Gyógyhír Magazin 2019-11-01

Figyelem: klimax után nő a szívbetegségek kockázata


A menopauza egy új fejezet a nők életében. Azzal is tisztában kell lenni azonban, hogy ebben az életszakaszban nő a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata, főleg azoknál, akiknél az átlagnál korábban köszöntött be a klimax.Menopauzának a menstruáció végleges elmaradását nevezzük, és jóllehet ez önmagában nem növeli a nők esélyét a szív- és érrendszeri betegségekre, bizonyos kockázati faktorok éppen ebben az időszakban válnak hangsúlyosabbá a test változásával. 
 
Ezek a következők: 
♥ a vérnyomás emelkedése
♥ a „rossz”, azaz alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) szintjének emelkedése
♥ a „jó”, azaz nagy sűrűségű lipoprotein (HDL) szintjének csökkenése
♥ a trigliceridek – egyfajta vérzsír, ami elősegíti az ereket elzáró lerakódások kialakulását – számának növekedése 
♥ a testzsír növekedése, ráadásul úgy, hogy a zsír a has körül halmozódik fel
 
Az egészségtelen diéta, a dohányzás vagy más egészségtelen szokás tovább növelheti a nők esélyét arra, hogy szív- és érrendszeri betegség alakuljon ki náluk a menopauza bekövetkezése után – egészíti ki dr. Ewa Gross, a UH Women’s Cardiovascular Center igazgatója. 
 
Korai menopauza esetén kicsit más a helyzet 
A legtöbb nő 51 éves korában esik át a menopauzán, de vannak, akik ennél jóval korábban: vagy természetes, vagy orvosi okból – ilyen ok lehet többek között a petefészek eltávolítása vagy a rákkezelés.  „Azt tudjuk, hogy a korai klimax a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának növekedésével jár, sőt az is kijelenthető, hogy minden egyes év, amivel később következik be a menopauza, 2 százalékkal csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét” – teszi hozzá a szakember.    
Azoknál a nőknél, akiknél 40 éves koruk körül, sőt annál korábban szűnik meg a menstruáció, nagyobb a halálozás, az idegrendszeri és pszichológiai betegségek és a csontritkulás előfordulása. 
 
Így könnyebb elviselni a klimaxot 
A klimax megviseli a női szervezetet. A kellemetlen testi tünetek – többek között hőhullámok, szédülés, hízás, libidócsökkenés, hajhullás – mellett lelki tünetek – önértékelési problémák, hangulatingadozások, alkalmatlanságérzés, alvászavar, depresszió – súlyosbíthatják a helyzetet. Megoldást jelenthet az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás, hobbik űzése és tudatos odafigyelés a társas kapcsolatokra. 
 
Az ösztrogén segít? 
Az ösztrogénterápia hatásos lehet azok esetében, akik a korai menopauza tüneteitől szenvednek. „A jó hír az, hogy a pácienseknek ebben a csoportjában az ösztrogén csökkentette a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát” – mondja dr. Ewa Gross. 
A hormonpótlás azonban nem való mindenkinek. Azoknak a nőknek az esetében például nem bizonyult hatásosnak, akik a szokott időben estek át a klimaxon, sőt náluk fokozta a vérrögök és a stroke kialakulásának esélyét.  
„A hormonpótlás helyességéről vitatkoznak a kutatók. A legtöbb nő számára valószínűleg több a kára, mint a haszna. Néhány daganatos megbetegedésben szenvedő páciens esetében pedig az alapbetegségük miatt nem javasolják az ösztrogén fogyasztását” – teszi hozzá a szakember. 
Azoknak lehet alkalmas, akik kevesebb mint tíz éve értek a változó korba, és nem hajlamosak a szív- és érrendszeri betegségekre. Ebben az esetben is érdemes viszont különböző szakterületen dolgozó orvosoknak konzultálniuk, hogy megtalálják a páciens számára legkedvezőbb megoldást. 
 
Vámos Éva

Cikkajánló


Beteg a szívünk, pedig könnyen karbantarthatnánk Gyógyhír Magazin
A magyar kardiológusoktól tanul a világ Gyógyhír Magazin
Van önnek szívdobogása? Gyógyhír Magazin
Szívünk bajai a vezető halálok a világban Gyógyhír Magazin
Éljen a szíve szerint! Gyógyhír Magazin
Keringésünk épségéért Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


adatvédelmi nyilatkozat   |   jognyilatkozat   |   elérhetőségeink   |   médiumajánlat

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6727432 látogatónk volt eddig