• 2024. május 02., csütörtök

„Mindenkinek megvan a maga Sándora”


2020.07.31

Ámon Heni ma már népszerű gasztroblogger, de korábban számtalan szerepkörben kipróbálta magát. Tévés és filmes volt, és szórakozóhelyet vezetett Budapesten, a híres Labirintust.


Ámon Heni / Fotó: Bulla Bea


Volt művészeti titkár a Bozsik Yvette társulatnál, és kommunikációs tanácsadó szakember. Híres szociális érzékenységéről, az ezzel kapcsolatosan megosztott történetét tízezren lájkolták és több mint hétezren osztották meg. „A” Sándor-történet igen tanulságos. Heni végtelenül nyitott, kedves személyiség. Az egyik kereskedelmi rádióban hetente szerepel Gálvölgyi János műsorában, bő húsz percben ad recepteket a hétvégére. Nemcsak a népszerű színész hallgatja őt ámulattal, de mi valamennyien, akik hétről hétre várjuk ezeket a húsz perceket.

hirdetés

Azt hiszem, tévében főzni mindenki tud, de rádióban? Ahhoz olyan hang kell, mint a tiéd és az az előadásmód.

- Én azt vallom, hogy elsősorban a szemünkkel eszünk. Ha megtetszik valami, ha kívánatossá teszi az ételt a látványa, akkor szeretnénk megkóstolni is. A rádió ehhez képest hátrányos helyzetű, ott a „fülünkkel eszünk”, ezért szeretném minél „látványosabban” elmondani, hogy hogyan készül az étel, amit ajánlok, hogyan fog kinézni, milyen színe, állaga és íze lesz. A visszajelzések azt igazolják, hogy ez többnyire sikerül. Egyébként a regényekben is szeretem a leíró részeket, amikor a sorokat olvasva a fantáziámmal meg tudom teremteni azt a környezetet, amit az író elképzelt. Erre törekszem a rádióban való főzéskor is.

Amon Heni egyik ételfotója

A blogodon sok jó recept van, éppen ahogy ígéred a bemutatkozódban, nincsenek nagy kilengések, a házi koszt van a főszerepben. Azonban a receptjeidnél látszik, hogy figyelsz az egészséges étkezésre illetve minden hozzávalónál megadod a glutén- vagy a laktózmentes helyettesítő anyagot és mennyiségét is. Miért?

- A mai világban egyre több ember érzékeny valamire. Nekik segítek a módosított receptekkel. Két éve egy betegség miatt nekem is másképp kell étkeznem: kevesebb hús, több zöldség – ez amúgy is nagyon jó párosítás. Egyébként imádom a pörköltet nokedlival és nem is kell lemondanom róla, de azért az alternatív megoldások hosszútávon kiegyensúlyozzák a „lehet – nem lehet” problémakört. Például ha kevesebb zsiradékot használunk, meg kuszkuszt, bulgurt vagy kölest készítünk köretnek, illetve ha felfedezzük az elfeledett, picit mandulás-diós aromájú hajdinát, már tettünk valamit a könnyebb, de finom ételeinkért. Én egyébként cukorbeteg vagyok, de nem szeretnék lemondani az eredeti ízekről: kitalálom a receptet úgy, hogy a megfelelő helyettesítő anyagok mellett is maradjon ugyanolyan finom, mint a hagyományos recept szerint. A csicsókát például a cukorbetegek is ehetik, pucolni sem kell, a mosogatóban egy dörzsivel jól lekezeljük és nincs vele több macera. Különben aminek éppen szezonja van, a zsenge répa, vagy az újkrumpli ugyanígy nem igényel pucolást, csak alapos mosást.

Elég nagyot ugrottál a tévés világból a konyha világába.

- A Pannónia Filmstúdiónál kezdtem, aztán a Filmgyárban dolgoztam, onnan pedig az MTV-be mentem. Aztán 1992-ben a Pesty Fekete Dobozhoz kerültem, a rendszerváltozás után ez egy teljesen újfajta dolog volt. „Oknyomoztunk”, és mindenhol ott voltunk, ahol valami fontos történt. Így kerültünk a forradalom idején Romániába is. Közben a Labirintus kávézót vezettem a Várnegyedben, több zenekar is volt, amelyik nálunk indult, például a Quimby is.

Harminc éves a Pesty Fekete Doboz 

És még hosszan folytathatnánk, de én most „a” Sándorodról kérdezlek. Évekkel ezelőtt posztoltál egy bejegyzést, amiben dicsérted a lakókat, hogy fedelet adtak egy bizonyos Sándornak. Ezzel nemcsak kommentcunamit indítottál el, de valami mást is. Hogy kezdődött?

