Gyógyhír Magazin 2019-08-07

Strandolás, sportolás fülbajok nélkül


Kevés elkeserítőbb dolog van, mint a bedugult fül vagy a sajgó fülfájás a várva várt nyaralás alatt vagy után. Olajozással megelőzhetjük a kellemetlenségeket!Ha a víz bent ragad
Pancsolás, úszás vagy egy vidám baráti labdázás közben a víz könnyen bekerül a fülünkbe, s az is gyakran előfordul, hogy bent is ragad. Ilyenkor aztán egyik-másik fülünkre nem hallunk, és ez a fülben rekedt víz, fellazítva a hallójárat bőrfelületét, szövődmények kialakulását is elősegítheti. 
 
Ha a fülzsír ragad bent
A nyári meleg napok a fülünkben lévő verejték- és faggyúmirigyeket is intenzívebb munkára késztetik, amely következtében több fülzsír termelődik a fülünkben. Ha aztán ez nem tud kiürülni, fülzsírdugót képez és kész a halláscsökkenés, de a fülfájás és fülzúgás sem ritka következmény. A nyáron megnövekedett mennyiségű fülzsír nem gyakran okoz gondot, de ürítése intenzívebbé válik, s egy fürdős, úszós nap után könnyen eredményezhet fülfájós éjszakát. Ilyenkor ugyanis a fülzsír a víz hatására úgy megduzzadhat, hogy megtölti a hallójáratot, ahonnan aztán nem tud kijutni.
 
Ha gyulladás is kialakul
A hallójárat gyakori vizes környezete – a rendszeres úszók és a vízparti nyaralók esetében – vezethet az úgynevezett úszófül kialakulásához. Ilyenkor a fülben, a felázott bőrön átjutó kórokozók, hallójárat-gyulladást okoznak, erős fájdalommal, fülfolyással, halláscsökkenéssel és lázzal kísérve. 
 
Hogyan szüntethetjük meg a bajt?
• Ha a fülzsírdugó, vagy fülben ragadt víz fájdalmat nem, „csak” halláscsökkenést okoz, megkísérelhetjük az otthoni kezelést: előbb töröljük szárazra a fület, majd oldalra hajtva próbáljuk kicsorgatni belőle a vizet, vagy a tenyerünk fülre nyomásával és gyors elengedésével kicsúsztatni a fülzsírdugót.
• Ha fülfájásunk is lesz, használjunk fájdalomcsillapítót, és mindenképpen keressük fel az orvost. A nem szűnő halláscsökkenés esetében is szakember segítségét kell kérni.
• A fülzsírdugót vagy a fülben rekedt vizet az orvos könnyen eltávolítja.
• A hallójárat-gyulladást gyógyszeres gézcsíkkal, cseppekkel kezelik.
 
Hogyan ússzuk meg a strandot fülproblémák nélkül?
Vannak bizonyos hajlamosító tényezők, amelyek érzékenyebbé tesznek a nyári fülproblémákra. Ilyen például, ha túl sok vagy túl kevés zsír termelődik a fülünkben. A szűk, vagy kacskaringós hallójárat is okozhat bajt. 
 
Az intenzív fülzsírtermelődés zsírdugó kialakulását indukálhatja, a nem megfelelő mennyiségű fülzsír pedig nem képes megakadályozni a kórokozók szervezetbe jutását, míg a szűk, kanyargós hallójáratból nehezen ürül a zsír. 
 
Akiknél bármelyik előfordul, azoknak érdemes strandolás, úszás előtt fülvédő praktikákat alkalmazni, gyerekek esetében pedig különösen ajánlatos az odafigyelés. A hallójárat-gyulladásra fogékonyak csináltassanak füldugót. 
A legfontosabb azonban a rendszeres olajozás, amely hatására a fülzsír folyósabbá válik, és nem alakul ki a fülzsírdugó. Ugyanez fülszárazság esetén is segít. Strandolás, úszás előtt érdemes az erre a célra, kényelmes spray formájú (olíva)olajat használni, hiszen a hallójárat bőrét bevonó olaj gátolja a vízzel való közvetlen érintkezést, s így csökkenti a gyulladás kialakulásának esélyét.
 
Bitter Noémi

Cikkajánló


Ezért fontos a helyes fültisztítás - Ön vajon jól csinálja? Gyógyhír Magazin
Trendi lesz a hallókészülék? Gyógyhír Magazin
Felejtse el a fülfájást! Gyógyhír Magazin
Hallotta? Gyógyhír Magazin
Tessék? Gyógyhír Magazin
Tinnitus – a rejtélyes zúgás Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


adatvédelmi nyilatkozat   |   jognyilatkozat   |   elérhetőségeink   |   médiumajánlat

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6731549 látogatónk volt eddig