• 2024. április 29., hétfő

Gárdonyi Géza: „Én a halálra elkészültem”


2021.10.11

Gárdonyi Géza (1863-1922) alakja köré már életében is legendák szövődtek: nemcsak személyisége volt meglehetősen különc, de a magyar irodalomban is társtalan volt. „Ő nem utóda senkinek, és őt nem is igen utánozza senki.” – fogalmazta meg találóan Juhász Gyula. Egyetlen akkori irodalmi csoporthoz sem tartozott, bár a maradandó életművet alkotó kortársak mindvégig elismeréssel adóztak műveinek. Magának való, befelé forduló, kevés szavú ember volt, aki viszolygott a tömegtől, a népes társasággal járó összejövetelektől, és leginkább saját kertjében, egri magányában érezte jól magát.


Gárdonyi Géza / Fotó: Wikimedia Commons


Sajátos társtalansága és emberkerülő személyisége gyermekkori élményekre vezethető vissza. Apja, Ziegler Sándor uradalmi gépész volt, és családjával együtt szüntelenül vándorolt a különböző állomáshelyek között, ahol épp munkát kapott. Amikor Géza született, Agárdpusztán éltek és a szomszédos Gárdonyban anyakönyvezték a kisfiút, innen a későbbi írói név is.

A Ziegler-szülők 23 éves házaséletük alatt 16 különböző lakóhelyen éltek, a leghosszabb egy helyben töltött idő is csak 3 év volt, a Borsod megyei Sályon – ez volt Gárdonyi gyermekkorának legboldogabb időszaka.

A házaspárnak összesen hét gyermeke született, de a hét testvér közül egyszerre alig-alig élt több háromnál, és mindössze hárman lépték át a felnőttkor küszöbét: Géza, Árpád és Béla, ám Árpád 22 évesen, Béla 18 évesen meghalt. Az író így végül – bár népes családból jött – fiatal felnőtt korára mégis testvértelen maradt.

 

Az „egri remete”

Az otthontalanság és a gyökértelenség érzése is sokáig elkísérte: 34 éves koráig ő maga is ide-oda vándorolt az országban, Egerből Karádra, Devecserből Sárvárra, Dabronyból Szőlősgyörökre, Győrből Szegedre, onnan Aradra, majd Budapestre és ismét Győrbe telepedett, olyan gyakorisággal költözködve, hogy követni is nehéz. Végül 1897-ben találta meg végleges otthonát, az Eger fölött magasodó Hóhér-dombon, ahol annyi hányódás után végre gyökeret ereszthetett.

Gárdonyi 1880 körül / Fotó: Wikimedia Commons

Sok legenda szólt az „egri remeté”-ről, a „láthatatlan ember”-ről: mivel kerülte az embereket, még a dolgozószobáját is egy külön házban alakította ki.  A szoba ablaktábláit fényes nappal is csukva tartotta, hogy csak a tetőablakokon keresztül szűrődhetett be némi fény.

Mindez érthetővé válik, ha tudjuk, hogy Gárdonyi ifjúkora óta kínzó fejfájással küzdött és zavarta az erős fény. Fejfájása 1909-ben már annyira megviselte, hogy elhatározta, felhagy az irodalommal és már csak a halált várta, még végrendelkezett is. Ekkor azonban egy leleményes orvos olvasószemüveget írt föl neki és ettől egyszeriben elmúlt a fejfájás.

 

Hipochondernek tartották 

Halálfélelme azonban sosem múlt el, mivel számos egyéb baj is kínozta és mindegyiket külön-külön is végzetesnek gondolta – nem véletlenül tartották kortársai hipochondernek. Gyomorbaj és vesebántalmak, tüdőbaj és szívproblémák, időszakosan jelentkező idegi gyengeség, érszűkület és májbántalmak egyaránt megnehezítették életét.

Külső megjelenése is beteg embert mutatott: szikár, sovány alkat volt, akin lógtak a puritán ízlést tükröző, nagyon egyszerű ruhák. Semmilyen érzéki szenvedélynek nem hódolt a pipázást leszámítva – ami viszont vélhetően nem tett jót a tüdőbajának.

