• 2020. július 11., szombat

Isznak Önök eleget?


2017.06.13

Emésztési problémák, csúnya arcbőr, veseproblémák, fáradtság, fejfájás – íme néhány a kiszáradás következményei közül. A víz majdnem olyan fontos a szervezetünk számára, mint a levegő, éppen ezért komolyan kell venni, hogy minimum napi két litert kell fogyasztani belőle.


A kiszáradás sajnos már azelőtt bekövetkezik, hogy szomjasnak éreznénk magunkat, a szomjúság már a szervezet vészjelzése. A legjobb módszer ennek megelőzésére, hogy egész nap kortyolgatunk. Az a legszerencsésebb, ha mindig van egy palack víz a kezünk ügyében.
Nincs pontos definíciója annak, mikortól beszélhetünk kiszáradásról, a tünetei azonban egyértelműen azonosíthatóak. Az első jelek: fejfájás, szédülés, szorulás, sötétsárga vizelet, fáradtság, étvágytalanság. Ha a szervezet elveszíti vízháztartásának 15-20 százalékát, akár életveszélyes állapot is kialakulhat. Ilyen esetekben kórházban adnak infúzióban izotóniás oldatot.

A leginkább veszélyeztetettebbek
A legnagyobb veszélyben a csecsemők és a kisgyerekek vannak, hiszen sokszor még azt sem tudják jelezni, hogy szomjasak. Különösen oda kell figyelni, ha a gyerek hányt vagy hasmenése van, mert ekkor már eleve sok folyadékot veszített, ráadásul el is utasítja, ha itatni próbáljuk. A legjobb, ha folyamatosan kínálunk neki folyadékot, és ha nem iszik, orvoshoz kell fordulni. 
Az idősebbek is a veszélyeztetett csoportban vannak, mert az életkor előrehaladtával csökken a szomjúságérzet. Ehhez jönnek még a nyelési zavarok, a finommotoros mozgás romlása és a félelem az inkontinenciától. Nem csoda, hogy a kiszáradás az idősek otthonában is gyakori probléma. Súlyos esetekben itt is szóba jön a mesterséges pótlás.

Miért kell többet inni?
A kiszáradással kapcsolatban él az a tévhit, hogy az édes italok – gyümölcslevek, limonádé vagy tea – ugyanúgy hidratál, mint az ásványvíz. Éppen az ellenkezője igaz: ha a folyadék cukrot vagy sót tartalmaz, akkor még több vízre van szükség, hogy ezeket kimossa a szervezetből. Nem véletlenül tanácsolják, hogy a kávé mellé fogyasszunk el egy ugyanakkora pohár vizet is.
Pontokba szedtük, miért kell többet inni:

1. Lendületbe hoz
A víz a szervezet egyik legfontosabb energiaforrása. A kiszáradás lelassítja az enzimtevékenységet, ezért alakul ki fáradtság. Aki reggel rosszkedvűen, fáradtan ébred, próbáljon meg két pohár vizet felhajtani. Ez serkenti a vérkeringést, lendületbe hoz, és sokkal egészségesebb, mint egy kávé éhgyomorra.

2. Csökkenti a vérnyomást
Ha ki vagyunk száradva, a vér sűrűbbé válik, és nagyobb lesz az ellenállása, miközben a szervezetben kering. Ez a vérnyomás növekedéséhez vezet.

3. Megelőzi az asztmát és az allergiát
A szervezet által termelt hisztamin mennyisége a kiszáradás mértékével exponenciálisan nő. A túl sok hisztamin a vérben asztmarohamot is kiválthat.

4. Szebbé teszi a bőrt
A kiszáradás lelassítja a bőr természetes méregtelenítési tevékenységét, pedig ez nélkülözhetetlen ahhoz, hogy elkerüljük az olyan betegségeket, mint a bőrgyulladás és a pikkelysömör. A bőr öregedését is, elszíneződését is lehet mérsékelni sok folyadék fogyasztásával.

5. Csökkenti a magas koleszterinszintet
Ha a szervezet ki van száradva, koleszterint termel annak megakadályozására, hogy a sejtek még több vizet veszítsenek. A magas koleszterinszint viszont szív- és érrendszeri betegségek kialakulását okozhatja – erről nincs vita, ezt jobb elkerülni.

6. Megakadályozza a székrekedést
A vastagbél az a hely, ahonnan a szervezet először elvonja a vizet, így az élelmi rostok sokkal lassabban mozognak, mintha megfelelő lenne a folyadékellátásuk.

7. Megakadályozza a vese- és hólyagproblémákat
Ha a vesét és a húgyhólyagot nem mossa át a víz, remek terepet kínálnak a baktériumok szaporodásának. Ez fertőzésekhez és fájdalmas hólyaggyulladáshoz vezethet.

8. Mérsékli az ízületi problémákat
A porcok túlnyomó részét víz alkotja. Hosszan tartó dehidratáció esetén a porc gyengül, és ízületi fájdalom illetve merevség alakul ki.

9. Segít a súlynövekedés elkerülésében
Kellő folyadékmennyiség híján a sejtek nyugalmi állapotba kerülnek és az anyagcsere lelassul. Sokan hajlamosak ilyenkor többet enni, pedig a szervezet „csak“ szomjas.

10. Megelőzi a korai öregedést
Ha a szervezet ki van száradva, legnagyobb szerve, a bőr gyorsabban öregszik. Összehúzódik, sápadt és töredezett lesz. 

 

Szénsavasat vagy menteset?
A szénsav serkenti a vérkeringést és határozottabbá teszi az ízeket, ám mégiscsak egy természetes méreg, aminek minél hamarabb távoznia kell a szervezetből. Kis mértékben természetesen veszélytelen, de a napi bevitelre érdemes odafigyelni.

 

V. É.


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Szakácskönyvet adott ki a Bethesda Gyermekkórház Gyógyhír Magazin

Nyolc érv a sörivás mellett Gyógyhír Magazin

Ezért kell több vas a nőknek, mint a férfiaknak Gyógyhír Magazin

Viszlát, puffadás! Gyógyhír Magazin

Nyers tej: biztonságos-e a fogyasztása? Gyógyhír Magazin

Hogyan lehetünk idősen is egészségesek? Gyógyhír Magazin