• 2024. április 30., kedd

Kassák Lajos – egy modern zseni viszontagságai


2021.05.27

Kassák Lajos (1887-1967) a magyar avantgard vezéralakja és egyúttal az egyetlen jelentős honi alkotója volt. Imponálóan gazdag életművet hagyott hátra és nemzetközileg is jegyzett művész volt. Egészségével nem sokat törődött, de szerencsés adottságai miatt mégis magas kort ért meg.


Kassák Lajos 1963-ban / Fortepan / Hunyady József


A két háború közti európai avantgard mozgalomnak megkerülhetetlen alakja volt, annak dacára, hogy egyszerű családból származott, iskolázatlan volt és minden tudását, műveltségét már felnőtt fejjel, autodidakta módon szedte össze.

Rendkívüli impulzivitása és karizmája hatása alól kevesen tudták kivonni magukat, olyannyira, hogy az avantgard szemléletmód és az új poétikai megoldások végül beépültek a 20. századi magyar irodalomba is, holott az irányzatnak Kassákon kívül nem volt más maradandó alkotója.

Élete nem volt fáklyásmenet: sokat nélkülözött, éhezett, menekült, még börtönben is ült és annak ellenére, hogy mindig vezéregyéniség volt, örök kívülálló maradt. 

 

Rendezetlen családból származott

Kassák egy felvidéki szlovák gyógyszerész-laboráns és egy analfabéta magyar mosónő kapcsolatából született – szüleinek első gyermeke volt. Még három húga született, de a szülők csak a második gyerek után házasodtak össze.

Családi életük rendezetlennek mondható: az apa egy idő után eltűnt a képből és elzüllött, Kassák kibukott az iskolából és lakatosinas lett.

A lányok élete is kalandosan alakult: leányanyaságtól a mozgalmárságon keresztül az avantgard előadóművészeti létig ívelt a sorsuk. Legkisebb húga Újvári Erzsi néven dadaista költőnő lett és a húszas években aktív tagja volt Kassák körének, majd a Szovjetunióba emigrált.

Kassák eljegyezte magát a munkásmozgalommal, a képzőművészettel és az irodalommal, mindehhez az anyagi hátteret édesanyja biztosította, aki egyszerű munkásasszonyként erején felül támogatta felnőtt gyerekeit. Kassák ezt egészen természetesnek vette, ahogy azt is, amikor később élettársa, Simon Jolán tartotta el őt évtizedeken keresztül.

 

Sajátos kapcsolata volt élettársával

Simon Jolán <br> Wikipedia

Kassák és Simon Jolán kapcsolata eléggé sajátságos volt: az elvált, háromgyerekes munkásasszony annyira beleszeretett a költőbe, hogy mindent feladott érte, gyerekeit intézetbe adta és követte Kassákot a bécsi emigrációba. Varrásból tartotta el mindkettejüket, támogatókat és előfizetőket hajtott fel Kassák lapjához.

Az asszony szeretett volna közös gyereket, ám a költő ennek határozottan ellenállt – de csak elvben, tettleg nem, így Jolán végül abortuszra kényszerült.

Kassák csak húsz év együttélés után volt hajlandó nőül venni őt, ám saját bevallása szerint nem volt szerelmes belé, nem írt hozzá egyetlen verset sem, ellenben folyamatosan párhuzamos kapcsolatokat tartott fenn.

Már harminc éve éltek együtt, amikor a költő kijött egy szerelmes verseket tartalmazó kötettel, ami ismét nem Jolánhoz szólt. Ez már túl sok volt neki, öngyilkos lett. 

 

Magasított sarkú cipő és Kassák-kalap

Kassák vékony testalkatú, alacsony férfi volt, világítóan kék szemekkel. Mivel már gyermekkorában nehéz fizikai munkákat végzett, erős és szívós lett, ám épp a fizikai munka miatt a sportolás szóba sem jöhetett.

Már később, felnőttkorában kapott rá a horgászatra és idősebb korában a napi egyórás sétára – ezt leszámítva azonban nemigen törődött az egészségével.

