• 2024. március 29., péntek

Nélkülözhetetlen mindenes – a C-vitamin


2017.01.24

A C-vitamin örök slágertéma mindazoknak, akik egészségtudatos életet élnek – ezt jelzi a tény is, hogy a világ egyik legnépszerűbb internetes portálja, a Huffington Post (HP) nemrég hosszú cikket szentelt az aszkorbinsav néven is ismert vegyület jótékony hatásainak ismertetésére. Alábbiakban a portálon megjelent anyagot is figyelembe véve járjuk körül, miért nélkülözhetetlen szervezetünknek ez a vitamin.



A C-vitamin a vízben oldódó vitaminok közé tartozik, magyarán szervezetünk nem képes tárolni, a fölösleg az anyagcsere-folyamatokkal kiürül testünkből. Vagyis az elfogyasztott ételek vagy táplálék-kiegészítők révén folyamatosan gondoskodnunk kell utánpótlásáról, hogy elláthassa számos, egészségünk szempontjából életbe vágóan fontos feladatát. És hogy melyek az aszkorbinsav élettani funkciói? Egyebek mellett fontos szerepet játszik immunrendszerünk megfelelő működésében, segíti a vas felszívódását a szervezetben (ez például a vörösvérsejtek épségéhez fontos), illetve a kollagének képződését. Nélkülözhetetlen továbbá a fogazat és a csontozat, illetve az érrendszer egészségéhez, a sebgyógyuláshoz, és az úgynevezett szabad gyökök semlegesítéséhez.

Nem fogyasztunk belőle eleget

Bár a súlyos C-vitamin-hiány (a fejlett világban legalábbis) igen ritka, felmérések alapján az USA-ban az orvosok nagy része úgy gondolja, az emberek nagy többségének étrendje nem tartalmaz elegendőt a létfontosságú vegyületből – miközben az aszkorbinsav kismértékű hiánya is egyértelmű tüneteket produkál. Ezek közé tartoznak például a haj- és bőrszárazság, az íny gyulladt állapota, a rendszeres orrvérzés, a zúzódások, apróbb sebek lassú gyógyulása, gyakori meghűléses megbetegedés. A fentieken kívül a C-vitamin hiánya komolyabb egészségügyi problémákkal is összefüggésbe hozható, mint amilyenek a magas vérnyomás, a stroke, az epehólyag megbetegedései, illetve a különböző daganatok kialakulása. Hitelt érdemlő kutatások bizonyítják azt is, hogy a megfelelő mennyiségű C-vitamin segít az optimális testsúly eléréséhez, csökkenti a depresszió, valamint az időskori makula degeneráció kialakulásának valószínűségét, illetve előnyösen hat a szexuális életre.

Nemtől és életkortól egyaránt függ, naponta mennyi aszkorbinsavat célszerű fogyasztani; felnőtt férfiaknál naponta 90, míg nőknél 75 milligramm a javasolt dózis. Ha szükségét érezzük, a pontos mennyiséget illetően kérjünk tanácsot háziorvosunktól vagy gyógyszerészünktől. A terhesség és szoptatás ideje alatt a szervezet vitaminigénye változik, vagy például a dohányosoknak – más, sokkal súlyosabb kockázatok mellett – azzal is számolniuk kell, hogy C-vitamin-tartalékaik hamarabb ürülnek, mint a nemdohányzóké. A megfázásos betegségben szenvedőknek a szakemberek a normálisan elegendő adag sokszorosát is javasolhatják időlegesen.

Miben található?

C-vitamint számos népszerű gyümölcs és zöldség tartalmaz nagy mennyiségben: egy éttermi adag brokkoliban pl. a napi ajánlott dózis több mint kétszerese található meg. Bőségesen tartalmaz még aszkorbinsavat a zöld- és a húsos pirospaprika, a kelbimbó, a spenót, a káposzta, a bogyós gyümölcsök; a citrusfélék (citrom, narancs stb.), illetve az egzotikusabb gyümölcsfélék közül a mangó, kivi, papaja, ananász. Természetesen a természetes vitaminforrás kiválasztásánál az is szempont, hogy a zöldség-gyümölcs minél kevesebbet utazzon, mielőtt az asztalunkra kerül, hiszen szállítás és tárolás közben az alapanyagok vitamintartalma jelentősen csökkenhet. A mi éghajlatunkon remek választás például egyebek mellett a csipkebogyó, vagyis a vadrózsa és a japán rózsa áltermése. E régi gyógynövényünk felhasználása változatos: készítenek belőle teát, bort, lekvárt illetve táplálék-kiegészítőket; forrázatának epe- és vesekő-megelőző hatást tulajdonítanak, a magjából sajtolt olaj hatásos az apróbb hegek, bőrbántalmak gyógyulásának gyorsítására. (Arckrémekhez, bőrápolókhoz a kozmetikai ipar is felhasználja alapanyagként, mivel csökkenti a hajszálerek sérülékenységét, és ilyen módon késlelteti a bőr öregedését.) Legfontosabb hatóanyaga a természetes C-vitamin, de tartalmaz ezen kívül A-, B1-, B2-, P- és K-vitamint is. Fontos tudni, hogy ha teát készítünk belőle, nem szabad forró vizet használni, mert a bogyók C-vitamintartalma kb. 50 0C-nál magasabb hőmérsékleten tönkremegy. Éppen ezért a csipkebogyóból készült különböző termékek közül is azok a legértékesebbek, amelyek hideg eljárással készülnek.

