Gyógyhír Magazin 2019-06-07

A sebeket nem szabad elhanyagolni!


A nyári napok a szabadba csábítanak… pancsolás, grillezés, zsibongó gyereksereg -  ilyenkor gyorsan megtörténik a baj, és az egyszerű, fára mászás okozta horzsolástól a grilltű szúrásán át az égési sérülésekig sokféle kellemetlenséget elszenvedhetnek a vendégek, barátok, családtagok. Bár nem feltétlenül kell minden apró-cseprő horzsolás miatt mentőt hívni, fontos, hogy a legkisebb seb sem maradjon kezeletlenül!Asérülések sokféle módon és formában jelentkezhetnek a bőr különböző rétegeiben, az apró horzsolásoktól kezdve a műtéti sebekig, a bőrbetegségeken vagy a cukorbetegséggel küzdők sebein át a  külső behatás következtében szerzett – metszett, zúzott, vágott, szúrt, harapott, szakított, lőtt, égési, fagyási – sérülésekig. Akárhogy is keletkeztek, mindegyiket kezelni kell!
A műtéti sebek, a bőrbetegségek vagy a cukorbetegek sebei különös odafigyelést és ápolást igényelnek, ezért ezek ellátását orvosi felügyelet alatt végzik. 
A mindennapos, kisebb balesetek következményeit azonban kezelhetjük magunk is, ám lényeges, hogy tisztában legyünk a legfontosabb szabályokkal.
 
A sebkezelés menete
1. A felületi horzsolások esetén a sebet mossuk le folyó csapvízzel,
2. majd csillapítsuk a vérzést,
3. ha idegen test is került a sebbe (szilánk, szálka), azt fertőtlenített csipesszel távolítsuk el,
4. aztán ügyelve, hogy a sebbe ne kerüljön, fertőtlenítsük a seb környékét fertőtlenítő oldattal,
5. végül – a seb méretétől függően – gyorstapaszt, vagy ún. szigetkötszert helyezhetünk a sérülésre.
+ Sebhintőport ne használjunk!
+ Metszett, zúzott, vágott, szúrt, harapott, szakított, lőtt, égési vagy fagyási sebekkel mindenképpen keressük fel az orvost!
 
Mi nehezíti a sebgyógyulást?
A sebek súlyosságát és így a gyógyulás folyamatát is több dolog befolyásolhatja:
• Például, hogy a bőr felső, azaz hámré­tegét, vagy a mélyebb, a bőr úgynevezett irharétegét érte-e a sérülés? 
• Az életkor is szerepet játszik a folyamatban: idősebb embereknél a sebek lassabban hegednek be, mint a fiataloknál.
• A gyógyulást akadályozhatják egyes gyógyszerek, és bizonyos krónikus állapotok (pl.: fehérje- és vitaminhiány, cukorbetegség, érszűkület) is.
 
A sebgyógyulás legnagyobb akadálya
A gyógyulás legnagyobb akadálya: a fertőzés. Ilyenkor ugyanis a baktériumok elszaporodnak a sebben, és elpusztítják azokat a sejteket, amelyeknek újra kellene termelniük az elpusztult szöveteket. Így nem jöhet létre a sebgyógyulás.
 
Mivel segíthetjük a gyógyulást?
A nyílt sérülések eleve magukban hordozzák a fertőzés veszélyét, hiszen a sértő eszköz és a testfelszín kórokozókkal teli, amelyek a sérüléskor a mélyebb rétegekbe juthatnak. Annak érdekében, hogy ne legyenek klinikai tünetek, segíteni kell a szervezetet védekező mechanizmusainak beindításában. Ezt a folyamatot antibakteriális, nagy hámosító erejű,  a szöveti újraképződést segítő krémek alkalmazásával támogathatjuk.
 
Bitter Noémi

Cikkajánló


Minden sebet kezelni kell! Gyógyhír Magazin
A véraláfutás otthoni kezelése Gyógyhír Magazin
Fogadom Gyógyhír Magazin
Hegkezelés – minden korban, mindenkorra! Gyógyhír Magazin
Iskolai sérülés: Most mi legyen? Gyógyhír Magazin
Sebek, vágások, horzsolások helyük se maradjon! Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


adatvédelmi nyilatkozat   |   jognyilatkozat   |   elérhetőségeink   |   médiumajánlat

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6727437 látogatónk volt eddig