- Rendszeresen sétáltattam a kutyámat a Pozsonyi úton. A kedvenc virágüzletem mellett mindig ült egy férfi. Nem volt elhanyagolt a külseje, nem kéregetett, csak ott ült. Többször elmentem mellette, egyszer ráköszöntem, beszélgetni kezdtünk, bemutatkoztam, ő is nekem, kiderült: ő Sándor, és elmondta, hogy úgy alakult az élete, hogy nincs hol laknia, az utcán él. Amikor főztem valamit, mindig félretettem neki egy dobozban. Tudjuk, hogy ahol két emberre főzünk, ott jut egy harmadiknak, ha négyre, akkor pedig jut az ötödiknek. Ahogy közeledett a hideg időszak, virágüzletes barátnőimmel gondolkodtunk, hogyan tudnánk segíteni. Az üzlet melletti ház lakói is tudtak a problémáról és mondták, hogy a légópincéjükben Sándor meghúzhatja magát este héttől reggel hétig, mivel ott van lehetőség az alapvető emberi szükségletek megoldására. Így aztán novembertől március végéig kapott fedelet a feje fölé. Sándor élete azóta egyébként megoldódott, kis albérlete van.

Na most annak idején én csak azt akartam elújságolni a közösségi oldalon, hogy milyen jófejek a lakók. Erre jött a mérhetetlen mennyiségű komment, és a több ezres megosztás, és küldtek az emberek rengeteg ruhát és élelmiszert. Már olyan sok minden gyűlt össze, hogy írtam egy újabb posztot, amiben azt üzentem, hogy mindenkinek megvan a maga Sándora, nézzenek körül a környékükön, adjanak nekik azt, amire szükségük van. Nagyon örülök annak, hogy ezzel a történettel rengeteg emberben mozdítottam meg valamit. Engem még úgy neveltek, hogy a segítségnyújtás nem hőstett, hanem természetes dolog. Ezt ezzel az egésszel sok embernek tudtam továbbadni. És ez egy nem véget érő sztori, mert új Sándorok mindenhol és mindenki környezetében vannak.

Heni szórakozóhelyet is vezetett 

Végezetül kanyarodjunk vissza a jelenlegi tevékenységedhez. Hogyan csöppentél ebbe bele?

2014-ben elkezdtem blogot írni. Míg édesanyám élt, nem nagyon főztem, de szerettem enni, és szerettem, ha egy étel szép is, nemcsak finom. Fotózni és írni is szerettem, lassan összeállt a dolog. Néztem külföldi oldalakat, hogy hogyan fotózzák az ételeket, milyen a megvilágítás, és azt is, hogy mit milyen tálba érdemes tenni. Rengeteget jegyzeteltem és sok Jamie Olivert néztem. Imádtam, ahogy zsigerből, természetesen nyúlt mindenhez, nem misztifikálta túl a dolgot. Aztán magával ragadott Nigella, aki ledöntötte az addigi sztereotípiákat, felvállalta teltkarcsú, töltött galamb testfelépítést, sőt azt mondta, használjunk bátran vajat, és tévésorozatának epizódjai mindig úgy értek véget, hogy késő este pizsamában kilopódzott a hűtőhöz, és nassolt valamit az aznapi kajákból. Valami ilyen életérzést akartam én is, nem steril, vagy profi körülmények között főzni és csodálatos fotókat készíteni. Semmi beképzeltség, de piszok büszke vagyok az ételfotóimra és arra, hogy már 6 éve írok blogot, remélve, hogy sokaknak tetszik. Az is jó érzés, hogy a Facebookon is sok „lelkes rajongóm” van. A legfontosabb, ha úgy tetszik küldetés számomra, hogy kedvet csináljak a főzéshez, hogy a család az asztal mellett gyakran legyen együtt, mert ahogy a blogom bemutatkozójában is írom: én hiszek a közös étkezések összetartó erejében és a baráti vacsorák hangulatteremtő lehetőségében.

Vincze Kinga


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Létay Dóra: Szeretném behívni a nagy lehetőséget Gyógyhír Magazin

