• 2024. május 04., szombat

Madách Imre, a „zörgő csontú kórvitéz”


2020.09.13

Madách Imre (1823 – 1864) a magyar irodalom nagy betegeskedőinek egyike. Ő is különböző bajoktól szenvedett úgyszólván egész életében, csakúgy, mint Arany vagy Babits. Számos szervi betegségéről tudunk és lelki eredetű problémái is voltak, amelyek felerősödtek az életben őt ért különböző csapások miatt.


Madách Imre / Roskovics Ignác festménye 1889-ből / Wikimedia Commons


Mégis, életrajzát jobban megismerve kiderül, hogy a magánéleti és közéleti tragédiák az amúgy erősen melankolikus hangulatú költőre épp ellenkező hatást tettek, mint egy átlagemberre. Írásra ösztönözték, és az írás menedék és egyben terápia volt Madách számára: bebörtönzésének idején tudatosan és programszerűen írt verseket, hogy józan eszét el ne veszítse; házasságának kudarcát, feleségével való ambivalens viszonyát pedig halhatatlan remekművébe, Az ember tragédiájá-ba transzformálta.

A költő vékony, középtermetű ember volt, örökké sápadt, sovány arccal. Önmagát önironikusan „zörgő csontú kórvitéz”-nek nevezte egy levelében. Már gyermekkorában sokszor gyengélkedett, gyakran volt lázas, hurutos, ízületi bántalmak gyötörték, tizenéves korában a család orvosa szívbajt is diagnosztizált nála. Emiatt tanulmányait is jobbára magánúton végezte, testvéreivel együtt otthon, az alsósztregovai birtokon tanultak, a vizsgákat pedig a váci piarista gimnáziumban tették le. Imre, a legidősebb fiú különösen gyors észjárásúnak bizonyult: hétévesen levizsgázott az alapfokú iskola teljes tananyagából, nyolcévesen pedig már a gimnázium első évének anyagát abszolválta, kitűnő eredménnyel. Ezek után viszont egy évet kihagyott – feltehetőleg betegség miatt. Ennek ellenére 1837-ben, tehát 14 évesen (!) már megkezdhette felsőfokú tanulmányait a pesti egyetemen, amelyet 17 évesen kénytelen volt átmenetileg felfüggeszteni: ingatag egészségét a pöstyéni gyógyfürdőben kúrálta. Ezek után már nem tért vissza Pestre, hanem ismét magántanulóként fejezte be jogi stúdiumait 1841-ben, mindössze 18 évesen, és tett végül ügyvédi vizsgát egy évvel később, 1842-ben.

hirdetés

Reumás láz támadta meg

Bár Madách leveleiben betegségét leggyakrabban „köszvény”-ként jelöli meg, Czeizel Endre kutatásai szerint az ízületi panaszok oka valójában nem köszvény volt, hanem reumás láz, amely végül a beteg több szervét is megtámadta. 15 éves korától kezdve adatokkal támasztható alá, hogy ciklikus jelleggel visszatérő súlyos torokgyulladásai, ízületi bántalmai és szívpanaszai voltak, melyek sokszor hosszú hetekre ágyba kényszerítették a költőt. Közmondásos, hogy az 1848-as eseményekbe sem tudott bekapcsolódni – pedig nagyon ment volna! – mert a forradalom kitörésekor is épp az ágyat nyomta.

A gyermekkori tüszős mandulagyulladások az antibiotikumok alkalmazása előtt azzal a veszéllyel jártak, hogy a gennykeltő kórokozó (Streptococcus) baktériumok a vér útján szétszóródtak az egész szervezetben, újabb gócokat alakítva ki így. Ez leggyakrabban 4 és 18 éves kor között fordult elő – ahogyan Madách esetében is. Ezek a baktériumok legfőképpen a szívet, a vesét és az ízületeket támadták, a gyulladást hegesedés követte, ami ismét kiújuló és egyre súlyosbodó panaszokhoz vezetett.

