• 2024. április 25., csütörtök

Lehet egészségesebb is a húsvéti lakoma


2019.03.30

Jézus Krisztus feltámadása és mennybemenetele - a legtöbbünknek ez jut eszébe, ha a húsvétról esik szó, bár gyökerei jóval régebbre nyúlnak vissza a keresztény tanításoknál. Az ünnep valójában a tavaszi napéjegyenlőség idejére eső, a természet tél utáni megújulását, feltámadását ünneplő pogány termékenységi ünnepek továbbélése, amiket a kereszténység sikeresen emelt liturgiájába, és egészített ki saját üzenetével.



Mint karácsonykor…
A húsvétot ennél fogva nemcsak azért lehet a karácsonyi időszakhoz hasonlítani, mert mindkettő jelentős ünnep, hanem azért is, mert mindkettőt egyaránt jellemzik a nagy és jóízű étkezések. A családi és baráti összejöveteleken jó szívvel kínált, tápláló ételek pedig megteszik a hatásukat: sokan elszomorodva figyelik az ünnep után a mérleget, a vérnyomásmérő kijelzőjét, a vércukorszintjüket. Talán jobb lett volna, ha inkább böjtölök? – kérdezhetik ilyenkor maguktól. Pedig a szép hagyományokat úgy is követhetjük, hogy közben odafigyelünk az egészségünkre.
Na de hogyan lehet egy ilyen ünnep idején ennek is eleget tenni, amikor mindenhol finomságokkal kínálnak, és sértődés van belőle, ha visszautasítjuk? Hát ne utasítsuk el, de együnk kevesebbet, bármennyire is lakmározásra csábít a finomságok alatt roskadozó asztal!

Egy kicsit másképp
Egyszerre elég két szelet sonka, naponta legfeljebb egy tojás. A főétkezéseken kívül együnk kevesebbet, érdemes reggelire, vacsorára rostdús, szénhidrátban szegény ételeket -– zabkását, müzlit – és sok zöldséget fogyasztani. Húsvétkor már több, nem marokkói és spanyol üvegházakban, hanem hazai földben termett zöldség is elérhető.
Ha magunknak sütünk-főzünk, akkor bevethetünk pár trükköt is. Változtathatunk hagyományos ételeink összetevőin – 
lásd a keretes anyagot – vagy egyszerűen csak csökkenthetjük a mennyiségét. Édességek, sütemények esetében például a legegyszerűbb trükk, ha kisebb szeletekben porciózzuk ki. Így egyszerre kevesebb fogy, csak álljunk ellent a kísértésnek, hogy újra és újra vegyünk belőle!

Kiránduljunk!
Amennyiben mégis bevittük a felesleges kalóriákat az ünnep alatt, ne legyünk restek, és mozogjuk le. Számos olyan régi húsvéti szokásról megemlékeznek a feljegyzések, aminek felelevenítésével egészségünkért is tehetünk. 
Nos, gondolhatnánk kapásból egy jó futásra a locsoló férfiak elől (vagy épp a locsolás elől menekülő nők után), de nyugodtabb és kényelmesebb lehetőség a határkerülések megidézése. Ilyenkor a falusiak – gyakran napfelkelte előtt – körbejárták a településük határában fekvő földeket, hogy megvédjék a rontástól, a fagytól, a jégveréstől. Többségünknek persze már nem kell a vetésért aggódnia, pláne nem hajnalban, de egy jó kirándulás, kitűnő lehetőség a nagy lakmározások lemozgására a tavaszi pompájába öltözött természetben.

Főtt sonka egészségesebben
A vörös húsok és a feldolgozott, pácsóval, füstöléssel tartósított húskészítmények – mint a sonka is –, egészségügyi hatásai vitatottak. Persze nem kötelező mindenáron tartózkodnunk a fogyasztásától, de jobb, ha ennek tudatában esszük. Húsvétkor sem kell megtagadnunk magunktól, de érdemes pár alapszabályt figyelembe venni, ha már sonkafőzésre adjuk a fejünket: a hentesnél válasszuk a húsosabb, kevésbé zsíros darabokat, evéskor pedig vágjuk vékonyra, és mértékkel, valamint sok zöldséggel fogyasszuk, lehetőleg napi 50 grammnál nem többet.

