Gyógyhír Magazin 2019-05-08

Az utazók betegségei


Amikor nyaralásunkat tervezzük, érdemes azt is átgondolni, hogyan védekezzünk az egészségügyi kockázatok ellen. 

A klímaváltozás miatt pedig még azok is találkozhatnak új betegségekkel, akik itthon maradnak.A tavasz eljövetelével, a nyár közeledtével egyre inkább felbolydul az élővilág. Ez nem csupán a költöző madarakat, a téli álomból ébredező barna medvét, egyes mókusféléket, hüllőket, rovarokat, érinti, hanem minket, embereket is. Amellett persze, hogy mind többen hódolnak különböző havas sportoknak, utaznak távolabbi egzotikus országokba a téli hónapok alatt, azért a legtöbben még mindig a melegebb hónapokra tervezik a hosszabb kirándulásokat, választanak távolabbi utazási célpontokat. Vannak, akik ad hoc döntenek, a last minute utakban bíznak, vannak, akik hosszasan tervezgetnek. 
A közlekedést forradalmasító repülés és az egyre kiterjedtebb autópálya-hálózat révén mind gyorsabban eljutunk a világ bármely részére. Az asztrológusok az univerzum tágulásáról értekeznek, ám számunkra, belátható/felfogható távolságon belül egyre „zsugorodik” a világ. 

Új betegségek jelenhetnek meg
Az elmúlt időszakban mind többet hangoztatott fogalmakká váltak a klímaváltozás, globális felmelegedés, üvegházhatás – melyek az előrejelzések szerint sajnos egy-két emberöltőn belül radikálisan megváltoztathatják mai megszokott életterünket – lehetővé teszik most még távolinak tetsző kórokozók elterjedését, adaptációját akár a mérsékelt égöv országaiban, így hazánkban is. Ebben nagy szerepet játszanak az úgynevezett vektorok – legtöbb esetben bizonyos szúnyogfajok (moszkitók), rágcsálók, denevérek –, melyek az északabbi országokban is honossá válnak a felmelegedés, a változó éghajlati viszonyoknak köszönhetően. Egyes betegségek csak emberről emberre terjednek, leggyakrabban cseppfertőzéssel, vannak melyek fertőzött ételek, víz révén. Mások az úgynevezett zoonózisok közé tartoznak, vagyis állatról emberre terjednek.

A megelőzés fontossága
Az „utazók betegségei” közé tartozik számos megbetegedés, mint a morbilli (kanyaró), zika, ebola, dengue, chikungunya, polio, kolera, malária, madárinfluenza, sárgaláz, hastífusz vagy például a TBC. Egyes kórokozókkal szemben már rendelkezünk védőoltással, viszont sok ellen még sajnos nem. Az akutan fellángoló betegségek közül sok azonnali tüneti terápiát igényel a maradandó károsodás kivédése, adott esetben a halálozás rizikójának csökkentése érdekében. A fenti patogének leginkább Dél-Kelet Ázsiában, Közép- és Dél-Amerikában, a Közép-Keleten, Afrikában és az Óceániai térségben honosak, de egyesek megbetegíthetik Észak-Amerika, vagy Dél-Európa lakosságát, illetve azon turistákat is, akik időszakosan tartózkodnak az adott endémia által érintett országban.
A prevenció nagy jelentőséggel bír, fontos az utazás megtervezésekor a fertőzéssel sújtott területek elkerülése, a moszkitó-háló, zárt ruházat, maszk, kesztyű viselése, hatékony rovarirtó szerek használata, megelőző gyógyszeres kúra – például a malária veszélye esetén –, és a védőoltások felvétele.A tünetek jelentkezése esetén sokszor azonnali kezelés szükséges. Különösen fontos a rehidráció (folyadék és ionpótlás), láz-, fájdalomcsillapítás, antivirális szer, a másodlagos bakteriális fertőzés kivédése céljából antibiotikus kezelés elkezdése.

Orvoshoz kell fordulni
Ezen kórokozók által kiváltott betegségek sok esetben igen kiterjedt szervi érintettséggel járnak, úgymint bőr, ízületi, légzőszervi, gyomor-bélrendszeri, vagy akár idegrendszeri. Sokféle tünet, mint pl. bőrkiütések, láz, hasmenés, hányinger/hányás, fejfájás/migrén, ízületi- és izomfájdalom, izomgörcs (elektrolitzavar), légzési nehezítettség, fokozott vérzékenység (nyálkahártya, bőr), súlyosabb esetben akut veseelégtelenség, sokkos állapot jelezheti megbetegedésünket. Utazásunk során váratlanul jelentkező markáns tünetek előfordulása esetén azonnal orvosi segítséget kell kérni a helyi egészségügyi szolgálattól, részben a kórokozók kimutatása és a betegség diagnózisa céljából, részben az adekvát kezelés minél gyorsabb megkezdése érdekében.

Dr. Péter Endre
szakorvos


Cikkajánló


Bosszantó vírus – a herpesz Gyógyhír Magazin
Félreértések, tévhitek, hiányos információk - az oltásokról Gyógyhír Magazin
Kullancsjelszó: támadás fentről és lentről! Gyógyhír Magazin
Tévhitek a bárányhimlővel kapcsolatban Gyógyhír Magazin
Zika: veszélyes a várandósokra, illetve a magzatra Gyógyhír Magazin
Magyarországon alacsony az Ebola-kockázat Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


adatvédelmi nyilatkozat   |   jognyilatkozat   |   elérhetőségeink   |   médiumajánlat

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6574030 látogatónk volt eddig