Kubik Anna: Advent a Hargitán Gyógyhír Magazin

Brüll Zsófia: Egy mese mindfelett Gyógyhír Magazin

Gegely Róbert: „Unalmas pasi vagyok, nincs káros szenvedélyem” Gyógyhír Magazin

Juhász Anna: Egy varázslat részese voltam Gyógyhír Magazin

Garami Gábor: Almafüggő vagyok és 30 éve agglegény Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
áprilisi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája
Kulcsszavak


higiénia fogyás étkezés koronavírus költő gyerekek gyász maszk járvány kávé tudományos kutatás élettani hatás cukorbetegség járvány adományozás egyetem gyógyszergyár idős egészség testsúly női egészség stroke egészséges életmód megelőzés teszt szűrés légszennyezettség elhalálozás infografika elhízás karantén kutatás napozás napvédelem leégés fogászat jövő depresszió internet közöségi média függőség ajándék repülőjegy egészségügyi dolgozó betegség tüdőbaj allergia tej egészséges táplálkozás menopauza női egészség betegség till attila stressz magány bőrvédelem napozás herpesz testápolás körömvirág hüvely daganatos betegségek vashiány Richter Egészségváros megelőzés környezetvédelem évforduló évforduló otthoni tanulás szívtritmuszavar pitvarfibrilláció Richter Gedeon Nyrt. író visszér daganatos betegségek Vincze Lilla pszichológia zúzódás epepanaszok természetes öregedés vérplazma oltás ételrecept orvostudomány időskor demencia nyereményjáték rövidlátás Semmelweis Egyetem tóth auguszta szénhidrát táplálkozás felfázás fájdalomcsillapítás pihenés pihenés alvás HPV szűrés szemészet ízületi betegségek gyógyfürdő home office csézy sebkezelés zöldségek egészséges táplálkozás wc emésztés székelés ízület herpesz aids mozgás tüdőrák tiszta levegő dohányzás nátha megfázás gyógyfürdők tóth vera covid hobbi prosztata nátha influenza karácsony fáradtság vaspótlás tolerancia kertész zsuzsa emésztés mozgás izület bélrendszer infkuenza bakteriális fertőzés feledékenység memóriazavar rossz szokás pozitív gondolkodás borbás gabi borbás marcsi répafélék brokkoli daganatos betegségek vashiány fáradtság Élet Kis Virága Alapítvány bőrszárazság gyógynövények herpesz szív érrendszer gyógynövények Czippán Anett rákellenes világnap memória Vörösmarty Mihály skizofrénia kurkuma gyomorégés demencia olvasás Ladinek Judit gyógytea Dr. Polgár Csaba covid húsvét Sipos Péter fekete nadálytő tavasz rockmilady immunrendszer baleset mozgás telemedicina vadgesztenye Nick Árpád Nick Árpád egészséges életmód sérülés sebkezelés hasmenés utazás repülés fésűs nelly koffein idősotthon napozás lábdagadás Év gyógyszere allergia parlagfű porcjopás Singh Viki gyógynövények bőrvédelem zöldségek rejtő jenő immunerősítés szív úszás Mujahid Zoltán fürdőszoba felfázás testmozgás gyógynövények lázcsillapítás fájdalomcsillapítás szexualitás Sztárek Andrea ölelés hólyaghurut hallásprobléma prosztata diabétesz világnap ízületi kopás aminosavak gyomorégés füstmentes nap vásárlás kocsis dénes fogászat inkontinencia Év gyógyszerésze Kedvenc Patikám testmozgás covid depresszió magas vérnyomás ekcéma rostok Tóth Csanád immunerősítés szarkaláb aranyér véradás megfázás ibs pénz infláció lukács sándor házimunka vashiány Recyclomed d-vitamin a rák világnapja nátha térd Gregor Bernadett fejfájás bélflóra fürdőszoba húgyúti fertőzés az év gyógyszerésze fertőtlenítés szívroham gyomorégés arcápolás Quintus Konrád vastagbélrák d-vitamin ibs irritábilis bél szindróma böjtölés migrén front időjárás újszülöttek nyelvevolúció lábszárfekély sejtterápia növényi étrend rákkutatás Lyme-kór kullancsszezon sport jóga nevetés étrendkiegészítő vitaminok táplálékkiegészítők interjú Szerednyey Béla hisztamin fogzás pajzsmirigy teafaolaj borsmenta-illóolaj kamillaolaj kakukkfű vesebetegség cickafark gyulladás görcs intim higénia kertészkedés Tari Annamária eutanázia asztma ásványi anyagok melanóma sclerosis multiplex neurológia MRI mágneses magrezonancia fülfájás nyári betegségek bakteriális fertőzés rovarcsípés kullancs szúnyog úti patika gyógyszerek covied covid fájdalomcsillapító lázcsillapító mozgás probléma ultrahang Dupuytren klimax hőhullám változó kor hőség izzadás folyadékpótlás omega 3 zsírsavak antioxidáns diéta vágás égési sérülés epilepszia roham autóvezetés hajhullás hajproblémák hajápolás színművész Csuja Imre színész gerinc porckorong porckorongsérv sport mozgás melltartó vérkeringés zsírszövet társadalmi célú reklám dohányellenes klímaváltozás rajzpályázat tehetségesgondozás Richter