• 2024. május 03., péntek

Csokonai betegsége: „Születésétől fogva gyenge Machina”


2021.04.26

A magyar klasszicista irodalom legjelentősebb szerzője, Csokonai Vitéz Mihály (1773–1805) már életében legenda volt, halála után pedig misztikus történetek éppúgy kötődtek alakjához, mint kacagtató anekdoták. Mondták őt varázserejű garabonciás diáknak, aki a vidéket járva képes szélvihart támasztani; burokban született táltosnak; terjesztették saját kéziratúnak mondott jövendöléseit.


Fotó: Wikipedia


Ilyen jövendölést még Ady Endre is vett magának egyszer, 1898-ban, Mezőtúron – de alighanem arról az esetről is hallott már mindenki, amikor a feledékeny Csokonai egy megnyitott boroshordót és egy református papot a pincében hagyva – és feledve csapot-papot – elment egy vidám társasággal mulatni. Ezek a legendák és anekdoták nem függetlenek Csokonai személyiségétől, alapvetően víg és életigenlő természetétől, a borhoz fűződő barátságától. Ő volt az is, aki szerelemdalt írt a csikóbőrös kulacshoz, noha a saját és a családja élete számos tragédiától volt terhes.

A Csokonai-család sorsa és a családtagok korai halála szomorúan példázza egyfelől a 18. század emberének kiszolgáltatottságát a fertőző betegségekkel szemben, másfelől a korra szintén jellemző magas gyermekhalandóságot.

Csokonai szüleinek összesen öt gyermeke született, minannyian fiúk voltak és Mihály volt az elsőszülött. Második öccse, József 28 évesen hunyt el tüdőtályog miatt, a harmadik fiú még csecsemőként meghalt, a két legkisebb pedig két- és hároméves korában. Édesapjuk, Csokonai József 39 évesen halt meg, tüdőbajban, felesége, Diószegi Sára pedig – aki végül midannyiukat túlélte – 55 évesen hunyt el „szárazbetegségben”, vagyis tüdőbajban, ugyanúgy, ahogy férje és fiai.

hirdetés

Egészségtudatos életmódot folytatott a családja

Pedig nem nyomorogtak, a család tisztes jómódban élt Debrecenben – bár igaz, hogy vert falú, nádfedeles vályogházban, ami nem a legjobb a tüdőnek. De tudnunk kell, hogy akkoriban a cívis város polgári lakossága ugyanilyen körülmények között élt. Ráadásul valószínűsíthető, hogy a kor fogalmai szerinti egészségtudatos életmódot folytattak, hiszen Csokonai apja „chirurgus” volt, vagyis borbély és seborvos. Fennmaradt saját kézírású receptkönyve, melyből többször kiderül, hogy Debrecen tudós orvosai, Hatvani István professzor és Weszprémi István főorvos egyenrangú kollégaként kezelték Csokonai Józsefet.

Az egyik kenőcs receptje mellett például ez a bejegyzés olvasható a receptkönyvben: „Mint a feleségem, midőn 1773. a kis Mihály fijam szoptatása alkalmatosságával nyomorgott a csecseivel ki orbánczosodván, sem Hatvani, sem Weszprémi, sem Kazai uraimék esztendeig meg nem tudták gyógyítani, s ez 3-ad napra szépen meggyógyította.”

Ezek szerint Csokonai anyja a fájdalmas emlőgyulladás miatt nem, vagy csak nehezen tudta elsőszülött fiát szoptatni. A költő egyes életrajzírói ide vezetik vissza, hogy a kisfiú sovány és beteges gyerek volt, sőt, később egész életében gyenge volt az egészsége – ami ugyan aligha magyarázható önmagában csak a szoptatási nehézségekkel, mégis gyakran felbukkan ez a vélekedés az életrajzokban.

 

Nem volt férfiszépség

Csokonai felnőtt férfiként is sovány testalkatú maradt, ehhez társult a korban nagynak számító testmagassága. Barátja, Gaál László visszaemlékezése szerint öt láb és hét hüvelyk magasságú volt, vagyis kb. 171 cm. Ugyanő írta le azt is, hogy Csokonai kissé raccsolt, az r hangot nem tudta erősen pergetni, és a költő külsejét is megörökítette: „haja tömött, gesztenyeszínű barna, ábrázatja hosszas, himlőhelyes, de vonzó tekintetű; szemei sötétkékek, elevenek (…), bajusza ritka a himlőhelyek miatt”, az orra pedig: „tülök forma gömbölyeg”.

