Gyógyhír Magazin 2019-08-05

Erre figyeljen, ha vízpartra megy


Rákkeltők a napvédő szerek? 

Szennyezettek természetes vizeink? 

Mi igaz ezekből az állításokból? 

Röviden: semmi. A részletesebb válaszért olvassa el cikkünket.Anapvédő szerekről számos mítosz kering attól kezddve, hogy rákkeltőek, addig, hogy aki barna bőrű, annak nem kell használni. Pontról-pontra végigmentünk ezeken a mítoszokon és megcáfoltuk őket. 
 
- A napvédő szerek rákot okoznak. 
Nem létezik olyan tudományos igényességgel, nagy mintán végzett, ellenőrzött kutatás, amely alátámasztaná ezt az állítást. Ezzel szemben számos bizonyíték van arra, hogy a túlzott napozás bőrrákot okoz. Ha valakit ez mégsem győzne meg, annak azt ajánljuk, használjon cink-oxidot vagy titánium-dioxidot tartalamzó naptejet, hiszen ezek nem szívódnak fel a bőrben. 
 
- Barna bőröm van, nekem nincs szükségem napvédő szerre. 
A barna bőr éppen úgy ki van téve a nap sugarainak, mint a világosabb, csak kevésbé látszik rakta a károsodás. A bőrsejtek azzal válaszolnak az UV-sugárzásra, hogy több pigmentet termelnek (ettől látszik sötétebbnek a bőrünk, amikor lebarnulunk). Barna bőrön ezt nehezebb észrevenni, de ugyanúgy megtörténik. Az természetesen igaz, hogy sötétebb bőr esetéban alacsonyabb faktorszámú napvédő szerre van szükség. 
 
- A napvédő szerem vízálló, úgyhogy elég, ha egyszer bekenem magam vele. 
Az alapszabály az, hogy fél órával azelőtt kenjük be magunkat a napolajjal vagy naptejjel, hogy kimennénk a napra. Tudni kell azt is, hogy az úszás vagy az izzadás rontja a hatékonyságát, ezért érdemes kétóránkánt bekenni magunkat, sőt akár óránként is megismételhetjük a műveletet. 
 
- SPF50-es napvédő szert haszálok, azt nem kell olyan sokszor felkenni. 
A faktorszám azt mutatja meg, mennyi időt tölthetünk a napon leégés nélkül. Az SPF50-es készítmány ugyanúgy elveszíti hatásosságát két óra után, mint a többi. 
 
- Az alapozómban van SPF, nincs szükségem más védelemre. 
Az alapozóban valószínűleg nincs annyi hatóanyag, amennyi valódi védelmet jelenthetne, másrészről nem jut belőle az összes olyan bőrfelületre, ami ki van téve a napnak. Fontos tisztában lenni azzal is, hogy a hidratáló krémek – bár saját feladatukat ellátják – napvédelmet általában nem biztosítanak. 
 
- Nincs szükség napvédő szerre, ha felhős az ég. 
Ez nem igaz, sőt ilyenkor az is elképzelhető, hogy még a szokásosnál is több UV-sugárzás éri a bőrünket. Ilyenkor se feledkezzünk meg a védekezésről. 
Érdemes szemünk védelmére, is gondolni: egy jó minőségű szemüveg nem kidobott pénz. Az optikus segíteni fog a megfelelő darab kiválasztásában. 
 
És mi van a vízzel? 
Sokan félnek Magyarországon belemenni – vagy főleg a gyerekeket beleengedni – a természetes vizekbe. Pedig nincs rá okuk. Több vizsgálat tanúsítja, hogy a vízminőség nemcsak jó, hanem kitűnő. 
Az Európai Bizottság és az Európai Környezetvédelmi Ügynökség 2014-es szezonban végzett egy nagy kutatást ebben a témakörben, és kiderült, hogy a több mint 21 ezer vizsgált fürdőhely 95 százaléka eleget tesz a minimális vízminőségi előírásoknak, 83 százalékuk pedig még a kitűnő minősítést is elérte. 
A Magyarországi helyzet hasonló, és jóval frissebb adatok is a rendelkezésünkre állnak. 2019 májusában a hazai természetes fürdőhelyek zöme kiváló minősítést kapott. Az összesítés szerint a 2018-ban üzemelő mintegy 250 fürdőhelyről pozitív a kép: a kicsivel több mint 230 természetes fürdővíz 79 százaléka kiváló, 13 százaléka jó, 5 százaléka tűrhető minősítést kapott.
 
Ettől függetlenül van néhány tanács, amit mindenkinek érdemes betartania. 
- Úszás után, étkezés előtt mosson kezet szappannal. A homok is lehet fertőzött, amiben esetleg a gyerekkel játszott. 
- Ne nyelje le a vizet úszás közben. 
- Ha nyílt sebe van, ne menjen a vízbe. 
- Amikor hazaér, zuhanyozzon le. 
- Ha gyengének érzi magát, vagy rossz a közérzete, jobb, ha még a tünetek jelentkezése előtt orvoshoz fordul.
 
Vámos Éva

Cikkajánló


Szépségápolás a hidegben Gyógyhír Magazin
Csak természetesen! Gyógyhír Magazin
Ők aztán sosem csípik ki magukat Gyógyhír Magazin
Napra-nap természetesen! Gyógyhír Magazin
A herpesz nyáron is támad Gyógyhír Magazin
Nyakra - főre Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


adatvédelmi nyilatkozat   |   jognyilatkozat   |   elérhetőségeink   |   médiumajánlat

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6731419 látogatónk volt eddig