• 2024. április 29., hétfő

Mivel főzzünk: zsírral vagy olajjal?


2020.09.21

A válasz nemcsak ízlés dolga, kulturálisan is megosztja a világot. A magyar konyha hagyományosan a szalonna és a sertészsír fogyasztására épül, miközben ma már tudjuk, egészségünk védelmében jobb lenne, ha az állati eredetű telített zsírsavak nagy részét telítetlen zsírsavakra váltanánk. A kérdés azonban ennél bonyolultabb.


Fotó: Pixabay


Először is kezdjük azzal az alapvetéssel, hogy pusztán az energiabevitel szempontjából mindegy, hogy állati eredetű zsírt vagy növényi olajat fogyasztunk-e, hiszen mindkét esetben zsírokról van szó. A zsírok kalóriadús tápanyagok, 1 g zsiradék energiatartalma 39 kJ. A szervezetben jól hasznosulnak, legtöbbjük 95,8 százaléka felszívódik. Mivel a táplálékbevitelben a zsiradékok adják a legnagyobb energiamennyiséget, túlzott fogyasztásuk könnyen elhízáshoz vezethet, és növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. 

Ebből fakad, hogy az elmúlt évtizedek „fogyókúraipara” egyöntetűen gonosztevőnek kiáltotta ki a zsírokat. Pedig némelyik zsír inkább hasznos, mint káros. A zsírok segítenek a vitaminok és más tápanyagok felszívódásában, állandó szinten tartják a testhőmérsékletet, valamint szükségesek a sejthártya felépítéséhez, egyes hormonok működéséhez és a D-vitamin képződéséhez. A baj inkább az, hogy táplálkozásunkban nem megfelelő a telített és a telítetlen zsírsavak aránya. Az ideális az 1:3-hoz lenne, manapság viszont a 20:1-hez arány jellemző. 

 

A krétai példa

Fotó: Pixabay

Már az ókori görög és római civilizáció idején kialakult az az étkezési kultúra, amit ma a mediterrán étrend alapjának tekintünk. Ennek legfontosabb szereplői a kenyér és a kásafélék, a bor, az olaj és a zöldségek, némi hallal, hússal és sajttal kiegészítve. 

Az az elgondolás, hogy a mediterrán étrenddel csökkentsük a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, egy az 1950-es években indult kutatásból ered. A dr. Ancel Keys amerikai táplálkozástudományi szakember által kezdeményezett vizsgálat egyértelműen azt mutatta, hogy Krétán feltűnően kevesebben halnak meg szívbetegségekben. A krétai mediterrán étrendben sok a gyümölcs, a zöldség, a hal, a hüvelyesek, a teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszerek, a diófélék, az olajos magvak. Gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, növényi fehérjékben, ugyanakkor kevés benne a hús, a keményítő és a cukor. Viszonylag sok zsírt tartalmaz (a teljes kalóriabevitel 35%-át fedezte, ez magasabb a dietetikusok által ajánlott 25-30%-nál), ami elsősorban az olívaolaj egyszeresen telítetlen zsírjaiból származik.

A vizsgálat nyomán megszületett „Hét Ország Tanulmány” a kevés telített zsírsavat és sok egyszeresen telítetlen zsírsavat tartalmazó krétai étrenddel hozta kapcsolatba a szívbetegségek alacsony szintjét. Mégis jó néhány évtizednek el kellett telnie, hogy szélesebb körben tudatosodjon: a zsír általánosságban véve nem ellenség – az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírok javítják az egészséget. 

 

Az omega-3 és az omega-6 megfelelő aránya is fontos

Fotó: Pixabay

Egy 2001-ben készült tanulmány azóta azt is igazolta, hogy más étrendekhez viszonyítva a krétai egyik legfontosabb jellemzője az omega-3 többszörösen telítetlen zsírsavak viszonylagos gazdagsága. Ma az emberek zöme nem fogyaszt elég omega-3 többszörösen telítetlen zsírsavat. A táplálkozástudományi szakemberek arra biztatnak, hogy a telített zsírokat többszörösen telítetlen zsírokkal váltsuk fel, ezért általában azt javasolják, használjunk napraforgó- vagy kukoricaolajat. Csakhogy ezek bővelkednek omega-6 többszörösen telített zsírsavakban, viszont alig tartalmaznak omega-3 zsírsavakat.