Madáchnál e három szövődmény közül a szívbetegségre és az ízületi bántalmakra van bizonyíték, a vesék betegségére csak közvetve lehet következtetni. Az újra meg újra visszatérő reumás láz az érintett szervek teljes leromlásához vezetett, sőt, átterjedt egyéb szervekre is, pl. a beteg tüdejére – innen eredhetett Madách nehéz légzése, gyakori köhögéses rohamai, rekedtsége és olykori vérköpései is. Tüdőbajra is szokás gyanakodni e tünetek alapján, de érdemes megemlíteni, hogy Madáchék életszínvonala kifejezetten jó volt és a családban senki más nem szenvedett tüdőbajtól, így alighanem a költő esetében sem erről volt szó, hanem a tüdő vérkeringési zavaráról, melyet a reumás láz idézhetett elő. Mivel akkoriban a reumás lázat még nem ismerték, a Madáchéhoz hasonló tüneteket általában „csúz”-nak vagy „köszvény”-nek nevezték és változatos módon próbálták orvosolni.

 

Érdekelte az alternatív medicina

Morelli Gusztáv fametszete 1890-ből

A leggyakoribb kúra a fürdőzés volt, ezzel Madách is próbálkozott fiatalabb korában, ám hatástalansága miatt hamar más irányba fordult az érdeklődése. Magyarországon az 1810-es és ’20-as években kezdett népszerűvé válni a természetgyógyászat, amely azután a ’40-es évekre valóságos divattá vált. Az olyan irányzatok, mint pl. a delejezés (mesmerizálás), a homeopátia, a hydropátia (vízgyógyászat), az íriszdiagnosztika, vagy a Madách által is élénken tanulmányozott frenológia (koponyatan) ekkoriban új, izgalmas, reményt keltő alternatív orvosi eljárások voltak, amelyek a hagyományos orvoslásnak az egyes testrészekre és betegségekre specializálódott szemléletével szemben az egész testre (az organizmusra) koncentráltak. Az egyes részek, a szervek megbetegedését az egészből vezették le, és az egész organizmus gyógyításával remélték orvosolni a részek, vagyis a szervek meghibásodását. Ezek a módszerek és eljárások akkoriban nagyon korszerűnek hatottak, rendkívül nagy népszerűségnek örvendtek és – noha közülük nem egyet ma már egyértelműen áltudománynak tartunk – abban az időben megtermékenyítő hatással voltak a hagyományos orvoslásra is.

Madách bízott az újfajta gyógymódokban, könyvtárában megtalálták Argenti Döme népszerű homeopata szakkönyvét, benne Madách ceruzával írt jegyzeteivel. Homeopata orvosa is volt: Attomyr József; sőt, egy ízben felkereste a rudnói csodadoktort, Madva Ferencet is, aki valójában egy felvidéki szlovák plébános volt, mindenféle orvosi képesítés híján, ám ennek ellenére akkoriban országos hírnévre tett szert azzal, hogy ránézésre diagnosztizálta a hozzá érkező betegeket és diagnózisai rendszerint telibe találtak (ez volt benne a csoda). Ugyancsak Madách orvosa volt Péczely Ignác, aki találkozásuk idején még nem is volt hivatásos orvos (csak később, már Madách halála után szerzett orvosi diplomát), tehát ő is laikus gyógyítóként tett szert hírnévre, mégpedig a ma íriszdiagnosztika néven ismert módszerrel: a beteg szivárványhártyáján látható apró foltok alapján következtetett a beteg általános testi állapotára, betegségeire és tett javaslatot a gyógymódokra. Madách emellett tanulmányozta a frenológia tanításait is, ami szintén népszerű irányzat volt akkoriban: művelői a beteg fejformája, koponyaalkata alapján vontak le következtetéseket az illető értelmi képességeire és személyiségjegyeire vonatkozóan. Madách a frenológia tanulmányozása során szerzett tapasztalatait (és véleményét) írta bele némi malíciával a Tragédia XII. színébe, a Falanszter-színbe, ahol két gyerekről a fejformájuk vizsgálata alapján döntik el a tudósok, hogy az egyikből orvost, a másikból meg pásztort nevelnek. 

Madách Imre, bár izgalmasnak és reményt keltőnek találta az új, természetgyógyászati eljárásokat, azért semmit nem bízott a véletlenre és rendszeresen konzultált kora legelismertebb hagyományos orvosával is, Kovács Sebestyén Endrével, aki elismert sebészorvos volt: a Rókus Kórház I. Sebészeti Osztályának főorvosa és a Természettudományi Társulat alapító tagja. Ő volt a háziorvosa többek között Jókainak, Deák Ferencnek, kezelte Tompa Mihályt és Vajda Jánost, sőt, ő operálta ki Arany János epeköveit. 