Dolgozószobájában nagy pipatóriuma volt: rövid csibukok és hosszú szárú tajtékpipák, szivardobozok, dohányvágók, töltőszerszámok, gyufák széles választéka fogadta azon kevés szerencsés látogatóit, akik nagy ritkán bebocsátást nyertek a remetelakba.

Ő maga azzal magyarázta vendégeinek a betáblázott ablakokat, hogy nem szereti, ha a háza előtt elvonuló emberek bebámulnak az ablakon – ami érthető – és munkájában zavarja őt a huszonhárom egri templom harangozása. A dolgozószoba ablakfalában állt egy régi Mária-szobor, állítólag annak szemüregén keresztül leselkedett ki az író a szobából, ha kéretlen látogatója jött és addig lapult csöndben odabent, míg az illető magától el nem ment.

 

Magánélete eléggé szerencsétlenül alakult

Gárdonyi fiatalon könnyen és gyorsan esett szerelembe, de érzelmei többnyire viszonzás nélkül maradtak, emiatt aztán felnőtt férfi korára meglehetősen félszeg és tartózkodó lett a nőkkel szemben, sőt egyfajta nyőgyűlölet jellemezte – első regényének árulkodó munkacíme is Nőgyűlölő volt.

A sok kudarcos szerelem után meglepően gyorsan kötött házasságot 22 évesen, ám – ha hihetünk a fia, Gárdonyi József visszaemlékezésének – szerelem nélkül.

Felesége a dabronyi katolikus pap „unokahúga” (törvénytelen leánya) volt, a pap pedig Gárdonyi főnöke, mivel abban az évben a fiatal író a dabronyi katolikus elemi iskolában volt kántortanító.

Az egykori dabronyi római katolikus iskola a Gárdonyi-emléktáblával / Fotó: Wikipedia

Állítólag némi nyomásra és a beígért busás hozomány reményében vette el a 16 éves, szilaj természetű leányt, Csányi Máriát, aki az esküvő után egy hónappal elszökött férjétől és egy ideig egy másik férfival élt együtt.

Gárdonyi ráadásul a beígért hozományt sem kapta meg, a szökött asszony viszont rövidesen visszatért hozzá, ám ilyen előzmények után kapcsolatuk halálra volt ítélve. Még hét évig éltek együtt, három gyermekük született (Sándor, Gizella és József), amikor az asszony 1892-ben végleg elhagyta férjét és 10 hónap múlva egy újabb gyereket szült. Gárdonyi kénytelen-kelletlen a nevére vette ezt a gyereket is (ő lett a későbbi Ifj. Gárdonyi Géza székesfehérvári színész), de sosem törődött vele.

 

Tartózkodó volt a nőkkel szemben

A házasságban szerzett rossz tapasztalatai aztán óvatossá és igen tartózkodóvá tették a nőkkel szemben. Jókai fogadott lánya, Feszty Árpádné azt írta róla, hogy „nem volt tehetsége a szerelemhez” – állítólag olyan félszeg és gátlásos volt a nőkkel szemben, mint egy kisdiák. Fesztyék bizalmas barátságot ápoltak Gárdonyival, de amikor a még házas író megkérte Feszty unokahúgának kezét, érthető módon visszautasították. 

Gárdonyi a századfordulón / Fotó: Wikipedia

Ezek után Gárdonyi Fesztyné barátnőjének, Szarvassy Margit tanítónőnek kezdett udvarolni, de házasságig vele sem jutott.

Élete utolsó húsz évében azonban megtalálta a tökéletes lelki társat: egy férjezett fiatalasszony, Mátékovicsné Tóth Ilona (Mila) lett először csak titkárnője, majd házvezetőnője és ápolója, végül szemérmes szerelemmel szeretett múzsája.

Róla mintázta Árpádházi Szent Margitot az Isten rabjai-ban és Ó Idát az Ida regényé-ben.


