Gyógyhír Magazin 2019-12-07

Mit kezdhetünk a fájdalommal?


A fájdalomnak, bár valójában senki nem kívánja, fontos és hasznos szerepe van: szervezetünk vele figyelmeztet arra, hogy káros hatás érte, és arra késztet minket, hogy elkerüljük vagy kezeljük a kiváltó okot, vagy ha ezt ismerjük, és nem tudunk vele mit kezdeni, magát a fájdalmat.Ha elönt bennünket a fájdalom, többnyire arra koncentrálunk, hogy minél hamarabb csillapítsuk, és gyakran nem sokat gondolkozunk azon, hogy azok a szerek, amiket beszedünk, miként hatnak. Összeszedtük dióhéjban, hogy a különböző fájdalmakat mivel és hogyan lehet csillapítani.
 
A fájdalom típusai
A fájdalmakat több szempont szerint is lehet csoportosítani. A legalapvetőbb az időtartama: van gyors és van lassú. 
A gyors fájdalom, amit legtöbbször szúró fájdalomnak írunk le, olyan, mint egy tűszúrás, amit alig egytized másodperccel a behatás után meg is érzünk. A lassú fájdalom esetében egy másodpercig is eltarthat, mire tudatosul. A gyors fájdalom szinte kizárólag a bőrön keresztül érkezik, többnyire erős mechanikai vagy hőhatásra válaszul, a lassú fájdalmat kémiai anyagok is kiválthatják. Lassú fájdalom a test bármely szövetében felléphet.
 
A fájdalomcsillapítás eszköztára
Fájdalomcsillapításra gyógyhatású szerek színes kavalkádja áll rendelkezésünkre számtalan formában: tablettaként, kapszulaként, folyadékként, krémként, végbélkúpként is alkalmazhatjuk őket. Erősségi szempontok alapján a WHO  összesen három fő fajtát különböztet meg:
 
1. Nem-szteroid gyulladásgátlók (angol rövidítése: NSAID)
Ezek úgy hatnak, hogy gátolják két fontos ciklooxigenáz enzim működését, amiknek kulcsszerepük van a gyulladás és a fájdalom továbbításában. A fájdalom- és gyulladáscsökkentésen kívül lázcsillapításra is alkalmasak. Ide tartozik az aszpirin, az ibuprofén, a naproxén, a diklofenák, vagy a paracetamol, bár utóbbinak nincs gyulladáscsökkentő hatása. 
 
2. Gyenge és 3. erős opioidok
Az opioidok a szervezet opioid receptorain keresztül hatnak, és gátolják a fájdalom érzékelésének továbbhaladását a gerincvelői idegpályákon, illetve módosítják az agyban keletkező fájdalomérzetet is, fokozva a fájdalomcsillapító hatást. Létezik belőlük természetes eredetű – ezeket ópiátoknak nevezik –, mint a mákból kinyert morfin és származékai, illetve szintetikus, mint a tramadol, a petidin, a fentanin. Az opioidok rendkívül hatékony fájdalomcsillapítók, de mellékhatásaik és függőség kialakulásának kockázatai miatt csak orvosi rendelvényre és felügyelet mellett alkalmazhatók. 
 
De mikor melyiket használjuk? 
Ezt többnyire az orvos dönti el, kivéve a vény nélkül kapható szereknél. Általánosságban elmondható, hogy a paracetamolt enyhébb fájdalmakra adják, amikor nincs szükség gyulladáscsökkentésre. A nem-szteroid fájdalom- és gyulladáscsökkentőket olyan fájdalmakra adják, amikkel gyulladás, esetleg láz is együtt jár, mint az izom- és ízületi fájdalmak, fog-, fejfájás, menstruációs görcsök. A gyenge opioidokat erősebb fájdalmak esetén alkalmazzák, ahol az előzőek hatástalanok. Az erős opioidokat súlyos sérülteknél, műtét után vagy rákbetegséggel kapcsolatos fájdalom esetén használják. A fájdalomcsillapítókat gyakran kombinálják egymással vagy más hatóanyagokkal, hogy nagyobb hatékonysággal lehessen alkalmazni.
 
Ballai Vince

Cikkajánló


Így enyhítették a fájdalmat elődeink Gyógyhír Magazin
A fájdalommentes mindennapokért Gyógyhír Magazin
Amikor fáj... Gyógyhír Magazin
Mozogni – fájdalom nélkül Gyógyhír Magazin
Félre a fájdalommal! Gyógyhír Magazin
Így kezelje a hasfájást! Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


adatvédelmi nyilatkozat   |   jognyilatkozat   |   elérhetőségeink   |   médiumajánlat

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6727478 látogatónk volt eddig