Nagyon sokat dohányzott: visszaemlékezései szerint ötévesen(!) szívta el első cigarettáját az érsekújvári temetőben, amit ekkor még száraz falevelekből sodort. Tizenkét évesen már valódi dohányt szívott és ez így is maradt egész életében.

Napi 30-35 cigaretta volt az adagja, több mint 60 éven keresztül, így nem csoda, hogy élete végén idült hörghuruttal, majd tüdőtágulattal is szembe kellett néznie. Az alkoholt viszont nem szerette, a bort saját jószántából, tudatosan tartotta távol magától, csak alkalmanként, társaságban ivott. Alacsony termetét magasított sarkú cipőkkel és a jellegzetesen magas, ún. Kassák-kalappal igyekezett kompenzálni.

 

A spanyolnáthát is elkapta 

1919-ben, a Tanácsköztársaság idején lázas tevékenységgel, szervezőmunkával és művészeti projektekkel teltek a napjai és ez a szervezetét is megviselte: először tbc-s tünetekkel került szanatóriumba Budakeszin, ahol meg is állapították a tüdőbajt, majd ugyanebben az évben Simon Jolánnal együtt elkapták a spanyolnáthát, és annyira leromlott az állapotuk, hogy mindketten járványkórházba kerültek. Állítólag nem sok választotta el őket a haláltól, de végül mindketten szerencsésen felépültek.

A járványkórházban végzett kivizsgálás világított rá Kassák korábbi skarlátos fertőzöttségére, ami szívbelhártya-gyulladáshoz vezetett. Innen eredeztethető a később, idősebb korában jelentkező súlyos szívbaja és későbbi több infarktusa is. Élete során többször szorult szanatóriumi kezelésekre, hol tüdőbaja, hol szívelégtelensége, hol pedig lelki meghasonulásai miatt. A két háború között epebajjal küzdött és volt egy súlyos fülbetegsége is, ami részleges süketségéhez vezetett.

1940-ben megműtötték a fülét és visszanyerte a hallását. „Rosszul működik a szívem és az epém.” – írja 1955 márciusában – „Nappal szorítást érzek az oldalamban, éjszaka, ha hosszú vergődés után elalszom, bonyolult, vészt jelző álmaim vannak.” Az alvászavarok és különösen a rossz álmok többnyire mentális problémákra utalnak, ám Kassáknak – azon túl, hogy egész életét egyfajta felfokozott idegállapotban és állandó aktivitásban töltötte – nem volt semmi néven nevezhető lelki baja.

Kassák Lajos 1963-ban budapesti otthonában a Bécsi úton / Fortepan / Hunyady József

Ellenben életére a folyamatos stressz volt jellemző: állandó és súlyos összeütközésekbe került a mindenkori államhatalommal (minden rendszernek ellensége volt, még Kun Bélát is kritizálta), a kortársaival, a családtagjaival.

Bármennyire is érzéketlennek tűnt a Jolánnal való kapcsolatban, az asszony 1938-as öngyilkossága után az önvádtól depresszióba esett.

Rendkívül erős akaratú, karizmatikus, uralkodó egyéniség volt, aki nem hajlott kompromisszumokra; féktelen tetterő, lázas alkotótevékenység, túlhajtott aktivizmus, munkavágy és általános nyughatatlanság jellemezte. Ilyen módon leélni 80 évet nagyon megterhelő lehet az emberi szervezetnek – így tehát az álmatlanság és a rossz álmok még a legenyhébb kísérő tüneteknek látszanak.

 

Műhiba okozta a halálát? 

1967 nyarán a szokásos szívgörcsökkel került be a Kútvölgyi kórházba, de ezúttal más, nyugtalanító tünetek is társultak hozzá: erős fejfájások, hasi fájdalom, sárgás arcbőr, pontszerű bevérzések a bőrön és vérnyomok a székletben. Főleg ez utóbbi miatt rákos daganatra gyanakodtak, de nem találták a nyomát. Viszont megállapították a vérszegénységet és a fokozott vérsüllyedést.