 

Nem kerülhette el a tragédiákat

Bár az író alapvetően csöndes, zárkózott, gyakorta búskomor személyiség volt, a ’48-as események mégis pezsdítően hatottak rá. Bántotta, hogy betegsége megakadályozta a márciusi eseményekben való részvételben, ennek ellenére sem ő maga, sem családja nem kerülhette el a szabadságharc bukásával járó tragédiákat.

Madách legidősebb nővérét, Máriát, annak második férjét és első házasságából származó kamasz fiát Erdélyben a felheccelt román parasztok meglincselték, és holttestüket a disznókkal etették meg. Madách egyik öccse, Pál, Kossuth mellett vállalt futárszolgálatot, de egyik útján súlyos tüdőgyulladást kapott és ebbe halt bele. 1851-ben Madách a birtokán rejtegette (erdészként alkalmazta) Kossuth egykori titkárát, a halálra ítélt Rákóczy Jánost, ám valaki feljelentette, ezért a költőt letartóztatták és vasra verve vitték előbb Pozsonyba, majd Pestre. Csaknem egy évig raboskodott, míg végül – bizonyítékok híján – ejtették ellene a vádat és hazaengedték. Rabsága idején állítólag minden nap elvezették a cellája előtt a szintén ott raboskodó Vachott Sándor költőt, aki megőrült a fogságban. Madách versírással és –tanulással tartotta magában a lelket, hogy ne jusson ugyanarra a sorsra, mint Vachott.

Mikor hazatért, megtudta, hogy felesége, Fráter Erzsébet távollétében hűtlen lett hozzá. Rövidesen el is vált az asszonytól. Mindezek olyan csapások voltak, melyek amúgy is komor, melankolikus személyiségét a depresszió irányába taszították. Mégis, mintegy ösztönösen rátalált a gyógymódra: a vers- és drámaírás lett számára az a terápia, amellyel sikerült túlélnie ezeket a megrázkódtatásokat. 

 

Az ember tragédiája országos siker lett 

1862-ben Az ember tragédiája országos sikert aratott, Madáchot az Akadémia és a Kisfaludy Társaság is tagjai közé választotta. Politikusként is ismert volt: az 1861-es országgyűlésen a radikálisabb „határozati párt”-hoz csatlakozott és mondott nagy hatású beszédet. Minden jel arra mutat, hogy mind a közéletben, mind az irodalomban voltak még tervei, amikor 1864 nyarán, családi körben elkapott egy gyerekbetegséget: kanyarós lett, és mivel korábban nem esett át ezen a fertőzésen, számára végzetes lett. Különféle nyavalyáktól legyengült szervezete nem tudott megküzdeni a kórral, tüdővizenyő alakult ki nála, majd a végtagjai is elvizesedtek. Halálos ágyához a család elhívta Kovács Sebestyén Endrét is Pestről, de már ő sem tudott segíteni. A költő végül 1864 október 5-én fejezte be sok szenvedéssel teli életét, a gyászjelentés szerint „vízkórban” hunyt el.

Dávid Andrea
irodalomtörténész


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Vasegészség és tüdőbaj: a két Kisfaludy Gyógyhír Magazin

Márai Sándor hosszú búcsúja Gyógyhír Magazin

Molnár Ferenc, a rezge lelkű agresszor Gyógyhír Magazin

Szindbád élete és halála – Krúdy Gyula betegségei Gyógyhír Magazin

Tompa Mihály: „Birkózom a lassú enyészet angyalával” Gyógyhír Magazin

Gárdonyi Géza: „Én a halálra elkészültem” Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
áprilisi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája
Kulcsszavak


