• 2024. április 19., péntek

Biztos tippek kilók ellen


2017.01.24

Telente rendszerint a megszokottnál bőségesebben étkezünk, és kevesebbet mozgunk – az eredménnyel előbb-utóbb a szűkké váló ruhák és a mérleg is szembesítenek. És hogy mit tehetünk a pluszsúly ellen? A népszerű amerikai egészségügy portál, a health.com nemrég összegyűjtött közel hatvan olyan fogyási tippet, amelyek hatékonysága tudományosan bizonyított – ezekből közlünk néhányat az alábbiakban.



Kezdjük a legelején, vagyis a reggelivel! Régi bölcsesség, hogy ez a nap legfontosabb étkezése, néhány éve pedig be is bizonyították, hogy aki kihagyja, az könnyebben elhízik. Az Imperial College London munkatársai ugyanis pár éve úgy találták, hogy akik reggeli nélkül vágnak neki a napnak, azok agyának jutalomközpontja aktív lesz, amikor magas kalóriatartalmú ételekről készült fotókat mutatnak nekik. Vagyis ha reggel nem eszünk, akkor napközben nagyobb eséllyel fogyasztunk nehéz ételeket.

Az American Hearth Association (AHA; Amerikai Szív Szövetség) egyik tanulmánya arra mutat rá, hogy napi 30 gramm rost elfogyasztása ugyanolyan eredménnyel jár, mint egy szigorúbb fogyókúra. Az AHA munkatársai mindezt egy három hónapig tartó vizsgálattal bizonyították be. Ennek során a kísérletben részt vevők egyik fele szigorú, alacsony kalóriatartalmú diétát tartott, ami korlátozta napi kalóriaadagjukat, illetve az elfogyasztható cukor és telített zsír mennyiségét. A másik csoporttól csak annyit kértek, hogy fogyasszanak naponta 30 grammnyi rostot – az időszak végére így is ugyanannyit fogytak, mint fogyókúrázó társaik.

Fogyasszon kevesebb húst!

A húsfogyasztás mérséklése is segít az optimális testsúly – és így az egészség – megőrzésében, állapítja meg egy másik tanulmány, amely 2013-ban jelent meg az American Journal of Nutrition and Dietetics című szaklapban, legalábbis erre utal, hogy a vegetáriánus étrendet követők összességében egészségesebbek és karcsúbbak, mint a húsevők. Aki túl drasztikus lépésnek gondolna egy ilyen étrendi váltást, annak a szakemberek azt javasolják: legalább próbálja csökkenteni az elfogyasztott hús mennyiségét. A húsok helyett jó proteinforrásnak számítanak például a babfélék, a marha jellegzetes (a glutaminsav által kiváltott) íze pedig a gombafélékben is megtalálható, így a két alapanyagot fele-fele arányban is használhatjuk a marhahússal készülő fogásokban. (Mondjuk a pörköltben vagy gulyásban, hogy magyaros példákat hozzunk.)

A szín is számít

Jó hír a kávérajongóknak, hogy kedvencük segít karban tartani a testsúlyt – erre a következtetésre jutott az American Journal of Clinical Nutrition nevű tudományos lap. Az itt közölt tanulmány szerint a fekete főzet nem csupán az agyműködést serkenti, hanem fogyasztásától szervezetünk anyagcseréje is 12%-kal élénkebb lesz a megivását követő mintegy 3 órában. A szakértők persze arra is figyelmeztetnek, hogy a kávézást (többek között az ital koffeintartalma miatt) nem célszerű túlzásba vinni – felnőtt nők esetében például a napi ajánlott mennyiség legfeljebb három csésze.

Bármilyen furcsa, a teríték színe is meglepően komolyan befolyásolja a testsúlyunkat – egészen pontosan azt, hogy mennyit eszünk. A Cornell Univesity kutatói néhány évvel ezelőtt ugyanis igazolták, hogy ötödével több fogy az ételből, ha a fogást a színével egyező tányérban teszik elénk. Vagyis ha például egy paradicsomos spagetti piros tányérban kerül az asztalra, akkor 20%-al többet eszünk belőle, mint ha fehérben.

A csípős íz segít

A legvégére még egy érdekes összefüggés: a magyar konyha legjellegzetesebb kelléke, a pirospaprika rendszeres fogyasztása segít karcsúnak maradni – legalábbis az erős változat. Ennek jellegzetes, csípős íze a kapszaicin nevű vegyületnek köszönhető. Mint egy a Physiology & Behavior című szaklapban publikált tanulmány bebizonyította, a kapszaicin aktiválja a szimpatikus idegrendszert, ennek köszönhetően pedig felgyorsul anyagcserénk – a hatás étkezés után négy óráig is kitarthat. Annyit azért még hozzá kell tenni, hogy a kapszaicin önmagában valószínűleg nem elég a karcsúsághoz – hiszen akkor valószínűleg a legkarcsúbb nemzetek közé tartoznánk. 

Az energiamérleg

Az energiamérleg azt mutatja meg, hogy a szervezetbe bevitt tápanyag tápértéke fedezi-e a hő és munka formájában leadott leadott energiamennyiséget. Akkor negatív, ha a bevitt tápanyag tápértéke nem fedezi a leadott energiamennyiséget, ezért a szervezet tartaléktápanyagai elhasználódnak. Ez a szervezet testtömegveszteségét (fogyását) okozza. Sokak szerint ennek az állapotnak a fenntartása képezi a sikeres diéta alapját.