Utolsó éveiben sokat betegeskedett

1918-ban így írt egy magánlevélben: „Beteg ember vagyok. Örülök, ha az év 365 napjából 80 napom van olyan, amelyen dolgozhatok.” 1922 tavaszán még gyakran üldögélt a kertben, kedves virágai között, de a nyár folyamán már egyre többször maradt ágyban, elfogyott az ereje.

A család által kihívott orvosok szívgyengeséget, rendellenes vérkeringést, máj- és vesebajt állapítottak meg – hozzátéve azonban, hogy egyik baj sem végzetes és szanatóriumi kezelést javasoltak, ami véleményük szerint javíthatott volna az író állapotán.

A Pesti Hírlap, melynek Gárdonyi évtizedeken át hűséges szerzője volt, felajánlotta, hogy a lap költségén külön vasúti kocsit bérelnek számára és abban vitetik el a szanatóriumba, de Gárdonyi elutasította az ajánlatot.

Gárdonyi József szerint apja – aki katolicizmusa ellenére hitt a lélekvándorlásban és a spiritizmusban is – ekkor már kifejezetten akarta, várta a halált. Utolsó napján, 1922. október 30-án kérte a hegedűjét és eljátszotta a kedvenc nótáját, majd elbúcsúzott az édesanyjától, a fiaitól és Milától.

 

Temetése látványos külsőségek között zajlott

Végrendelkezett is: szűk körű temetést akart és azt, hogy a saját kertjében temessék el. Akarata nem teljesült: Eger saját halottjának tekintette híressé vált lakóját és nagy pompával temették el az ilyesmitől mindig irtózó szerzőt. Bronzkoporsóban ravatalozták fel az Egri Líceum dísztermében, ott, ahol egykor a tanítói pályára készült a fiatal Gárdonyi.

Gárdonyi Gáza sírja az egri várban / Fotó: Fortepan / Pálinkás Barnabás

A korabeli sajtóbeszámolók szerint tízezrek járultak ravatalához az ország minden pontjáról és tiszteletére a város mind a huszonhárom templomában megkongatták a lélekharangot. Temetése is látványos külsőségek között zajlott: nem a kertjében, ahogy szerette volna, hanem az egri vár Bebek-bástyáján alakítottak ki számára díszsírhelyet.

A túlbuzgó utókor végül csak egyetlen kérését tartotta tiszteletben: hogy síremlékére ne írjanak mást ezen kívül: „Csak a teste”. 

Dávid Andrea
irodalomtörténész


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Vasegészség és tüdőbaj: a két Kisfaludy Gyógyhír Magazin

Márai Sándor hosszú búcsúja Gyógyhír Magazin

Molnár Ferenc, a rezge lelkű agresszor Gyógyhír Magazin

Szindbád élete és halála – Krúdy Gyula betegségei Gyógyhír Magazin

Tompa Mihály: „Birkózom a lassú enyészet angyalával” Gyógyhír Magazin

Móricz Zsigmond egészsége: „Én addig bírom, míg van papírom” Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
áprilisi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája
Kulcsszavak