Egyszóval nem volt férfiszépségnek mondható, ez korabeli, rézbe metszett arcképéről is jól látható, amely az egyenetlen arcbőrt ugyan nem, de a ritkás bajuszt és a tülök formájú orrot hűen visszaadta.

Ezt a rézmetszetet ugyan már jóval a költő halála után, 1816-ban készítette egy bécsi mester, Friedrich John, ám egy olyan rajz alapján, amit még egykor Csokonai egyik diáktársa készített. A máig egyetlen hiteles Csokonai-portré a kortársak tetszését is elnyerte: „Valaki csak Cs. Vitézt esmerte és ez a’ kimetszett képet nálam meglátta, örömmel eltelve így kiáltott fel: Ez az! Ő ez!” – írta később a képről a költő egykori tanulótársa, Márton József bécsi professzor.

 

Barátja volt a bornak és a pipának

Csokonairól köztudomású, hogy barátja volt a bornak és a pipának, de egyiknek sem annyira, hogy ez komolyan károsíthatta volna az egészségét. Őt jól ismerő barátai később egymástól függetlenül is úgy nyilatkoztak, hogy a költő csak mértékkel borozott és legfeljebb egyszer-egyszer részegedett le nagyon.

Ugyanakkor az is igaz, hogy a Debreceni Református Kollégiumból való kicsapatásának hátterében is az a botrány állt, hogy a felügyeletére bízott kamasz diákoknak nem tiltotta kifejezetten sem a borivást, sem a pipázást, sőt nemegyszer együtt ivott és füstölt velük.

Beszédes című versében A búkergető-ben nagyon emberi és őszinte vallomást tesz: „Iszom, ha szívem örvend. / Iszom, ha bánat éri; / S ha szíhatok borocskát, / A gondjaim csucsúlnak.”

 

Próbálta megőrizni egészségét

Ám életének utolsó esztendejében végleg felhagyott a borivással, így próbálta törékeny egészségét megőrizni. 1804. április 15-én Nagyváradra utazott, hogy ott Gróf Rhédey Lajos feleségének temetésén részt vegyen és felolvassa az erre az alkalomra írt, utolsó nagy versét, a lélek halhatatlanságáról szóló Halotti versek-et.

Különösen hideg volt az április abban az évben és a nagyváradi templomban is hűvös volt. Másnapra a költő már ágynak esett és egy hétig feküdt tüdőgyulladás miatt Nagyváradon.

Ekkor írja Tüdőgyúladásomról című versét, melyben a betegségnek már-már klinikai pontosságú leírását nyújtja: „Fojtó szirokkónak hevétől / Asznak tüdőhólyagjaim, / S a kriptáknak fagyos szelétől / Borsódznak minden tagjaim (…) Fúlok, lehellek; fázom, gyúlok, / Vagy egy kivégez már, vagy más, / Ájúlok, érzek és ocsúlok: / Haj! mely szörnyű hányattatás!... (…) Sándorffym ül ágyamnál… s ennek / Köszönhetem, hogy élek még? / Zendűlj, ekhózz esti csendesség! / A hálá engem dalra ránt. / Telj bé, kettős szent kötelesség, / Az orvos és barát eránt!”

 

„Születésétől fogva gyenge Machina”

Ez a barát a versben is megénekelt orvos, Sándorffy József volt, aki nagy odaadással kezelte és ápolta Csokonait, sőt saját kocsiján szállíttatta haza Debrecenbe, amint jobban lett. Később is leveleztek; egyik levelében Sándorffy arról írt, hogy Csokonainak „születésétől fogva gyenge Machinája” volt. Debrecenben aztán egy ottani jeles orvos, Szentgyörgyi József vette át a költő kezelését.

Bár az áprilisi tüdőgyulladásból felépült, de igazán sosem nyerte már vissza teljes egészségét és élete hátralévő kilenc hónapját a különböző kúrák és a gyógykezelések érdekében tett utazások tették ki.

Sajnos nem sokat tudunk arról, milyen gyógymódokat javasoltak neki – leveleiben lemosásokat, a hátgerinc végigdörzsölését, masszírozását említi, de igen szűkszavúan; illetve egy ízben utal arra, hogy valamilyen orvosságot is szedett.