higiénia fogyás étkezés koronavírus költő gyerekek gyász maszk járvány kávé tudományos kutatás élettani hatás cukorbetegség járvány adományozás egyetem gyógyszergyár idős egészség testsúly női egészség stroke egészséges életmód megelőzés teszt szűrés légszennyezettség elhalálozás infografika elhízás karantén kutatás napozás napvédelem leégés fogászat jövő depresszió internet közöségi média függőség ajándék repülőjegy egészségügyi dolgozó betegség tüdőbaj allergia tej egészséges táplálkozás menopauza női egészség betegség till attila stressz magány bőrvédelem napozás herpesz testápolás körömvirág hüvely daganatos betegségek vashiány Richter Egészségváros megelőzés környezetvédelem évforduló évforduló otthoni tanulás szívtritmuszavar pitvarfibrilláció Richter Gedeon Nyrt. író visszér daganatos betegségek Vincze Lilla pszichológia zúzódás epepanaszok természetes öregedés vérplazma oltás ételrecept orvostudomány időskor demencia nyereményjáték rövidlátás Semmelweis Egyetem tóth auguszta szénhidrát táplálkozás felfázás fájdalomcsillapítás pihenés pihenés alvás HPV szűrés szemészet ízületi betegségek gyógyfürdő home office csézy sebkezelés zöldségek egészséges táplálkozás wc emésztés székelés ízület herpesz aids mozgás tüdőrák tiszta levegő dohányzás nátha megfázás gyógyfürdők tóth vera covid hobbi prosztata nátha influenza karácsony fáradtság vaspótlás tolerancia kertész zsuzsa emésztés mozgás izület bélrendszer infkuenza bakteriális fertőzés feledékenység memóriazavar rossz szokás pozitív gondolkodás borbás gabi borbás marcsi répafélék brokkoli daganatos betegségek vashiány fáradtság Élet Kis Virága Alapítvány bőrszárazság gyógynövények herpesz szív érrendszer gyógynövények Czippán Anett rákellenes világnap memória Vörösmarty Mihály skizofrénia kurkuma gyomorégés demencia olvasás Ladinek Judit gyógytea Dr. Polgár Csaba covid húsvét Sipos Péter fekete nadálytő tavasz rockmilady immunrendszer baleset mozgás telemedicina vadgesztenye Nick Árpád Nick Árpád egészséges életmód sérülés sebkezelés hasmenés utazás repülés fésűs nelly koffein idősotthon napozás lábdagadás Év gyógyszere allergia parlagfű porcjopás Singh Viki gyógynövények bőrvédelem zöldségek rejtő jenő immunerősítés szív úszás Mujahid Zoltán fürdőszoba felfázás testmozgás gyógynövények lázcsillapítás fájdalomcsillapítás szexualitás Sztárek Andrea ölelés hólyaghurut hallásprobléma prosztata diabétesz világnap ízületi kopás aminosavak gyomorégés füstmentes nap vásárlás kocsis dénes fogászat inkontinencia Év gyógyszerésze Kedvenc Patikám testmozgás covid depresszió magas vérnyomás ekcéma rostok Tóth Csanád immunerősítés szarkaláb aranyér véradás megfázás ibs pénz infláció lukács sándor házimunka vashiány Recyclomed d-vitamin a rák világnapja nátha térd Gregor Bernadett fejfájás bélflóra fürdőszoba húgyúti fertőzés az év gyógyszerésze fertőtlenítés szívroham gyomorégés arcápolás Quintus Konrád vastagbélrák d-vitamin ibs irritábilis bél szindróma böjtölés migrén front időjárás újszülöttek nyelvevolúció lábszárfekély sejtterápia növényi étrend rákkutatás Lyme-kór kullancsszezon sport jóga nevetés étrendkiegészítő vitaminok táplálékkiegészítők interjú Szerednyey Béla hisztamin fogzás pajzsmirigy teafaolaj borsmenta-illóolaj kamillaolaj kakukkfű vesebetegség cickafark gyulladás görcs intim higénia kertészkedés Tari Annamária eutanázia asztma ásványi anyagok melanóma sclerosis multiplex neurológia MRI mágneses magrezonancia fülfájás nyári betegségek bakteriális fertőzés rovarcsípés kullancs szúnyog úti patika gyógyszerek covied covid fájdalomcsillapító lázcsillapító mozgás probléma ultrahang Dupuytren klimax hőhullám változó kor hőség izzadás folyadékpótlás omega 3 zsírsavak antioxidáns diéta vágás égési sérülés epilepszia roham autóvezetés hajhullás hajproblémák hajápolás színművész Csuja Imre színész gerinc porckorong porckorongsérv sport mozgás melltartó vérkeringés zsírszövet társadalmi célú reklám dohányellenes klímaváltozás rajzpályázat tehetségesgondozás Richter