Az omega-6 és az omega-3 zsírsavak ideális aránya a 2:1-hez és az 1:1-hez között mozog. De még az egészségtudatos emberek többsége is legalább tízszer-tizenötször annyi omega-6 zsírsavat fogyaszt, mint omega-3-at, ami kapcsolatba hozható az erek gyorsabb meszesedését előidéző oxidációval és a szabad gyökök kialakulásával. Az omega-3 zsírsavak fogyasztása véd az öregedéstől, enyhíti a gyulladásos állapotokat, erősíti az immunrendszert, csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, jót tesz a bőrnek, és támogatja az antidepresszáns szerek hatékonyságát. 

 

És mi van az állati zsírokkal?

Az állati eredetű zsírokban, amelyek szobahőmérsékleten kenhetőek, szilárd halmazállapotúak, a telített zsírsavak aránya magasabb. Azonban az állati eredetű étkezési zsiradékok sem egyformák. Nézzünk néhányat!

Sertészsír

A BBC Future egy nemrégiben közzétett tanulmánya a bűnbaknak kikiáltott sertészsírt az egészséges élelmiszerek közé sorolta, merthogy „kiváló forrása a B-vitaminnak és az ásványi anyagoknak, egészségesebb, mint a bárány- vagy a marhazsír, mert több telítetlen zsírsavat tartalmaz”.Fontos tudnivaló, hogy a disznók (és sok más állat) zsiradékának összetétele függ a táplálásuktól is. Ez a hatás nem túl nagy, mégis kijelenthetjük, hogy az egészséges étrenden tartott sertés zsiradékának összetétele kedvezőbb lehet, mint más sertéseké. (Szintén krétai példa: a szigeten emberek és állataik egyaránt fogyasztják a porcsint. Ennek az omega-3 zsírsavakban gazdag közönséges vadnövénynek a hatására az állatok húsában, zsírjában, de még a tyúktojásban is magas az egészséges omega-3 zsírsav aránya.) 

Libazsír és a kacsazsír

Telített zsírsavakban szegényebbek, egyszeresen telítetlen zsírsavakban pedig gazdagabbak, mint más állati eredetű zsírok (ezt jelzi olvadékonyságuk is), így a szív- és érrendszerre kedvezőbb hatásúak.

Vaj

A vegyes táplálkozásból ne hagyjuk ki a vajat, csak mérsékeljük a mennyiségét, mert magas a telítettzsírsav-aránya. Könnyen emészthető, könnyen felszívódik a bélrendszerből, és kiváló forrása a zsírban oldódó vitaminoknak. 

Amennyiben valakinek nincs egészségügyi vagy testsúlyproblémája, dietetikusok ajánlása szerint kis mennyiségben nyugodtan használhat állati eredetű zsiradékot, alkalomszerűen süthet és főzhet vajjal, kacsa- vagy libazsírral, sült zsírral vagy éppen szalonnával. A zsiradékok esetében is nagyon fontos a mértékletesség és a változatosság. Ha rendben vannak a laborleletek, a fenti ajánlások ismeretében használjuk okosan a rendelkezésünkre álló alapanyagokat, legyen az olívaolaj vagy éppen libazsír. 

Szerdahelyi Krisztina


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Elmúlt 50 éves? Ezekre a betegségekre figyeljen! Gyógyhír Magazin

Hajunkat is óvjuk a káros UV-sugárzástól! Gyógyhír Magazin

Öntsünk tiszta vizet a pohárba! Gyógyhír Magazin

Dióhéjban a makroelemekről Gyógyhír Magazin

Húsvét utáni tünetek? Hisztamin intolerancia is okozhatja! Gyógyhír Magazin

A vegetáriánusok kisebb eséllyel betegszenek meg rákban Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
áprilisi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája
Kulcsszavak


