Gyógyhír Magazin 2020-02-03

100 éve született a legendás kutató, id. dr. Béres József


„Soha egyetlen embertársam életéről nem akartam, nem akarok és nem is tudnék lemondani. Más a dolgom a világban” – 

üzente egész életével és munkásságával id. dr. Béres József. A 100 éve, 1920. február 7-én született feltaláló a magyar tudománytörténet kimagasló alakja volt, eredményei, újszerű meglátásai jóval megelőzték a korát. Felismerései ma is aktuálisak, munkássága, küzdelme, élete  példaértékű.AZ ÖTLET
A nagy ötletek, világraszóló találmányok gyakran hirtelen, szinte szikraként pattannak ki alkotójuk fejéből, de ők gyakran azt vallják, hogy hosszú évek tapasztalatgyűjtése, kutatómunkája, a probléma és a környezet alapos megfigyelése eredményezte a különleges pillanat és vele együtt a találmány megszületését. Különösen így van ez a tudomány világában, alighanem így vélekedett Szentgyörgyi Albert vagy Semmelweis Ignác, és id. dr. Béres József is: 

„… következetesen alkalmaztam azt az alapszabályt, hogy a problémák kulcsát először a környezetben kell keresni… Lelkesen, nagy kedvvel, szorgalommal dolgoztam. Eredményeim nem úgy születtek, hogy leültem és kitaláltam, miként lenne megoldható a világ gondja-baja. A cseppek megalkotásáig csaknem húszévnyi, közönnyel, akadályokkal nem törődő kutatómunkára és az eredmények átfogó elemzésére volt szükség.” - ismerhetjük meg Béres József kutatási elveit Béres Klára Cseppben az élet c. életrajzi könyvéből.

A KUTATÁSOK
A tudós feltaláló első jelentős kutatásait a burgonya vizsgálata során végezte. Arra figyelt fel, hogy ugyanaz a növény, ugyanolyan körülmények között, az egyik ágyásban egészségesen fejlődik, a másikban hitvány, beteg termést hoz. Nem hagyta nyugodni a kérdés: mi ennek az oka? A választ az egyetlen különbségben, a talajban kellett keresnie. Számtalan vizsgálattal, elemzésekkel ismerte fel azokat a létfontosságú anyagokat, amelyek a beteg talajból hiányoztak. Amikor ezeket megfelelő módon pótolta, a betegség nem alakult ki. Így jutott el sok éves következetes kutatómunkával a nyomelemek nélkülözhetetlen élettani szerepének felismeréséhez. 

TÁMADÁSOK KERESZTTÜZÉBEN
A szocializmus időszakában újszerű nézeteiért kuruzslónak kiáltották ki, és számtalan nehézséget kellett leküzdenie, elviselnie, amíg találmánya a rendszerváltozást követően elismertséget szerezhetett. A Béres Részvénytársaság 1989-es megalapítását követően készítménye hatalmas erővel robbant a köztudatba, és a vállalat következetes munkája meghozta a hivatalos elfogadást és elismerést. 

BÉRES ÖRÖKSÉG
A legendás cseppeket 2000-ben gyógyszerré minősítették és 2013-ban az elsők között választották hungarikummá. Id. dr. Béres József 
1997-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjét, 2002-ben Magyarország legrangosabb tudományos elismerésével, a Széchenyi-díjjal tüntették ki. Életművét a Magyar Örökség részeként tartják számon, nevét intézmények, utcák, terek viselik, életútját könyvek, dokumentumfilmek, színdarabok és televíziós játék- és mozifilm is feldolgozta. 

A feltaláló c. mozifilm, mely küzdelmeinek súlyos időszakát idézi fel, február 6-tól látható a mozikban. A film rendezője, Gyöngyössy Bence így fogalmazta meg id. dr. Béres József életútjának üzenetét a 21. századi fiatalok számára:

„Dr. Béres József sorsa, egész életútja olyan morális példát, egyszerű, közérthető és megkérdőjelezhetetlen értékrendet hagy ránk, amely napjainkban – amikor a digitalizált–globalizált világban egyre több ember keresi tanácstalanul az identitását – aktuálisabb, mint valaha. Dr. Béres József élete a tudományos eredményein túl ezekről az értékekről szólt. 
Az igazához való ragaszkodás, az álmai határozott és céltudatos követése is példaértékű motívumok voltak életében. A film azt sugallja – nem utolsó sorban a fiataloknak –, hogy bár hosszú, konfliktusokkal teli út vezet az álmok megvalósításáig, mégis megéri azt a bizonyos utat maximális határozottsággal és áldozatkészséggel végigjárni.”

Béres József ma már nincs közöttünk, mégis velünk van. Velünk van a tudás, amit tőle kaptunk, a tartás, amire támaszkodni lehet, a példa, ami elirányít bennünket. Szorgalommal, kemény akarattal, elszánással kikövezett útját ma gyermekei, unokái és az általa alapított vállalat munkatársai építik tovább.


Cikkajánló


Természeti csoda, ahol test és lélek megújul! Gyógyhír Magazin
Újdonság a rákgyógyításban: vérből is kimutathatók a daganatok Gyógyhír Magazin
Támasz céljainkhoz Gyógyhír Magazin
Újdonság a rákgyógyításban: a vérből korábban azonosíthatók a d... Gyógyhír Magazin
Váltson szerves kalciumra csontjai és szervezete is hálás lesz érte! Gyógyhír Magazin
Valódi értéket teremtünk, már 30 éve Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


Adatvédelmi nyilatkozat   |   Jognyilatkozat   |   Elérhetőségeink   |   Médiumajánlat   |   Gyógypedagógus állások

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6808094 látogatónk volt eddig