Gyógyhír Magazin 2020-02-09

Így diétáztunk 2019-ben


Ismerik a találós kérdést, ki értesül leghamarabb például arról, hogy kitört az influenzajárvány? Nem, nem az ovosok. Az emberek előbb keresnek rá a betegségre az interneten, mint hogy hozzájuk fordulnának. A megfejtés innen már nem nehéz: a Google. Nézzük, mit mond a kereső arról, hogyan diétáztunk tavaly!Így diétázott Magyarország 
„Az OECD jelentése szerint  a legkövérebb nemzet vagyunk Európában: a felnőtt lakosság közel kétharmada túlsúlyos. Ezzel szemben a Nielsen egyik globális kutatása szerint a magyarok csupán fele érzi úgy, hogy gondja lenne a testsúlyával” – mondta Dászkál Fruzsina, a Nielsen piackutatási tanácsadója.

Már ez az idézet mutatja, hogy milyen ellentmondásos a helyzet. A Google Trends pedig mintha az a képet rajzolná ki, hogy ha egyáltalán fogyókúrázunk, akkor kampányszerűen  tesszük. Ez a dietetikusok szerint biztos út a kudarchoz, hiszen így alakul ki a jojóeffektus, amikor a gyorsan és nagy szenvedések közepette leadott kilók helyett néhány hét vagy hónap múlva többet szedünk vissza. 

A Google Trends grafikonjából látszik, hogy a csúcspontok egyértelműen januárra (újévi fogadalom: lefogyok), illetve áprilisra és májusra (jön a tavasz) esnek. Ezzel egyébként nem vagyunk egyedül: ha megnézzük, világszerte hányan kerestek rá a fogyókúra szóra, akkor abban a grafikonban is megjelenik a januári hatalmas kiugrás.

Felmérés a fogyókúrás szerek bolti fogyásáról
Hasonló következtetésre jutott a Nielsen kutatóintézet más szempontú elemzése is. A modern kereskedelmi láncok szkennelt adatait regisztráló adatbázisából is kiderül, hogy két számjeggyel ugrik meg a fogyókúrás készítmények forgalma januárban: 2018 decemberéről 2019 januárjára értékben közel 50, mennyiségben pedig 30 százalékkal fogyott több. Az adatok nem jeletettek meglepetést, hiszen a januári hónap nagy nyertesei évek óta a fogyókúrás készítmények. Az ünnepi szezon után másfélszer többet adnak el belőlük értékben, mennyiségben pedig mintegy harmadával többet vásárolnak belőlük a magyarok.

A kiugró januárt – és a nyár közeledtét jelző áprilist és májust – leszámítva is sokat költöttünk tavaly fogyókúrás készítményekre. A kategória éves értékbeli forgalma 2018. decembere és 2019. novembere között mintegy kétmilliárd forintot tett ki, ami csaknem félmillió csomag készítményt jelent. Ezek közel kétharmada kapszula, utánuk a shake-alapok (porok) következnek, majd a tabletták, folyadékok, pezsgő- és rágótabletták jönnek.

Mi lehet a megoldás?
A választ elméletben valószínűleg mindenki tudja: egészséges táplálkozás, kellő mennyiségű mozgás – szakértők most heti 
150 perc intenzív mozgásra esküsznek –, elegendő alvás, a stressz csökkentése amennyire lehetséges. 
Ha kibontjuk, mit jelent az egészséges táplálkozás, könnyen eljutunk a mediterrán étrendhez. Idén harmadik éve került a mediterrán diéta annak a listának az élére, amelyen az amerikaiak ransorolják a legjobb diétákat – számol be a webmd.com egészségügyi szakportál. A második helyre a DASH (a magas vérnyomás megelőzésére fókuszáló), a harmadikra pedig a ketogén diéta került – igaz, inkább hatékonysága, mint az egészségre gyakorolt hatása miatt. 

Ha valakitől ez az étrend távol áll, de fogyni szeretne, még mindig megpróbálkozhat egy trükkel: egye ugyanazt, amit eddig, de csökkentse a mennyiséget 80 százalékra. Ha kitartó, ennek a módszernek is működnie kell.  

Vámos Éva 


Cikkajánló


Evolúciós okok miatt nehéz fogyni? Gyógyhír Magazin
Januári fogyókúra: az újévi fogadalom után Gyógyhír Magazin
Így nyerheti vissza szülés után az alakját Gyógyhír Magazin
Bizarr gyümölcsök az egészség szolgálatában Gyógyhír Magazin
A Garcinia és a fogyókúra Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


Adatvédelmi nyilatkozat   |   Jognyilatkozat   |   Elérhetőségeink   |   Médiumajánlat   |   Gyógypedagógus állások

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6808040 látogatónk volt eddig