higiénia fogyás étkezés koronavírus költő gyerekek gyász maszk járvány kávé tudományos kutatás élettani hatás cukorbetegség járvány adományozás egyetem gyógyszergyár idős egészség testsúly női egészség stroke egészséges életmód megelőzés teszt szűrés légszennyezettség elhalálozás infografika elhízás karantén kutatás napozás napvédelem leégés fogászat jövő depresszió internet közöségi média függőség ajándék repülőjegy egészségügyi dolgozó betegség tüdőbaj allergia tej egészséges táplálkozás menopauza női egészség betegség till attila stressz magány bőrvédelem napozás herpesz testápolás körömvirág hüvely daganatos betegségek vashiány Richter Egészségváros megelőzés környezetvédelem évforduló évforduló otthoni tanulás szívtritmuszavar pitvarfibrilláció Richter Gedeon Nyrt. író visszér daganatos betegségek Vincze Lilla pszichológia zúzódás epepanaszok természetes öregedés vérplazma oltás ételrecept orvostudomány időskor demencia nyereményjáték rövidlátás Semmelweis Egyetem tóth auguszta szénhidrát táplálkozás felfázás fájdalomcsillapítás pihenés pihenés alvás HPV szűrés szemészet ízületi betegségek gyógyfürdő home office csézy sebkezelés zöldségek egészséges táplálkozás wc emésztés székelés ízület herpesz aids mozgás tüdőrák tiszta levegő dohányzás nátha megfázás gyógyfürdők tóth vera covid hobbi prosztata nátha influenza karácsony fáradtság vaspótlás tolerancia kertész zsuzsa emésztés mozgás izület bélrendszer infkuenza bakteriális fertőzés feledékenység memóriazavar rossz szokás pozitív gondolkodás borbás gabi borbás marcsi répafélék brokkoli daganatos betegségek vashiány fáradtság Élet Kis Virága Alapítvány bőrszárazság gyógynövények herpesz szív érrendszer gyógynövények Czippán Anett rákellenes világnap memória Vörösmarty Mihály skizofrénia kurkuma gyomorégés demencia olvasás Ladinek Judit gyógytea Dr. Polgár Csaba covid húsvét Sipos Péter fekete nadálytő tavasz rockmilady immunrendszer baleset mozgás telemedicina vadgesztenye Nick Árpád Nick Árpád egészséges életmód sérülés sebkezelés hasmenés utazás repülés fésűs nelly koffein idősotthon napozás lábdagadás Év gyógyszere allergia parlagfű porcjopás Singh Viki gyógynövények bőrvédelem zöldségek rejtő jenő immunerősítés szív úszás Mujahid Zoltán fürdőszoba felfázás testmozgás gyógynövények lázcsillapítás fájdalomcsillapítás szexualitás Sztárek Andrea ölelés hólyaghurut hallásprobléma prosztata diabétesz világnap ízületi kopás aminosavak gyomorégés füstmentes nap vásárlás kocsis dénes fogászat inkontinencia Év gyógyszerésze Kedvenc Patikám testmozgás covid depresszió magas vérnyomás ekcéma rostok Tóth Csanád immunerősítés szarkaláb aranyér véradás megfázás ibs pénz infláció lukács sándor házimunka vashiány Recyclomed d-vitamin a rák világnapja nátha térd Gregor Bernadett fejfájás bélflóra fürdőszoba húgyúti fertőzés az év gyógyszerésze fertőtlenítés szívroham gyomorégés arcápolás Quintus Konrád vastagbélrák d-vitamin ibs irritábilis bél szindróma böjtölés migrén front időjárás újszülöttek nyelvevolúció lábszárfekély sejtterápia növényi étrend rákkutatás Lyme-kór kullancsszezon sport jóga nevetés étrendkiegészítő vitaminok táplálékkiegészítők interjú Szerednyey Béla hisztamin fogzás pajzsmirigy teafaolaj borsmenta-illóolaj kamillaolaj kakukkfű vesebetegség cickafark gyulladás görcs intim higénia kertészkedés Tari Annamária eutanázia asztma ásványi anyagok melanóma sclerosis multiplex neurológia MRI mágneses magrezonancia fülfájás nyári betegségek bakteriális fertőzés rovarcsípés kullancs szúnyog úti patika gyógyszerek covied covid fájdalomcsillapító lázcsillapító mozgás probléma ultrahang Dupuytren klimax hőhullám változó kor hőség izzadás folyadékpótlás omega 3 zsírsavak antioxidáns diéta vágás égési sérülés epilepszia roham autóvezetés hajhullás hajproblémák hajápolás színművész Csuja Imre színész gerinc porckorong porckorongsérv sport mozgás melltartó vérkeringés zsírszövet társadalmi célú reklám dohányellenes klímaváltozás rajzpályázat tehetségesgondozás Richter