P. B.


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Elmúlt 50 éves? Ezekre a betegségekre figyeljen! Gyógyhír Magazin

Hajunkat is óvjuk a káros UV-sugárzástól! Gyógyhír Magazin

Öntsünk tiszta vizet a pohárba! Gyógyhír Magazin

Dióhéjban a makroelemekről Gyógyhír Magazin

Húsvét utáni tünetek? Hisztamin intolerancia is okozhatja! Gyógyhír Magazin

A vegetáriánusok kisebb eséllyel betegszenek meg rákban Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
áprilisi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája
Kulcsszavak


higiénia fogyás étkezés koronavírus költő gyerekek gyász maszk járvány kávé tudományos kutatás élettani hatás cukorbetegség járvány adományozás egyetem gyógyszergyár idős egészség testsúly női egészség stroke egészséges életmód megelőzés teszt szűrés légszennyezettség elhalálozás infografika elhízás karantén kutatás napozás napvédelem leégés fogászat jövő depresszió internet közöségi média függőség ajándék repülőjegy egészségügyi dolgozó betegség tüdőbaj allergia tej egészséges táplálkozás menopauza női egészség betegség till attila stressz magány bőrvédelem napozás herpesz testápolás körömvirág hüvely daganatos betegségek vashiány Richter Egészségváros megelőzés környezetvédelem évforduló évforduló otthoni tanulás szívtritmuszavar pitvarfibrilláció Richter Gedeon Nyrt. író visszér daganatos betegségek Vincze Lilla pszichológia zúzódás epepanaszok természetes öregedés vérplazma oltás ételrecept orvostudomány időskor demencia nyereményjáték rövidlátás Semmelweis Egyetem tóth auguszta szénhidrát táplálkozás felfázás fájdalomcsillapítás pihenés pihenés alvás HPV szűrés szemészet ízületi betegségek gyógyfürdő home office csézy sebkezelés zöldségek egészséges táplálkozás wc emésztés székelés ízület herpesz aids mozgás tüdőrák tiszta levegő dohányzás nátha megfázás gyógyfürdők tóth vera covid hobbi prosztata nátha influenza karácsony fáradtság vaspótlás tolerancia kertész zsuzsa emésztés mozgás izület bélrendszer infkuenza bakteriális fertőzés feledékenység memóriazavar rossz szokás pozitív gondolkodás borbás gabi borbás marcsi répafélék brokkoli daganatos betegségek vashiány fáradtság Élet Kis Virága Alapítvány bőrszárazság gyógynövények herpesz szív érrendszer gyógynövények Czippán Anett rákellenes világnap memória Vörösmarty Mihály skizofrénia kurkuma gyomorégés demencia olvasás Ladinek Judit gyógytea Dr. Polgár Csaba covid húsvét Sipos Péter fekete nadálytő tavasz rockmilady immunrendszer baleset mozgás telemedicina vadgesztenye Nick Árpád Nick Árpád egészséges életmód sérülés sebkezelés hasmenés utazás repülés fésűs nelly koffein idősotthon napozás lábdagadás Év gyógyszere allergia parlagfű porcjopás Singh Viki gyógynövények bőrvédelem zöldségek rejtő jenő immunerősítés szív úszás Mujahid Zoltán fürdőszoba felfázás testmozgás gyógynövények lázcsillapítás fájdalomcsillapítás szexualitás Sztárek Andrea ölelés hólyaghurut hallásprobléma prosztata diabétesz világnap ízületi kopás aminosavak gyomorégés füstmentes nap vásárlás kocsis dénes fogászat inkontinencia Év gyógyszerésze Kedvenc Patikám testmozgás covid depresszió magas vérnyomás ekcéma rostok Tóth Csanád immunerősítés szarkaláb aranyér véradás megfázás ibs pénz infláció lukács sándor házimunka vashiány Recyclomed d-vitamin a rák világnapja nátha térd Gregor Bernadett fejfájás bélflóra fürdőszoba húgyúti fertőzés az év gyógyszerésze fertőtlenítés szívroham gyomorégés arcápolás Quintus Konrád vastagbélrák d-vitamin ibs irritábilis bél szindróma böjtölés migrén front időjárás újszülöttek nyelvevolúció lábszárfekély sejtterápia növényi étrend rákkutatás Lyme-kór kullancsszezon sport jóga nevetés étrendkiegészítő vitaminok táplálékkiegészítők interjú Szerednyey Béla hisztamin fogzás pajzsmirigy teafaolaj borsmenta-illóolaj kamillaolaj kakukkfű vesebetegség cickafark gyulladás görcs intim higénia kertészkedés Tari Annamária eutanázia asztma ásványi anyagok melanóma sclerosis multiplex neurológia MRI mágneses magrezonancia fülfájás nyári betegségek bakteriális fertőzés rovarcsípés kullancs szúnyog úti patika gyógyszerek covied covid fájdalomcsillapító lázcsillapító mozgás probléma ultrahang Dupuytren klimax hőhullám változó kor hőség izzadás folyadékpótlás omega 3 zsírsavak antioxidáns diéta vágás égési sérülés epilepszia roham autóvezetés hajhullás hajproblémák hajápolás színművész Csuja Imre színész gerinc porckorong porckorongsérv sport mozgás melltartó vérkeringés zsírszövet társadalmi célú reklám dohányellenes klímaváltozás rajzpályázat tehetségesgondozás Richter