Gyógyhír Magazin 2019-10-06

Férfias ügyek – prosztata és tökmagolaj


A férfi belső nemi szervekhez tartozó prosztata jóindulatú megnagyobbodása (szakszóval: benignus prostata hyperplasia; BPH) az idősödő férfiak egyik leggyakoribb betegsége; rendszerint 45 éves kor felett jelentkezik, és a 80 év feletti férfiak mintegy 80%-ánál is előfordulhat. 

Kezelésére létezik  természetes hatóanyag is.Anépszerű egészségügyi portál, a Healthline nemrég külön cikkben foglalkozott a tökmagolaj kedvező egészségügyi hatásaival. Az írás szerzői kitértek arra, hogy e növényi olaj fogyasztása miért hatékony a prosztataproblémák kezelésére. A szerzők egy koreai tanulmányra hivatkozva számolnak be arról, hogy a tökmagolaj ígéretes eredményeket mutatott a BHP alternatív gyógyszereként.

Egy kutatás eredményei
A koreai kutatók a vizsgálat során 12 hónapon keresztül 47 BHP-ben szenvedő beteg állapotát követték nyomon, akiknek átlagéletkora 53,3 év volt. 
A vizsgálati személyek egy része napi 320 mg tökmagolajat kapott (más részük pedig placebót, vagyis hatóanyagot nem tartalmazó készítményt). 
A tudósok az egy év alatt végig nyomonkövették a páciensek prosztatájának térfogatát, illetve hogy milyen sebességgel áramlik a vizeletük. A kutatók úgy találták, hogy három hónap után a páciensek állapota, életminősége kimutathatóan javult. Fontos megállapításuk az is, hogy a tökmagolaj fogyasztása semmilyen mellékhatást nem okozott a betegeknél.

Csökkentette a vizelési ingert is
A Healthline szerzői arra is kitérnek, hogyan hat a tökmagolaj fogyasztása a húgyúti egészségre, vagyis azon szervrendszer állapotára, amely a vesékből, a hólyagból és a húgycsőből áll. Mint írják, egy tanulmány bebizonyította, hogy a napi 500-1000 milligramm tökmagolajat fogyasztó kísérleti személyek közül drasztikus javulást tapasztaltak azok, akiknek éjszakai nyugalmát korábban rendszeresen megzavarta a túlzott gyakorisággal jelentkező vizelési inger. 

Mire jó a tökmagolaj?
1. Egy egereken végzett kísérlet szerint a tökmagolaj nemcsak a koleszterinszintet csökkenti, hanem gyulladásgátló hatással is rendelkezik. Azt is kimutatták, hogy fogyasztása csökkentette a rágcsálók vérnyomását.
2. Régi vélekedés, hogy a tökmagolaj javítja a hangulatot, és segít megakadályozni a depresszió kialakulását. Így például a tekintélyes British Journal of Psychiatry beszámol egy olyan vizsgálatról, mely szerint a tökmag fogyasztása javított a depresszióban szenvedő gyerekek állapotán.
3. Az olaj alkalmazása a hajnövekedést is serkenti, különösen a férfiaknál. Egy tanulmány szerint azon férfiak haja, akik 24 héten keresztül naponta 400 mg tökmagolajat fogyasztottak, 40%-kal jobban szaporodott, mint azoké, akik placebót (vagyis semleges anyagot) kaptak. Mint más, tökmagolajjal folytatott kísérletek alkalmával, káros mellékhatásokat ezúttal sem tapasztaltak a kutatók.
4. Végül, de nem utolsó sorban: könnyen beilleszthető az étrendbe, akár ételek (pl. levesek, saláták) ízesítőjeként, akár táplálékkiegészítők összetevőjeként. 

(A teljes cikk angolul itt olvasható az interneten: healthline.com/health/pumpkin-seed-oil#prostate-health)

Pap György


Cikkajánló


Apa csak egy van - vigyázzunk rájuk! Gyógyhír Magazin
A férfiak egészségéért Gyógyhír Magazin
Prosztatamegnagyobbodás – kockázatok és megelőzés Gyógyhír Magazin
Mit tehetünk a prosztatamegnagyobbodás ellen? Gyógyhír Magazin
Csak férfiasan! Szerelem - önazonosság - önbecsülés Gyógyhír Magazin
Fő a férfiegészség! Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


adatvédelmi nyilatkozat   |   jognyilatkozat   |   elérhetőségeink   |   médiumajánlat

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6657086 látogatónk volt eddig