• 2024. április 29., hétfő

Terítéken a húsvét


2021.04.12

A húsvét a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe: ezen a napon ünnepeljük Krisztus feltámadását. Húsvét vasárnap véget ér a nagyböjt, a hústól való tartózkodás, innen származik az ünnep magyar elnevezése is: húst veszünk újra magunkhoz. A nagyböjtöt ma már kevesen tartják be szigorúan, az alkoholfogyasztás és a bőséges, nagy lakomák ellenben máig szokásban maradtak. Az idei húsvét bizonyosan minden szempontból más lesz, mint a többi, csakúgy, mint a múlt évi.



Mi lesz vajon a menüvel? A családi lakomákkal, a „holnaptól újra diétázom” elhatározással, a  „csak a nagyi kedvéért” sütivel, és a „na, jó, ezt az utolsó szelet sonkát még megeszem” gondolattal? Ez is elmarad idén? Vagy „csak” átalakul? Az ünnepi ételek a hagyományokról és a szokásokról szólnak. A húsvéthoz – ugyanúgy, mint a karácsonyhoz – hozzátartoznak a finomságok, a vendégjárás. Azonban ilyenkor még inkább fontos odafigyelni a mértékletes, változatos táplálkozásra. Sokak problémája a rendszertelenség, pedig fontos tudatosítani, hogy szervezetünknek lényegesen jobb, ha többször eszünk keveset. Az energiafelhasználás ugyanis folyamatos, a bevitel ezzel szemben szakaszos. Táplálkozásunkban sokkal nagyobb hangsúlyt kellene kapniuk a növényi rostoknak, a vitaminoknak, a nyomelemeknek – mondják a szakemberek. 

Kapcsolatéhség
A legrégebbi húsvéti eledelek közé tartozik a tojás, ami az újjászületést szimbolizálja. A sonka a parasztélet gazdasági és kultikus rendje következtében vált mára jellegzetes húsvéti eledellé. A tojást sokféle módon lehet felhasználni: a hidegtálakon díszítéshez, illetve reggelik alkotóelemeként. A sonkát ehetjük hidegen, tormával, szendvicsként, lehet belőle villásreggelit vagy meleg főételt is készíteni különféle tekercsek, illetve sültek formájában. A sonkának nagy az energia- és zsírtartalma, és a benne lévő koleszterin mennyisége sem elhanyagolható. Figyeljünk arra is, hogy a sonka a jó ízét sok esetben csak adalékanyagoknak (aromáknak, sós páclének) köszönheti. Érdemes tehát körültekintően választani. Majonézes saláták helyett együnk inkább friss zöldségeket, vegyes salátákat ízlésünk szerint. 

Apró trükkökkel, például ha evés előtt egy nagy pohár vizet iszunk, kisebb tányérokat használunk, mindenből kisebb adagot veszünk, és jól megrágjuk a falatokat, megelőzhetjük a túlevés kellemetlenségeit. Vigyázzunk az egészséges, diétás élelmiszerekkel is: csak azért, mert kevesebb kalória van bennük, nem ehetünk belőlük tripla mennyiséget!

Tippek a teltségérzet ellen
Puffadás, teltségérzet, hányinger – ezek mind a túlevés tünetei. Az emésztés összetett folyamat, amelyet több szerv működése biztosít. Ezek egyike az epehólyag, amely a májban és az epevezetékben termelődő, a zsírok emésztéshez szükséges epét raktározza az étkezések között. Az epepanaszok egy része közvetlenül az epehólyagot érinti. Ide tartozik a leggyakoribb epeproblémának számító epekövesség, valamint az epehólyag-gyulladás, ami gyakran az előbbi szövődményeként alakul ki, de okozhatja például daganat is. A panaszok más része az epét elvezető úgynevezett epeutakat és az epevezetéket érinti – ilyen például az epeút-elzáródás vagy az epevezeték-gyulladás –, de az is gondot okozhat, ha nem termelődik elegendő epeváladék. 