Július 22-én utóbb végzetesnek bizonyuló röntgenvizsgálatra vitték: kontrasztanyagot itattak vele, és egy döngölőfával nyomták meg a hasfalát többször is, hogy jobban látható legyen a röntgenkép (akkoriban ez szokásos eljárás volt). Ez a tortúra – érthető módon – nem volt kellemes a betegnek, aki a vizsgálat végeztével is erős, a gyomor és a mellkas felé kisugárzó fájdalmakra panaszkodott, majd még aznap este meghalt.

A boncolás feltárta a halál valódi okát: léprepedés, amelyet alighanem a döngölőfa túl erős nyomása okozhatott.

A költő második felesége, Kárpáti Klára panaszt tett a kórház ellen és gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolta őket, ám a Kútvölgyit, az akkori pártkórházat 1967-ben bajos lett volna ilyesmiben tetten érni és elmarasztalni, így az ügy végül elaludt.

Kassák Lajos 1965-ben / Fortepan / Hunyady József

Az sem zárható ki, hogy vajójában egy fel nem ismert betegség okozta a léprepedést. Czeizel Endre feltételezése szerint Kassáknak ún. trombocitopéniája volt, vagyis olyan vérlemezke-betegsége, ami a korábbi tüneteket is megmagyarázza. Erre a kórra ugyanis egyaránt jellemző a fejfájás, az általános vérzékenység (bélben, bőrben, mindenütt), és emiatt a vérszegénység, az egész test legyengülése és a lép megnagyobbodása, ami fokozott sérülékenységéhez vezet.

Ha valóban trombocitopéniája volt Kassáknak, és ezt nem ismerték fel, akkor a döngölőfával végzett röntgenvizsgálat nélkül is rövidesen elhunyt volna.

Annak ellenére, hogy már 80 éves volt, a halála mégis némiképp váratlannak mondható, mert Kassák sosem adta meg magát a különböző betegségeknek, olyan sok tennivalója volt mindig, hogy egyszerűen nem volt ideje betegeskedni, nem volt jellemző rá, hogy a saját szervezetével foglalkozzon, vagy elhagyja magát – inkább a világot akarta megváltani.

Hatása a modern magyar irodalomra máig is tartó és felbecsülhetetlen: a szabadversek, vagy a képversek mai napig is tartó népszerűsége és frissessége a Kassáki életmű folytatásának tekinthető.

Dávid Andrea 
irodalomtörténész


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Vasegészség és tüdőbaj: a két Kisfaludy Gyógyhír Magazin

Márai Sándor hosszú búcsúja Gyógyhír Magazin

Molnár Ferenc, a rezge lelkű agresszor Gyógyhír Magazin

Szindbád élete és halála – Krúdy Gyula betegségei Gyógyhír Magazin

Tompa Mihály: „Birkózom a lassú enyészet angyalával” Gyógyhír Magazin

Gárdonyi Géza: „Én a halálra elkészültem” Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
áprilisi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája
Kulcsszavak


