jognyilatkozat   |   elérhetőségeink   |   médiumajánlat

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6731421 látogatónk volt eddig