Sonka helyett más
Bár a többség a főtt sonkával kapcsolja össze az ünnepet, régebben hasonló, sőt helyenként nagyobb jelentősége volt a bárányhúsnak is. A fél évesnél fiatalabb bárány húsa sülve vagy pörköltként elkészítve is ízletes, és valamivel egészségesebb alternatívája lehet a sonkának. Akik nem elsősorban házikedvencként vagy a csokitojások hordozójaként gondolnak rá, megpróbálkozhatnak a nyúllal is. Húsa fehér, magas a fehérje-, de alacsony a koleszterin- és a zsírtartalma, konyhai népszerűsége egykoron vetekedett a szárnyasokéval.

Kalácsot egészségesebben
A fonott kalácsot nem muszáj fehérlisztből készíteni, használhatunk hozzá félbarna tönkölybúzalisztet, vagy keverhetünk hozzá teljes kiőrlésűt is. Kristálycukor helyett édesíthetjük nyírfa- vagy nádcukorral, tejföl helyett lazíthatjuk a tésztáját joghurttal.

És az elmaradhatatlan friss zöldségek
Húsvét idején már érdemes a piacokon keresni a hazai primőröket. A C- és B-vitaminban gazdag hónapos retek finoman sózva reggelire is kitűnő, és a leveleit is fogyaszthatjuk: friss salátáknak különlegesen izgalmas ízt kölcsönöz. 
Ilyenkor már elérhető a spenót és a sóska is, mindkettő gazdag vasban, C-vitaminban, ásványi anyagokban. 
Hagyományosan főzeléknek készülnek, de húsvétkor érdemes salátához keverni zsenge leveleiket. 
Nem maradhat le a húsvéti asztalról az újhagyma sem, aminek immunerősítő, gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatása van, és segíti az emésztést is. 
Az utóbbi időkben futott be fényes karriert a medvehagyma, ami vértisztító, méregtelenítő hatása mellett csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást is. Kitűnő salátaösszetevő, pogácsatésztába is keverhetjük, vagy levest, szendvicskrémet készíthetünk belőle.

Édességek helyett
Készítsünk gyümölcssalátát vagy gyümölcspudingot kevés cukorral, répatortát teljes kiőrlésű liszttel. Ha pedig elkerülhetetlen a csokinyúl, válasszunk magasabb kakaó- és alacsonyabb cukortartalmú, étcsokoládés változatot. 

Ballai Vince


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Minden ízében nyár! Gyógyhír Magazin

Húsvétkor is egészségesen! Gyógyhír Magazin

Őszi immunerősítés okosan Gyógyhír Magazin

Terítéken a húsvét Gyógyhír Magazin

Egy szelet egészség Gyógyhír Magazin

Székrekedés – időskorban gyakoribb? Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
áprilisi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája
Kulcsszavak