P. B.


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Elmúlt 50 éves? Ezekre a betegségekre figyeljen! Gyógyhír Magazin

Hajunkat is óvjuk a káros UV-sugárzástól! Gyógyhír Magazin

Öntsünk tiszta vizet a pohárba! Gyógyhír Magazin

Dióhéjban a makroelemekről Gyógyhír Magazin

Húsvét utáni tünetek? Hisztamin intolerancia is okozhatja! Gyógyhír Magazin

A vegetáriánusok kisebb eséllyel betegszenek meg rákban Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
márciusi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája
Kulcsszavak


higiénia fogyás étkezés koronavírus költő gyerekek gyász maszk járvány kávé tudományos kutatás élettani hatás cukorbetegség járvány adományozás egyetem gyógyszergyár idős egészség testsúly női egészség stroke egészséges életmód megelőzés teszt szűrés légszennyezettség elhalálozás infografika elhízás karantén kutatás napozás napvédelem leégés fogászat jövő depresszió internet közöségi média függőség ajándék repülőjegy egészségügyi dolgozó betegség tüdőbaj allergia tej egészséges táplálkozás menopauza női egészség betegség till attila stressz magány bőrvédelem napozás herpesz testápolás körömvirág hüvely daganatos betegségek vashiány Richter Egészségváros megelőzés környezetvédelem évforduló évforduló otthoni tanulás szívtritmuszavar pitvarfibrilláció Richter Gedeon Nyrt. író visszér daganatos betegségek Vincze Lilla pszichológia zúzódás epepanaszok természetes öregedés vérplazma oltás ételrecept orvostudomány időskor demencia nyereményjáték rövidlátás Semmelweis Egyetem tóth auguszta szénhidrát táplálkozás felfázás fájdalomcsillapítás pihenés pihenés alvás HPV szűrés szemészet ízületi betegségek gyógyfürdő home office csézy sebkezelés zöldségek egészséges táplálkozás wc emésztés székelés ízület herpesz aids mozgás tüdőrák tiszta levegő dohányzás nátha megfázás gyógyfürdők tóth vera covid hobbi prosztata nátha influenza karácsony fáradtság vaspótlás tolerancia kertész zsuzsa emésztés mozgás izület bélrendszer infkuenza bakteriális fertőzés feledékenység memóriazavar rossz szokás pozitív gondolkodás borbás gabi borbás marcsi répafélék brokkoli daganatos betegségek vashiány fáradtság Élet Kis Virága Alapítvány bőrszárazság gyógynövények herpesz szív érrendszer gyógynövények Czippán Anett rákellenes világnap memória Vörösmarty Mihály skizofrénia kurkuma gyomorégés demencia olvasás Ladinek Judit gyógytea Dr. Polgár Csaba covid húsvét Sipos Péter fekete nadálytő tavasz rockmilady immunrendszer baleset mozgás telemedicina vadgesztenye Nick Árpád Nick Árpád egészséges életmód sérülés sebkezelés hasmenés utazás repülés fésűs nelly koffein idősotthon napozás lábdagadás Év gyógyszere allergia parlagfű porcjopás Singh Viki gyógynövények bőrvédelem zöldségek rejtő jenő immunerősítés szív úszás Mujahid Zoltán fürdőszoba felfázás testmozgás gyógynövények lázcsillapítás fájdalomcsillapítás szexualitás Sztárek Andrea ölelés hólyaghurut hallásprobléma prosztata diabétesz világnap ízületi kopás aminosavak gyomorégés füstmentes nap vásárlás kocsis dénes fogászat inkontinencia Év gyógyszerésze Kedvenc Patikám testmozgás covid depresszió magas vérnyomás ekcéma rostok Tóth Csanád immunerősítés szarkaláb aranyér véradás megfázás ibs pénz infláció lukács sándor házimunka vashiány Recyclomed d-vitamin a rák világnapja nátha térd Gregor Bernadett fejfájás bélflóra fürdőszoba húgyúti fertőzés az év gyógyszerésze fertőtlenítés szívroham gyomorégés arcápolás Quintus Konrád vastagbélrák d-vitamin ibs irritábilis bél szindróma böjtölés migrén front időjárás újszülöttek nyelvevolúció lábszárfekély sejtterápia növényi étrend rákkutatás Lyme-kór kullancsszezon sport jóga nevetés étrendkiegészítő vitaminok táplálékkiegészítők interjú Szerednyey Béla hisztamin fogzás pajzsmirigy teafaolaj borsmenta-illóolaj kamillaolaj kakukkfű vesebetegség cickafark gyulladás görcs intim higénia kertészkedés Tari Annamária eutanázia asztma ásványi anyagok melanóma sclerosis multiplex neurológia MRI mágneses magrezonancia fülfájás nyári betegségek bakteriális fertőzés rovarcsípés kullancs szúnyog úti patika gyógyszerek covied covid fájdalomcsillapító lázcsillapító mozgás probléma ultrahang Dupuytren klimax hőhullám változó kor hőség izzadás folyadékpótlás omega 3 zsírsavak antioxidáns diéta vágás égési sérülés epilepszia roham autóvezetés hajhullás hajproblémák hajápolás színművész Csuja Imre színész gerinc porckorong porckorongsérv sport mozgás melltartó vérkeringés zsírszövet társadalmi célú reklám dohányellenes klímaváltozás rajzpályázat tehetségesgondozás Richter