Ha az ember testében bárhol valamilyen görcs jelentkezik, az bizony a legnehezebben tolerálható fájdalom, így az azonnali csillapításáról gondoskodni kell.
A puffadás bizonyos szintig még jelentheti azt, hogy a bélrendszer normálisan működik – a görcsök és a hasi fájdalom hátterében azonban rendszerint a hasnyálmirigy elégtelen működése áll. Szervezetünk számára különösen megterhelő lehet a húsvét körüli időszak, ilyenkor gyakoribbak az epegörcsök is. Ezért teljes- körűen kell felkészülnünk: legyünk mértéktartóak az asztalnál és a házi patikánkat is töltsük fel puffadásgátlókkal, emésztést könnyítő jótékony készítményekkel, epegörcsöt oldó csillapítókkal. Persze nyilván nem szedhetünk be mindent „ész nélkül”, de jobb, ha számítunk rá, mint ha megijedünk és tehetetlenek vagyunk. Az epegörcs egyébként leggyakrabban a szegycsont alatt, a has felső részénél, középtájon érezhető. A másik leggyakoribb fájdalmas pont a has jobb felső része, a bordák alatt. Esetenként a fájdalom a hátban is érezhető, a jobb lapocka alsó csúcsánál. Hosszan elhúzódó, görcsoldó bevétele után is tapasztalható fájdalom esetén azonban ne kísérletezzünk, keressük fel az orvost vagy ünnepek alatt az ügyeletet. Az is lehet, hogy a háttérben nem csak túlevés, de epekő is található. Persze nem kell egyből epés panaszokra gondolni, egyszerű funkcionális problémáról is lehet szó, amit diétával és sok folyadék bevitellel lehet kompenzálni. Hasznos a görcs oldása után valamilyen probiotikumot is szedni, de tartós panasz esetén nincs más megoldás, mint az orvos. A húsvétot megelőző esetleges böjt, majd az utána hirtelen evés nagyon durva beavatkozás a szervezet harmonikus működésébe, tehát a fokozatosság betartása itt is roppant lényeges. Vannak olyanok, akik annyira szeretik a hasukat, hogy tudatosan készülnek rá: a húsvét alatt kedvenc ételeikből rengeteget fognak enni, és ezért „előre” böjtölnek. Ez a legrosszabb forgatókönyv, a böjt majd a hirtelen túlevés felborítja az anyagcserét. Kikezdi az emésztés folyamatát, és majdnem biztos, hogy a rossz közérzetet epegörcs követi. Az epegörcs rohamot sokan megtapasztalják nálunk, mert a magyar ember számára nem létezik „könnyű franciás” étkezés. A sonka, rajta az ellenállhatatlan szalonna résszel, a csülök főzve vagy pékné módra nem elhanyagolható kellékei a magyar húsvétnak. Egyébként – népi megfigyelés – az ilyenkor gyakoribb „macskajaj” egyik leghatásosabb ellenszere a méz. A benne lévő fruktóz akadályozza a májban a véralkoholszint hirtelen megváltozását, amely magát a fejfájást kiváltja. Ünneplés előtt és utána egy-egy szelet mézes kenyér aranyat ér. Az allergiások azonban ezt a módszert inkább kerüljék.
A nehéz, zsíros ételek, a kávé, a sok alkohol nem tesz jót az epénknek, puffadás, végeérhetetlennek tűnő felbüfögés, émelygés jár a nyomukban. Persze igazából „csak” egy baj van velük: nem lehet róluk lemondani. Vagy legalábbis az emberek nagy többségének nem könnyű. És ez nem csak az ünnepek időszakában jellemző ránk. Ezért a címben megfogalmazott felszólítást, tudni illik, hogy ne menjünk neki az ünnepnek görcsoldó nélkül, nyugodtan módosíthatjuk úgy, hogy egyetlen hétvégének sem.
V. K.