Gyógyhír Magazin 2019-08-06

Titkok a házasságban


X korán reggel felkelt, tisztálkodott, megborotválkozott, felöltözött, majd bekapta a reggelijét, és munkába indult éppen úgy, mint minden hétköznap már hosszú évek óta. Csakhogy X-et már több mint egy éve elbocsátották a munkahelyéről, de ezt a tényt eltitkolta a felesége elől.Napközben a városban mászkált, parkokban üldögélt, időnként megpróbált másik állást keresni, de nem járt sikerrel. Külön bankszámlája volt neki is, feleségének is, így korábbi csekély megtakarítását felélve hozta haza a „fizetését”. Miért tartotta titokban, hogy nincs munkája, miért hazudott a feleségének? Azért, mert félt. Attól félt, hogy a felesége többé nem fogja tisztelni, értéktelennek, semmirekellőnek fogja tartani, amiért kirúgták. 

Mindenkinek vannak kisebb-nagyobb titkai, amelyek előbb-utóbb saját magára, párjára és kapcsolatukra is hatással vannak. Az elhallgatás pszichés stresszt okoz, ami a legtöbb emberre negatív hatással van mind testi, mind lelki téren, függetlenül attól, hogy ezek a hatások aktuálisan tudatosulnak-e. 
A titok, az elhallgatás, a hazugság miatt a gondolatok újra és újra elterelődnek, szorongás, aggodalom, feszültség uralkodik el a titokhordozón. Általában ez előbb-utóbb feltűnik a házastársnak is, aki – miután az esetek többségében nem kap valódi választ – gyanakodni kezd, hogy a párja elhallgat előle valamit. Csökken a házastárs iránti bizalom, emiatt a felek közé nehéz csönd telepszik, egyre távolabb kerülnek egymástól, a kapcsolat minősége megromlik.

A házastárs elől elrejtett titkok legnagyobb része szexuális természetű, és általában valamilyen hűtlenséget takar. Ám, mint láttuk, az állás elvesztése, egy bűncselekmény elkövetése, játékszenvedély, drogprobléma, egy nagy veszteséget okozó rossz befektetés éppen úgy titokká válhat, mint a házastárs megcsalása. A titkot rejtegető emberek legtöbbje előbb fél felfedni titkát, ám éppen a félelem miatt sokan döntenek végül mégis az őszinteség mellett. A félelem előbb-utóbb felzabálja a lelket.

„Legjobb az egyenes út!” – tartja a mondás, ami esetünkben azt jelenti, hogy legyünk őszinték a házastársunkkal, amennyire az lehetséges. Sajnos, azonban nem mindig lehetséges, vagy pontosabban nem mindig ilyen egyszerű! Nagyobb valószínűséggel tárjuk fel féltett titkainkat a párunk előtt, ha arra számítunk, hogy belátó, megértő és elfogadó lesz. Ha azonban okkal vagy ok nélkül attól tartunk, hogy negatívan fog reagálni, netán vissza fog élni az információval, ezerszer is meggondoljuk, hogy őszinték legyünk-e. Az pedig, hogy mire „számítunk”, mitől „tartunk” nagyban függ attól, hogy milyen gondolkodási torzítások jellemeznek bennünket: önfelmentő magyarázatokban, az okok másban és máshol keresésében elég jók tudunk lenni. 

A házasságban is megillet bennünket a privát szféra joga, így nem kell minden érzésünkről, gondolatunkról és tettünkről beszámolni. Ám van két szabály, amit minden körülmények között figyelembe kell vennünk, ha azon gondolkodunk, hogy feltárjuk-e titkunkat a párunk előtt. Az egyik szabály, hogy tegyük fel a kérdést magunknak: hogyan reagálnánk fordított esetben, ha a párunk elmondana egy, a mienkkel azonos titkot? 
A másik szabály, hogy mérlegeljük, a házastársunk hogyan döntene a házasságunkról, ha az információ birtokában lenne? Az őszinteség, a nyíltság hosszabb távon általában megtérül.

Fábián Tamás 
pszichológus


Cikkajánló


Önsorsrontó szokásaink Gyógyhír Magazin
Különös szilveszter? Gyógyhír Magazin
Mi a szülő dolga az iskolás gyerek fejlesztésében? Gyógyhír Magazin
Mi a jó abban, hogy megöregszünk? Gyógyhír Magazin
Alvás és mentális egészség Gyógyhír Magazin
Mikor szüljem meg az első gyerekem? Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


adatvédelmi nyilatkozat   |   jognyilatkozat   |   elérhetőségeink   |   médiumajánlat

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6731531 látogatónk volt eddig