Gyógyhír Magazin 2020-02-07

A korosodás útjai – miért öregedik mindenki másképp?


Az időskor általános jellemzője, hogy meg kell tanulnunk együtt élni a különféle egészségi problémákkal – de hogy pontosan melyek ezek a gondok, az egyénenként változó. Hogy miért? Ezt a kérdést igyekezett megválaszolni  nemrég egy amerikai tudósokból álló csoport.Ahíres amerikai egyetem, a kaliforniai Stanford University School of Medicine tudósai kutatást végeztek az öregedéssel kapcsolatban. A kutatásban 43 egészséges, 34 és 68 év közötti személy vett részt, akik vállalták, hogy két év alatt legalább öt alkalommal lehetővé teszik, hogy megvizsgálják egyes biomarkereiket. A biomarker kifejezés ez esetben olyan vegyületekre utal, amelyek többek között jelzik egy-egy betegség meglétét, valamint súlyosságának fokát.

Ahogy a Medical News Today egészségügyi szakportálnak nyilatkozva Michael Snyder, a kutatás vezetője kijelentette: az már korábban is ismert volt, hogy az életkor előrehaladását számos marker jelzi: ilyen például a magas koleszterinszint, amely jellemzőbb az idősebbek körében. Ezúttal azonban nem arra voltak kíváncsiak, mit mutatnak az öregedésről a nagyszámú embercsoportra vonatkozó statisztikák, hanem arra, hogy miként zajlik le a folyamat az egyes emberekben – ilyen vizsgálatot ugyanis korábban még senki nem végzett. 

Azonosították az öregedés négy fő típusát
A tudósok a kutatás két éve alatt a vizsgálati személyektől számos mintát gyűjtöttek be és elemeztek, többek között vér- és székletmintákat is. Azt vizsgálták ezek alapján, hogy miként változik a kísérleti személyek szervezetében a különböző biomarkerek, vagy például a fehérjék és a zsírok jelenléte és aktivitása. 

Végül Snyder professzor és kollégái az eredményeket összegezve az öregedés négy fő típusát azonosították. Ezek a következők voltak: az anyagcsere, az immunrendszer, a máj-, illetve a vesefunkciókkal kapcsolatosak az életkorral összefüggő változások. 
Hogy mi mindennek a jelentősége? Az, hogy például az anyagcsere öregedésére hajlamos embereknél nagyobb a kockázata egyes betegségek, például a diabétesz kialakulásának. A kutatók ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy az eredmények alapján az emberek nemcsak egy, hanem akár több típusú öregedésre is hajlamosak lehetnek, így a különböző egészségügyi problémák együttes kockázatával kell szembenézniük.

Lehetséges az öregedés lelassítása
Azon kívül, hogy azonosították az öregedés típusait, a kutatók azt is megállapították, hogy a vizsgálati személyek nem egyforma mértékben öregedtek a vizsgált időszakban. Ez szerintük annyit jelent, hogy egyéni döntéseinken is múlik, mennyire befolyásolja egészségi állapotunkat az életkorunk. Vagyis ha tisztában vagyunk azzal, hogy az öregedés mely formájára (vagy formáira) vagyunk hajlamosak, akkor arra is lehetőségünk van, hogy kialakítsunk egy stratégiát a minket fenyegető egészségi problémák ellen, és lelassítsunk egyes korral járó folyamatokat.

A vizsgált személyek némelyike a két év alatt változtatott a mindennapi szokásain (legfőképpen az étrendjén), aminek eredményeképpen megfigyelhető volt, hogy a rájuk jellemző öregedési típust jelző biomarkerek száma csökkent. Némileg leegyszerűsítően fogalmazva, a változtatás következtében ezek az emberek lassabban öregedtek. 

Hosszú távon térül meg? 
A kutatás vezetője, Michael Snyder professzor egy idő után a saját biológiai mintáit is elemezni kezdte, miközben életmódján is változtatott: rászánta magát, hogy rendszeres súlyzógyakorlatokkal javít a kondícióján. 
Ahogy az MNT munkatársainak beszámolt róla, enyhe csalódottságot érzett, amikor a biomarkerek vizsgálatakor az derült ki, hogy igyekvése dacára teljesen átlagos ütemben öregszik. Ugyanakkor azonban azt gondolja, hogy erőfeszítései hosszú távon megtérülhetnek: talán csak akkor derül ki, hogy a testedzés megmásította az öregedése folyamatát, ha majd pár év múlva ismét megvizsgálják a leleteit. 

Papp György


Cikkajánló


Hőhullámok hátán Gyógyhír Magazin
Változókor – változó megítélés? Gyógyhír Magazin
Csökkentse a menopauza tüneteit! Gyógyhír Magazin
Egészséges csontok 50 év felett is Gyógyhír Magazin
Étkezés változó korban Gyógyhír Magazin
Depressziót okozhat a változókor Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


Adatvédelmi nyilatkozat   |   Jognyilatkozat   |   Elérhetőségeink   |   Médiumajánlat   |   Gyógypedagógus állások

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6808026 látogatónk volt eddig