 

Nem akarta édesanyját terhelni betegségével

1804. december 4-én kelt levelében így ír: „Legfőbb és minden kűlső, belső szereknél használatosabb volna a hátgeréncznek végig való dőrgőlése, de azt magamnak lehetetlen megtsinálni, mással pedig nints kivel tétetni. Ez után való dieteticum a Nyugodalom volna, vagyis a Tsendesség: már itt ebben sints módom; otthonn pedig még úgy sem.”

Ehhez tudni kell, hogy a költő Debrecenben özvegy édesanyjával egy háztartásban élt, ám amikor e levelet írta, épp „a három rézmetsző atyafi”-nál, régi, kollégiumi diáktársainál lakott. Ebből és az idézett levélpasszusból aztán későbbi életrajzírói azt szűrték le, hogy azért nem akart hazamenni az anyjához, mert ott nem lett volna nyugalma, mivel az asszony nagyon beszédes volt.

E kissé naiv és leegyszerűsítő magyarázatot az újabb kutatások egyértelműen cáfolták: Csokonainak kifejezetten jó volt a viszonya édesanyjával, aki egyébként is rajongva szerette őt; a költő valószínűleg nem akarta az asszonyt terhelni betegségével.

Emellett az otthoni nyugalmat sem anyja beszédessége zavarta volna (amit egyébként nem is említ semmiféle egykorú forrás), hanem az, hogy ekkor már két éve épült Csokonai saját, önálló háza az anyjával közös telken és az építkezési munkálatok miatt volt állandó zaj. Így aztán a rézmetszők szállásáról Csokonai 1804 decemberében egy másik barátjához utazott Derecskére és „…ott egy szobát, és szolgálatomra egy fiút és öregasszonyt fogadván, a Doctor intézése szerént fogyatkozás nélkűl vitethessem az orvoslás rendét.”

 

Nem javult az állapota 

Sajnos úgy látszik, a kúra nem hozott javulást. Következő levelében már arról tudósít, hogy „sokkal rosszabbul vagyok, mint voltam, a lábam nem bír, nem eszem, amit eszem is, kihányom, hogy a köhögés szakadatlanul rajtam.” Így aztán mégis visszatért Debrecenbe, anyja házába, és végül ott halt meg, 1805. január 28-án, a legenda szerint épp ott lévő barátaival vidáman tréfálkozva (az egyik, őt meglátogató barátjának megígérte, hogy rövidesen személyesen ajánlja őt Jézus Krisztus figyelmébe).

Mindössze 31 éves múlt, amikor meghalt, költői életműve is fájdalmasan hamar zárult le – bár ezzel együtt is imponálóan gazdag és kerek ez az életmű.

Zárszóként álljon itt egy olyan gondolata, melyet az utókor bölcs életvezetési tanácsként is vehet: „Éljünk vidáman és minél kevesebb gonddal, mert egyszer meghalunk; ez a régi lyricusok philosophiája; ha pedig élnünk és örülnünk kell, hagyjunk élni és örülni másokat is, ez az egész emberiség philosophiája.”

Dávid Andrea
irodalomtörténész


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Vasegészség és tüdőbaj: a két Kisfaludy Gyógyhír Magazin

Márai Sándor hosszú búcsúja Gyógyhír Magazin

Molnár Ferenc, a rezge lelkű agresszor Gyógyhír Magazin

Szindbád élete és halála – Krúdy Gyula betegségei Gyógyhír Magazin

Tompa Mihály: „Birkózom a lassú enyészet angyalával” Gyógyhír Magazin

Gárdonyi Géza: „Én a halálra elkészültem” Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
áprilisi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája
Kulcsszavak