higiénia fogyás étkezés koronavírus költő gyerekek gyász maszk járvány kávé tudományos kutatás élettani hatás cukorbetegség járvány adományozás egyetem gyógyszergyár idős egészség testsúly női egészség stroke egészséges életmód megelőzés teszt szűrés légszennyezettség elhalálozás infografika elhízás karantén kutatás napozás napvédelem leégés fogászat jövő depresszió internet közöségi média függőség ajándék repülőjegy egészségügyi dolgozó betegség tüdőbaj allergia tej egészséges táplálkozás menopauza női egészség betegség till attila stressz magány bőrvédelem napozás herpesz testápolás körömvirág hüvely daganatos betegségek vashiány Richter Egészségváros megelőzés környezetvédelem évforduló évforduló otthoni tanulás szívtritmuszavar pitvarfibrilláció Richter Gedeon Nyrt. író visszér daganatos betegségek Vincze Lilla pszichológia zúzódás epepanaszok természetes öregedés vérplazma oltás ételrecept orvostudomány időskor demencia nyereményjáték rövidlátás Semmelweis Egyetem tóth auguszta szénhidrát táplálkozás felfázás fájdalomcsillapítás pihenés pihenés alvás HPV szűrés szemészet ízületi betegségek gyógyfürdő home office csézy sebkezelés zöldségek egészséges táplálkozás wc emésztés székelés ízület herpesz aids mozgás tüdőrák tiszta levegő dohányzás nátha megfázás gyógyfürdők tóth vera covid hobbi prosztata nátha influenza karácsony fáradtság vaspótlás tolerancia kertész zsuzsa emésztés mozgás izület bélrendszer infkuenza bakteriális fertőzés feledékenység memóriazavar rossz szokás pozitív gondolkodás borbás gabi borbás marcsi répafélék brokkoli daganatos betegségek vashiány fáradtság Élet Kis Virága Alapítvány bőrszárazság gyógynövények herpesz szív érrendszer gyógynövények Czippán Anett rákellenes világnap memória Vörösmarty Mihály skizofrénia kurkuma gyomorégés demencia olvasás Ladinek Judit gyógytea Dr. Polgár Csaba covid húsvét Sipos Péter fekete nadálytő tavasz rockmilady immunrendszer baleset mozgás telemedicina vadgesztenye Nick Árpád Nick Árpád egészséges életmód sérülés sebkezelés hasmenés utazás repülés fésűs nelly koffein idősotthon napozás lábdagadás Év gyógyszere allergia parlagfű porcjopás Singh Viki gyógynövények bőrvédelem zöldségek rejtő jenő immunerősítés szív úszás Mujahid Zoltán fürdőszoba felfázás testmozgás gyógynövények lázcsillapítás fájdalomcsillapítás szexualitás Sztárek Andrea ölelés hólyaghurut hallásprobléma prosztata diabétesz világnap ízületi kopás aminosavak gyomorégés füstmentes nap vásárlás kocsis dénes fogászat inkontinencia Év gyógyszerésze Kedvenc Patikám testmozgás covid depresszió magas vérnyomás ekcéma rostok Tóth Csanád immunerősítés szarkaláb aranyér véradás megfázás ibs pénz infláció lukács sándor házimunka vashiány Recyclomed d-vitamin a rák világnapja nátha térd Gregor Bernadett fejfájás bélflóra fürdőszoba húgyúti fertőzés az év gyógyszerésze fertőtlenítés szívroham gyomorégés arcápolás Quintus Konrád vastagbélrák d-vitamin ibs irritábilis bél szindróma böjtölés migrén front időjárás újszülöttek nyelvevolúció lábszárfekély sejtterápia növényi étrend rákkutatás Lyme-kór kullancsszezon sport jóga nevetés étrendkiegészítő vitaminok táplálékkiegészítők interjú Szerednyey Béla hisztamin fogzás pajzsmirigy teafaolaj borsmenta-illóolaj kamillaolaj kakukkfű vesebetegség cickafark gyulladás görcs intim higénia kertészkedés Tari Annamária eutanázia asztma ásványi anyagok melanóma sclerosis multiplex neurológia MRI mágneses magrezonancia fülfájás nyári betegségek bakteriális fertőzés rovarcsípés kullancs szúnyog úti patika gyógyszerek covied covid fájdalomcsillapító lázcsillapító mozgás probléma ultrahang Dupuytren klimax hőhullám változó kor hőség izzadás folyadékpótlás omega 3 zsírsavak antioxidáns diéta vágás égési sérülés epilepszia roham autóvezetés hajhullás hajproblémák hajápolás színművész Csuja Imre színész gerinc porckorong porckorongsérv sport mozgás melltartó vérkeringés zsírszövet társadalmi célú reklám dohányellenes klímaváltozás rajzpályázat tehetségesgondozás Richter