higiénia fogyás étkezés koronavírus költő gyerekek gyász maszk járvány kávé tudományos kutatás élettani hatás cukorbetegség járvány adományozás egyetem gyógyszergyár idős egészség testsúly női egészség stroke egészséges életmód megelőzés teszt szűrés légszennyezettség elhalálozás infografika elhízás karantén kutatás napozás napvédelem leégés fogászat jövő depresszió internet közöségi média függőség ajándék repülőjegy egészségügyi dolgozó betegség tüdőbaj allergia tej egészséges táplálkozás menopauza női egészség betegség till attila stressz magány bőrvédelem napozás herpesz testápolás körömvirág hüvely daganatos betegségek vashiány Richter Egészségváros megelőzés környezetvédelem évforduló évforduló otthoni tanulás szívtritmuszavar pitvarfibrilláció Richter Gedeon Nyrt. író visszér daganatos betegségek Vincze Lilla pszichológia zúzódás epepanaszok természetes öregedés vérplazma oltás ételrecept orvostudomány időskor demencia nyereményjáték rövidlátás Semmelweis Egyetem tóth auguszta szénhidrát táplálkozás felfázás fájdalomcsillapítás pihenés pihenés alvás HPV szűrés szemészet ízületi betegségek gyógyfürdő home office csézy sebkezelés zöldségek egészséges táplálkozás wc emésztés székelés ízület herpesz aids mozgás tüdőrák tiszta levegő dohányzás nátha megfázás gyógyfürdők tóth vera covid hobbi prosztata nátha influenza karácsony fáradtság vaspótlás tolerancia kertész zsuzsa emésztés mozgás izület bélrendszer infkuenza bakteriális fertőzés feledékenység memóriazavar rossz szokás pozitív gondolkodás borbás gabi borbás marcsi répafélék brokkoli daganatos betegségek vashiány fáradtság Élet Kis Virága Alapítvány bőrszárazság gyógynövények herpesz szív érrendszer gyógynövények Czippán Anett rákellenes világnap memória Vörösmarty Mihály skizofrénia kurkuma gyomorégés demencia olvasás Ladinek Judit gyógytea Dr. Polgár Csaba covid húsvét Sipos Péter fekete nadálytő tavasz rockmilady immunrendszer baleset mozgás telemedicina vadgesztenye Nick Árpád Nick Árpád egészséges életmód sérülés sebkezelés hasmenés utazás repülés fésűs nelly koffein idősotthon napozás lábdagadás Év gyógyszere allergia parlagfű porcjopás Singh Viki gyógynövények bőrvédelem zöldségek rejtő jenő immunerősítés szív úszás Mujahid Zoltán fürdőszoba felfázás testmozgás gyógynövények lázcsillapítás fájdalomcsillapítás szexualitás Sztárek Andrea ölelés hólyaghurut hallásprobléma prosztata diabétesz világnap ízületi kopás aminosavak gyomorégés füstmentes nap vásárlás kocsis dénes fogászat inkontinencia Év gyógyszerésze Kedvenc Patikám testmozgás covid depresszió magas vérnyomás ekcéma rostok Tóth Csanád immunerősítés szarkaláb aranyér véradás megfázás ibs pénz infláció lukács sándor házimunka vashiány Recyclomed d-vitamin a rák világnapja nátha térd Gregor Bernadett fejfájás bélflóra fürdőszoba húgyúti fertőzés az év gyógyszerésze fertőtlenítés szívroham gyomorégés arcápolás Quintus Konrád vastagbélrák d-vitamin ibs irritábilis bél szindróma böjtölés migrén front időjárás újszülöttek nyelvevolúció lábszárfekély sejtterápia növényi étrend rákkutatás Lyme-kór kullancsszezon sport jóga nevetés étrendkiegészítő vitaminok táplálékkiegészítők interjú Szerednyey Béla hisztamin fogzás pajzsmirigy teafaolaj borsmenta-illóolaj kamillaolaj kakukkfű vesebetegség cickafark gyulladás görcs intim higénia kertészkedés Tari Annamária eutanázia asztma ásványi anyagok melanóma sclerosis multiplex neurológia MRI mágneses magrezonancia fülfájás nyári betegségek bakteriális fertőzés rovarcsípés kullancs szúnyog úti patika gyógyszerek covied covid fájdalomcsillapító lázcsillapító mozgás probléma ultrahang Dupuytren klimax hőhullám változó kor hőség izzadás folyadékpótlás omega 3 zsírsavak antioxidáns diéta vágás égési sérülés epilepszia roham autóvezetés hajhullás hajproblémák hajápolás színművész Csuja Imre színész gerinc porckorong porckorongsérv sport mozgás melltartó vérkeringés zsírszövet társadalmi célú reklám dohányellenes klímaváltozás rajzpályázat tehetségesgondozás Richter