Gyógyhír Magazin 2020-01-07

Interjú


Csuka Mónika zenei tanulmányait négyéves korában kezdte. Játszik zongorán, csellón és gitáron. 1967-ben szólistaként hanglemezre énekelte a Kodály-módszer bemutató anyagát, amit Angliában és Japánban is terjesztettek. 1969-ben alakította meg Magyarország első női beat zenekarát, az idővel átalakult Beatricét. 1975–1977 között tagja a Mikrolied vokál triónak, amellyel sokat szerepelt az NDK-ban és Lengyelországban is. 1990-ben megszületett az első aranylemez, Szédülj el! címmel, melyet még számos album követett. 1991-ben alapítja meg Énekiskoláját, melynek az volt a célja, hogy a könnyűzenén keresztül megszerettesse a komolyabb zenei ismereteket is. A szerzői jogvédő hivatalban több mint 200 dal zeneszerzőjeként jegyzik.▶ Három gyermekedből két lányod énekel. Véletlen? 

▶ Szakmájuk, diplomáik vannak, nem erre a pályára szántam őket, mert tudom, hogy ez mennyire nehéz. Minden művész szülő félti a gyerekeit a csalódásoktól, attól a rögös úttól, ami énekesként, zenészként vár rájuk. Gabi lányom az első házasságomból, Nagy Ferótól van. Ő inkább „apja lánya”, rocker alkat, erős egyéniség. Az éneklés mellett a testén dolgozik, gyönyörű alakja van, naponta 2-3 órát edz. Rendszeresen jár fellépni, retro slágereket énekel rendezvényeken. Mercédesz a második férjem lánya, neki egy, a nevét viselő zenekara is van. Napközben „rendes” munkahelyen dolgozik, komoly állása van, hisz három diplomát szerzett, mellette egy öt éves kislányt is nevel. Az unokám ba-
lettre jár, úszik, nagyon okos. 

▶ Hogy lehet az, hogy éppen a fiadnak nincs gitár a kezében?

▶ Mikor kicsi volt, egyszer azt kértem tőle, hogy énekelje vissza azt, hogy dó-ré-mi-szó, a válasz ez volt: nem. 
Ő szabályosan tiltakozott a showbusiness ellen, valószínűleg azért, mert sokszor vittem magammal, amikor dolgoznom kellett. Az utóbbi 28 évem jó részét az angyalföldi József Attila Művelődési Központban működő Énekiskolám tette ki, a fiam látta a növendékeimet felnőni, látta küzdelmeiket és sikereiket. Csendes szemlélődő maradt. 

▶ Vannak híres tanítványaid?

▶ Nem celebeket nevelek, nem is vagyok jó üzletasszony. Mondom is a szülőknek, ha azért hozzák a gyereket, hogy sztárok legyenek, akkor inkább ne. De ha azért, hogy egy jó társaságban, alkotó közösségben fejlesszem a képességeiket, akkor jöjjenek nemcsak a fiatalok, hanem az idősebbek is. A tiszta belső hallás az alap, aminek meg kell lenni, arra teszem rá a felépítményt. És ha ehhez még szerencséjük is van, akkor jöhet a lemezkészítés. Több tanítványomnak is van CD-je. 

▶ A férjed a szerzőtársad is, amiben semmi különös nem lenne, de ő orvosként dolgozik az Újlipótvárosban.

▶ A férjemmel 35 éve vagyunk együtt és igen, belgyógyász, foglalkozásegészségügyi orvos és a Tátra utcai Rendelőben háziorvosként rendel. Ez három kőkemény szakvizsgát jelent. Egyszer azt kérdezte, hogy írhatna-e az egyik zenémre szöveget. Tudtam, hogy ír verseket, de nagyon meglepődtem, amikor egy olyan dalszöveggel állt elő, ami után éreztem, most már mindig ő lesz a szerzőtársam. 

▶ Mégiscsak furcsa, hogy egy belgyógyász dalszöveget ír.

▶ Ne gondold. Egyszer egy koncerten valaki durván „belegitározott” a fülembe, szinte megsüketültem. Elmentem 
Hacki Tamáshoz, akit füttyművészként ismert meg a közönség, de polgári foglalkozása szerint gégész. Éppen vizsgált, amikor a szomszéd szobából egy csellójáték szűrődött át. Kérdeztem Tamást, mi ez? Mire ő azt válaszolta, hogy semmi, csak a főorvos gyakorol. Tudod, az orvosok rengeteg rosszat látnak, betegségeket, fájdalmat, szükségük van valami teljesen másra, amitől gyógyul és épül az ő lelkük is.  A férjemnek fantasztikus irodalmi vénája van, neki az írás a feltöltődési lehetőség. 

▶ Minden olyan asszony, akinek gyermekei nem egy apától vannak, küzd azzal, hogyan legyen jelen az édesapa a gyereke életében. Nálatok hogy volt?

▶ Bármit is ír a bulvár, Feri (Nagy Feró) mindig benne lehetett a lányunk életében, ma is sokszor beszélgetnek. Annak idején Gabi nagyon kicsi volt, mikor elváltunk, de mindig tarthatták a kapcsolatot. Emlékszem,  amikor összeházasodtam Soós doktorral, eljött hozzánk egy látogatásra, és amikor megismerte a férjemet, akkor úgy a maga módján ezt mondta: „Na jól van, látom rendes apja lesz a gyereknek.” Így is volt, Laci akkor is előtérbe helyezte és kivételezett Gabival, amikor már megszülettek a közös gyerekeink, nehogy véletlenül kevesebbnek érezze a szeretetet. 
Ők hárman jó testvérek, nagyon büszke vagyok rájuk. A fiamra most különösen, hiszen lassan túl van az ügyvédjelölti három éven és idén, 2020-ban leteszi az ügyvédi vizsgát. Valamint vízilabdázik, kisportolt alkat ő is. Hiszek abban, hogy egyaránt fontos a fizikális és mentális erőnlét, és bízom abban, hogy a gyerekeink tovább viszik ezt a szemléletet akkor is, ha mi már nem leszünk.

Vincze Kinga


Cikkajánló


A férfi szoprán – egy „született hangfaj” Gyógyhír Magazin
Aki magyarul tanította Freddie Mercuryt Gyógyhír Magazin
„Édesapám elment, de soha nem hagy magamra” Gyógyhír Magazin
„A szakmai alázat csak még nagyobbá tesz egy művészt” Gyógyhír Magazin
„Úgy élek, mint egy vállalkozó férfi” Gyógyhír Magazin
A művészet sok mindent megőriz a világból Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


Adatvédelmi nyilatkozat   |   Jognyilatkozat   |   Elérhetőségeink   |   Médiumajánlat   |   Gyógypedagógus állások

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6807998 látogatónk volt eddig