Dózsa-Kádár Dóra


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Minden ízében nyár! Gyógyhír Magazin

Húsvétkor is egészségesen! Gyógyhír Magazin

Őszi immunerősítés okosan Gyógyhír Magazin

Egy szelet egészség Gyógyhír Magazin

Székrekedés – időskorban gyakoribb? Gyógyhír Magazin

Fogyni okosan Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
áprilisi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája
Kulcsszavak


higiénia fogyás étkezés koronavírus költő gyerekek gyász maszk járvány kávé tudományos kutatás élettani hatás cukorbetegség járvány adományozás egyetem gyógyszergyár idős egészség testsúly női egészség stroke egészséges életmód megelőzés teszt szűrés légszennyezettség elhalálozás infografika elhízás karantén kutatás napozás napvédelem leégés fogászat jövő depresszió internet közöségi média függőség ajándék repülőjegy egészségügyi dolgozó betegség tüdőbaj allergia tej egészséges táplálkozás menopauza női egészség betegség till attila stressz magány bőrvédelem napozás herpesz testápolás körömvirág hüvely daganatos betegségek vashiány Richter Egészségváros megelőzés környezetvédelem évforduló évforduló otthoni tanulás szívtritmuszavar pitvarfibrilláció Richter Gedeon Nyrt. író visszér daganatos betegségek Vincze Lilla pszichológia zúzódás epepanaszok természetes öregedés vérplazma oltás ételrecept orvostudomány időskor demencia nyereményjáték rövidlátás Semmelweis Egyetem tóth auguszta szénhidrát táplálkozás felfázás fájdalomcsillapítás pihenés pihenés alvás HPV szűrés szemészet ízületi betegségek gyógyfürdő home office csézy sebkezelés zöldségek egészséges táplálkozás wc emésztés székelés ízület herpesz aids mozgás tüdőrák tiszta levegő dohányzás nátha megfázás gyógyfürdők tóth vera covid hobbi prosztata nátha influenza karácsony fáradtság vaspótlás tolerancia kertész zsuzsa emésztés mozgás izület bélrendszer infkuenza bakteriális fertőzés feledékenység memóriazavar rossz szokás pozitív gondolkodás borbás gabi borbás marcsi répafélék brokkoli daganatos betegségek vashiány fáradtság Élet Kis Virága Alapítvány bőrszárazság gyógynövények herpesz szív érrendszer gyógynövények Czippán Anett rákellenes világnap memória Vörösmarty Mihály skizofrénia kurkuma gyomorégés demencia olvasás Ladinek Judit gyógytea Dr. Polgár Csaba covid húsvét Sipos Péter fekete nadálytő tavasz rockmilady immunrendszer baleset mozgás telemedicina vadgesztenye Nick Árpád Nick Árpád egészséges életmód sérülés sebkezelés hasmenés utazás repülés fésűs nelly koffein idősotthon napozás lábdagadás Év gyógyszere allergia parlagfű porcjopás Singh Viki gyógynövények bőrvédelem zöldségek rejtő jenő immunerősítés szív úszás Mujahid Zoltán fürdőszoba felfázás testmozgás gyógynövények lázcsillapítás fájdalomcsillapítás szexualitás Sztárek Andrea ölelés hólyaghurut hallásprobléma prosztata diabétesz világnap ízületi kopás aminosavak gyomorégés füstmentes nap vásárlás kocsis dénes fogászat inkontinencia Év gyógyszerésze Kedvenc Patikám testmozgás covid depresszió magas vérnyomás ekcéma rostok Tóth Csanád immunerősítés szarkaláb aranyér véradás megfázás ibs pénz infláció lukács sándor házimunka vashiány Recyclomed d-vitamin a rák világnapja nátha térd Gregor Bernadett fejfájás bélflóra fürdőszoba húgyúti fertőzés az év gyógyszerésze fertőtlenítés szívroham gyomorégés arcápolás Quintus Konrád vastagbélrák d-vitamin ibs irritábilis bél szindróma böjtölés migrén front időjárás újszülöttek nyelvevolúció lábszárfekély sejtterápia növényi étrend rákkutatás Lyme-kór kullancsszezon sport jóga nevetés étrendkiegészítő vitaminok táplálékkiegészítők interjú Szerednyey Béla hisztamin fogzás pajzsmirigy teafaolaj borsmenta-illóolaj kamillaolaj kakukkfű vesebetegség cickafark gyulladás görcs intim higénia kertészkedés Tari Annamária eutanázia asztma ásványi anyagok melanóma sclerosis multiplex neurológia MRI mágneses magrezonancia fülfájás nyári betegségek bakteriális fertőzés rovarcsípés kullancs szúnyog úti patika gyógyszerek covied covid fájdalomcsillapító lázcsillapító mozgás probléma ultrahang Dupuytren klimax hőhullám változó kor hőség izzadás folyadékpótlás omega 3 zsírsavak antioxidáns diéta vágás égési sérülés epilepszia roham autóvezetés hajhullás hajproblémák hajápolás színművész Csuja Imre színész gerinc porckorong porckorongsérv sport mozgás melltartó vérkeringés zsírszövet társadalmi célú reklám dohányellenes klímaváltozás rajzpályázat tehetségesgondozás Richter