higiénia fogyás étkezés koronavírus költő gyerekek gyász maszk járvány kávé tudományos kutatás élettani hatás cukorbetegség járvány adományozás egyetem gyógyszergyár idős egészség testsúly női egészség stroke egészséges életmód megelőzés teszt szűrés légszennyezettség elhalálozás infografika elhízás karantén kutatás napozás napvédelem leégés fogászat jövő depresszió internet közöségi média függőség ajándék repülőjegy egészségügyi dolgozó betegség tüdőbaj allergia tej egészséges táplálkozás menopauza női egészség betegség till attila stressz magány bőrvédelem napozás herpesz testápolás körömvirág hüvely daganatos betegségek vashiány Richter Egészségváros megelőzés környezetvédelem évforduló évforduló otthoni tanulás szívtritmuszavar pitvarfibrilláció Richter Gedeon Nyrt. író visszér daganatos betegségek Vincze Lilla pszichológia zúzódás epepanaszok természetes öregedés vérplazma oltás ételrecept orvostudomány időskor demencia nyereményjáték rövidlátás Semmelweis Egyetem tóth auguszta szénhidrát táplálkozás felfázás fájdalomcsillapítás pihenés pihenés alvás HPV szűrés szemészet ízületi betegségek gyógyfürdő home office csézy sebkezelés zöldségek egészséges táplálkozás wc emésztés székelés ízület herpesz aids mozgás tüdőrák tiszta levegő dohányzás nátha megfázás gyógyfürdők tóth vera covid hobbi prosztata nátha influenza karácsony fáradtság vaspótlás tolerancia kertész zsuzsa emésztés mozgás izület bélrendszer infkuenza bakteriális fertőzés feledékenység memóriazavar rossz szokás pozitív gondolkodás borbás gabi borbás marcsi répafélék brokkoli daganatos betegségek vashiány fáradtság Élet Kis Virága Alapítvány bőrszárazság gyógynövények herpesz szív érrendszer gyógynövények Czippán Anett rákellenes világnap memória Vörösmarty Mihály skizofrénia kurkuma gyomorégés demencia olvasás Ladinek Judit gyógytea Dr. Polgár Csaba covid húsvét Sipos Péter fekete nadálytő tavasz rockmilady immunrendszer baleset mozgás telemedicina vadgesztenye Nick Árpád Nick Árpád egészséges életmód sérülés sebkezelés hasmenés utazás repülés fésűs nelly koffein idősotthon napozás lábdagadás Év gyógyszere allergia parlagfű porcjopás Singh Viki gyógynövények bőrvédelem zöldségek rejtő jenő immunerősítés szív úszás Mujahid Zoltán fürdőszoba felfázás testmozgás gyógynövények lázcsillapítás fájdalomcsillapítás szexualitás Sztárek Andrea ölelés hólyaghurut hallásprobléma prosztata diabétesz világnap ízületi kopás aminosavak gyomorégés füstmentes nap vásárlás kocsis dénes fogászat inkontinencia Év gyógyszerésze Kedvenc Patikám testmozgás covid depresszió magas vérnyomás ekcéma rostok Tóth Csanád immunerősítés szarkaláb aranyér véradás megfázás ibs pénz infláció lukács sándor házimunka vashiány Recyclomed d-vitamin a rák világnapja nátha térd Gregor Bernadett fejfájás bélflóra fürdőszoba húgyúti fertőzés az év gyógyszerésze fertőtlenítés szívroham gyomorégés arcápolás Quintus Konrád vastagbélrák d-vitamin ibs irritábilis bél szindróma böjtölés migrén front időjárás újszülöttek nyelvevolúció lábszárfekély sejtterápia növényi étrend rákkutatás Lyme-kór kullancsszezon sport jóga nevetés étrendkiegészítő vitaminok táplálékkiegészítők interjú Szerednyey Béla hisztamin fogzás pajzsmirigy teafaolaj borsmenta-illóolaj kamillaolaj kakukkfű vesebetegség cickafark gyulladás görcs intim higénia kertészkedés Tari Annamária eutanázia asztma ásványi anyagok melanóma sclerosis multiplex neurológia MRI mágneses magrezonancia fülfájás nyári betegségek bakteriális fertőzés rovarcsípés kullancs szúnyog úti patika gyógyszerek covied covid fájdalomcsillapító lázcsillapító mozgás probléma ultrahang Dupuytren klimax hőhullám változó kor hőség izzadás folyadékpótlás omega 3 zsírsavak antioxidáns diéta vágás égési sérülés epilepszia roham autóvezetés hajhullás hajproblémák hajápolás színművész Csuja Imre színész gerinc porckorong porckorongsérv sport mozgás melltartó vérkeringés zsírszövet társadalmi célú reklám dohányellenes klímaváltozás rajzpályázat tehetségesgondozás Richter