Gyógyhír Magazin 2019-06-05

A néma kór


Csontjaink folyamatosan épülnek és bomlanak – évente állományuk közel 10 százaléka cserélődik ki. Az osteoporosis vagyis 

csontritkulás tulajdonképpen a csont anyagcseréjének betegsége, ami miatt a csont tömege csökkenni kezd, szerkezete megváltozik, és emiatt egyre törékenyebbé válik.Csontjaink folyamatosan alakulnak még az után is, hogy 20 éves korunk körül befejeződik a növekedésük. Ezután körülbelül 
10 évig a csontozat még tovább erősödik, majd fokozatosan gyengül. Amíg csak évi 3-5 százalékos a csontszövetvesztés, addig normális folyamatról beszélünk, ha azonban ennél gyorsabb a változás, akkor már csontritkulásról van szó. Ez a kóros jelenség azonban az esetek többségében elkerülhető lenne, ha odafigyelnénk és kerülnénk az alábbi kockázatokat.

A csontritkulás fő okai:
„Genetikai okok, tartósan kevés kalciumbevitel, menopauza okozta hormonális változás, mozgásszegény életmód” – sorolta lapunknak korábban a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság (MOOT) elnöke, dr. Takács István, hozzátéve, hogy az osteoporosis népbetegség. A sokáig tünet -, és fájdalommentes, éppen ezért „néma járványnak” is nevezett betegség világszerte 200 millió embert érint. Magyarországon hozzávetőleg 800 ezer betegről tudnak, köztük csaknem 700 ezer nő. „Az osteoporosis megállapításának három alappillére van: a csont szerkezetének meghatározása röntgenvizsgálattal, a csontsűrűség mérése, valamint a laborvizsgálat. Ezek eredménye alapján állítható csak fel a diagnózis” – magyarázta a szakorvos. 

Rajtunk múlik! 
A betegség egyik típusa az úgynevezett elsődleges osteoporosis, melynek okát nem ismerjük. Ezen belül megkülönböztetünk fiatalkori, posztmenopauzás, 80 év fölötti, illetve a férfiakra jellemző csontritkulást. A másodlagos csontritkulásnak számos oka lehet. Kialakulhat például pajzsmirigy- és mellékpajzsmirigy-, vese-, bél- vagy májbetegség, gyulladásos reumatológiai kórképek, illetve haematológiai betegségek esetén. Az életkort és a genetikai adottságokat természetesen nem tudjuk befolyásolni, de van olyan csontritkulástípus, amelynél egészségtudatos hozzáállással megelőzhetjük a betegséget. 

A megelőzés – kalciummal… 
Egy tanulmány szerint a magyarok körülbelül 500 mg kalciumot fogyasztanak naponta, holott a reumatológusok állásfoglalása szerint 800-1000 mg lenne az ideális. A nők esetében erre különösen oda kell figyelni, ugyanis a változókor idején csontsűrűségük akár 20 százalékát is elveszthetik az ösztrogéncsökkenés miatt. 

…D-vitaminnal
A kalciumnak és a D-vitaminnak is megvan a maga különálló szerepe szervezetünk működésében, a kutatások mégis többnyire együtt említik ezt a két vegyületet. A magyarázat egyszerű: a kalcium felszívódásához és hasznosulásához D-vitaminra van szükségünk. Becslések szerint a 60 év fölötti magyar lakosság mintegy harmada szenved D-vitamin-hiányban. Noha 80-90 százalékban szervezetünk állítja elő a napsugárzás hatására, a táplálkozás szempontjából sem szabad figyelmen kívül hagynunk, ugyanis szervezetünk csak korlátozott ideig tudja raktározni. Fontos, hogy a D-vitamin adagolásáról mindig kérdezzük meg az orvost! A magnézium szintén fontos része a táplálkozásunknak. Stabilizálja csontjainkat, mert erősíti a D-vitamin aktivitását.

…mozgással 
Töltsük aktívan a napjainkat – javasolják a szakemberek, hiszen rendszeres testmozgással bizonyítottan megelőzhető a betegség. A csontozat rendszeres terhelése nagyban hozzájárulhat a csont szerkezetének megőrzéséhez, a napi séta, kocogás, vagy bármilyen testmozgás ugyanis elősegíti a csontképzést.

Dózsa-Kádár Dóra


Cikkajánló


Ízületek, izmok, hideg napok Gyógyhír Magazin
Diclac®Dolo – Maradjon mozgásban! Gyógyhír Magazin
Protézisműtét után Gyógyhír Magazin
Jaj, de fáj! Gyógyhír Magazin
Mit kell tudni az ízületi tükrözésről? Gyógyhír Magazin
A mozgás szabadsága Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


adatvédelmi nyilatkozat   |   jognyilatkozat   |   elérhetőségeink   |   médiumajánlat

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6727426 látogatónk volt eddig