higiénia fogyás étkezés koronavírus költő gyerekek gyász maszk járvány kávé tudományos kutatás élettani hatás cukorbetegség járvány adományozás egyetem gyógyszergyár idős egészség testsúly női egészség stroke egészséges életmód megelőzés teszt szűrés légszennyezettség elhalálozás infografika elhízás karantén kutatás napozás napvédelem leégés fogászat jövő depresszió internet közöségi média függőség ajándék repülőjegy egészségügyi dolgozó betegség tüdőbaj allergia tej egészséges táplálkozás menopauza női egészség betegség till attila stressz magány bőrvédelem napozás herpesz testápolás körömvirág hüvely daganatos betegségek vashiány Richter Egészségváros megelőzés környezetvédelem évforduló évforduló otthoni tanulás szívtritmuszavar pitvarfibrilláció Richter Gedeon Nyrt. író visszér daganatos betegségek Vincze Lilla pszichológia zúzódás epepanaszok természetes öregedés vérplazma oltás ételrecept orvostudomány időskor demencia nyereményjáték rövidlátás Semmelweis Egyetem tóth auguszta szénhidrát táplálkozás felfázás fájdalomcsillapítás pihenés pihenés alvás HPV szűrés szemészet ízületi betegségek gyógyfürdő home office csézy sebkezelés zöldségek egészséges táplálkozás wc emésztés székelés ízület herpesz aids mozgás tüdőrák tiszta levegő dohányzás nátha megfázás gyógyfürdők tóth vera covid hobbi prosztata nátha influenza karácsony fáradtság vaspótlás tolerancia kertész zsuzsa emésztés mozgás izület bélrendszer infkuenza bakteriális fertőzés feledékenység memóriazavar rossz szokás pozitív gondolkodás borbás gabi borbás marcsi répafélék brokkoli daganatos betegségek vashiány fáradtság Élet Kis Virága Alapítvány bőrszárazság gyógynövények herpesz szív érrendszer gyógynövények Czippán Anett rákellenes világnap memória Vörösmarty Mihály skizofrénia kurkuma gyomorégés demencia olvasás Ladinek Judit gyógytea Dr. Polgár Csaba covid húsvét Sipos Péter fekete nadálytő tavasz rockmilady immunrendszer baleset mozgás telemedicina vadgesztenye Nick Árpád Nick Árpád egészséges életmód sérülés sebkezelés hasmenés utazás repülés fésűs nelly koffein idősotthon napozás lábdagadás Év gyógyszere allergia parlagfű porcjopás Singh Viki gyógynövények bőrvédelem zöldségek rejtő jenő immunerősítés szív úszás Mujahid Zoltán fürdőszoba felfázás testmozgás gyógynövények lázcsillapítás fájdalomcsillapítás szexualitás Sztárek Andrea ölelés hólyaghurut hallásprobléma prosztata diabétesz világnap ízületi kopás aminosavak gyomorégés füstmentes nap vásárlás kocsis dénes fogászat inkontinencia Év gyógyszerésze Kedvenc Patikám testmozgás covid depresszió magas vérnyomás ekcéma rostok Tóth Csanád immunerősítés szarkaláb aranyér véradás megfázás ibs pénz infláció lukács sándor házimunka vashiány Recyclomed d-vitamin a rák világnapja nátha térd Gregor Bernadett fejfájás bélflóra fürdőszoba húgyúti fertőzés az év gyógyszerésze fertőtlenítés szívroham gyomorégés arcápolás Quintus Konrád vastagbélrák d-vitamin ibs irritábilis bél szindróma böjtölés migrén front időjárás újszülöttek nyelvevolúció lábszárfekély sejtterápia növényi étrend rákkutatás Lyme-kór kullancsszezon sport jóga nevetés étrendkiegészítő vitaminok táplálékkiegészítők interjú Szerednyey Béla hisztamin fogzás pajzsmirigy teafaolaj borsmenta-illóolaj kamillaolaj kakukkfű vesebetegség cickafark gyulladás görcs intim higénia kertészkedés Tari Annamária eutanázia asztma ásványi anyagok melanóma sclerosis multiplex neurológia MRI mágneses magrezonancia fülfájás nyári betegségek bakteriális fertőzés rovarcsípés kullancs szúnyog úti patika gyógyszerek covied covid fájdalomcsillapító lázcsillapító mozgás probléma ultrahang Dupuytren klimax hőhullám változó kor hőség izzadás folyadékpótlás omega 3 zsírsavak antioxidáns diéta vágás égési sérülés epilepszia roham autóvezetés hajhullás hajproblémák hajápolás színművész Csuja Imre színész gerinc porckorong porckorongsérv sport mozgás melltartó vérkeringés zsírszövet társadalmi célú reklám dohányellenes klímaváltozás rajzpályázat tehetségesgondozás Richter