• 2020. augusztus 15., szombat

A „híd-asszony”


2017.11.08

Harminc éve van a pályán, mindig keresi az újat, de képes egyensúlyt tartani a tradíciók, a gyökerek és a modern lehetőségek között. Magát a gyógyítást, mint folyamatot nézve azt mondja, nem dönteni kell egyik vagy másik lehetőség mellett, hanem párhuzamosan működtetni őket, és az egyén számára megtalálni mindenben a leginkább testhezállót. A Ráckevén létrehozott komplexum egy híd volt a nyugati és keleti orvoslás között, és ő maga is, személyiségével a híd szerepét tölti be.–    Érdekes megközelítés ez a híd-szerep az Ön pályáján, honnan indult a gondolat?
–    Tűnhet akár elcsépeltnek is, de az én életfilozófiám nagyon egyszerű: ép testben ép lélek. Ha valaki egészséges, de a lelke beteg, akkor előbb-utóbb a teste is megbetegszik.   A prevenciós lehetőségeket szem előtt tartva kell a problémákra megoldást keresni. Csak akkor érünk el eredményeket, ha tudatosan élünk, az én esetemben lényeges, hogy a saját magam számára kialakított privát életvitelt átviszem a környezetemre, és ez nemcsak a családomat jelenti, hanem mindenkit, akikkel kapcsolatban állok.
–    Mit értsünk ez alatt az életvitel alatt?
–    Kialakítottam magam körül egy bázist, olyan munkatársakból, akik akartak velem tartani. Őket arra inspiráltam, hogy kövessék a példámat, ahogyan élek: egészségesen, kiegyensúlyozottan és praktikusan gondolkodva. Létrehoztam egy olyan komplexumot a háziorvosi rendelőkkel és egy természetgyógyászati központtal, amely egyszerre kínált megoldást az emberek problémáira. Egy híd volt ez a nyugati és a keleti orvoslás között, itt volt a patikám is.
–    De mindez már csak múlt idő…
–    A gazdasági válság elért bennünket. Időben felszámoltam az egészet, de nem keseredtem bele, mert ez az egész nekem így is hab volt a tortán. Ez most így alakult, de szép volt, és tudom, hogy én küzdöttem érte és én engedtem el. Tavaly óta az orvosi rendelők és a patikám mellett működtetek egy olyan üzletet, ahol csak egészséges alapanyagokat és kész ételeket lehet kapni. Ha valakinek orvosi rendelvényre cukor- vagy gluténmentesen kell étkeznie, tudunk segíteni, és diétázóknak, fogyni vágyóknak tanácsadást is tartunk.
–    Hogyan volt ereje ismét valami újba belevágni a korábbi veszteség után?
–    Sokan kérdezik ezt és azt is, hogy hogyan volt bátorságom hozzá. A helyes táplálkozás, a rendszert tartó életmód, az emberekkel való kapcsolattartás, a mindig segíteni vágyás – számomra egy olyan belső békét hoz, amely nemcsak nekem segít, de viszem magammal a környezetemet is. Ha meg tudunk felelni önmagunknak, az mindenki számára látszik, és lépni, újítani mindig kell. 2015-ben úgy alakítottam át a patikámat, hogy létrehoztam egy komissziós raktárt, officiniai munkapulttal. Ez azt jelenti, hogy a gyógyszerész nem hagyja ott a pácienst, amíg előhozza a gyógyszert, mert az automatikus rendszer kikeresi, és egyszerűen a patikus mögé futtatja a kért terméket, ezzel olyan időt spórolunk meg, amit a patikus beszélgetésre, tanácsadásra fordíthat. Meg kell teremtenünk egy olyan bizalmi légkört, amelyben nyitottak tudnak lenni. Sokszori találkozás és idő kell ahhoz, hogy megtudjuk például azt, hogy valaki nehezen tud elaludni. Beszélnünk kell vele a táplálkozási szokásairól, hogy el tudjuk mondani, a jobb alvást a fehérjetartalmú ételek segítik, hogy csak annyit együnk, ami az éhségérzetet csökkenti, hogy a folyadékbevitel alatt értsünk mindig tiszta ásványvizet.
–    Mit tart a legnagyobb eredménynek?
–    Egyértelműen azt, hogy látom, a környezetemben lévő fiataloknál megindult a szemléletváltozás. Ők felismerték, hogy a magas vérnyomás, vércukor- és koleszterinszint nem feltétlen velejárói az idősebb kornak sem, ha időben olyan életmódot választunk, amely megelőzheti ezeket. Két nagy fiam van, mind a kettő követ nemcsak a pályámon, de az életszemléletemben is. A sport elkötelezett hívei, és a barátaik is.  A nagyobbik fiam 7 éve velem dolgozik, a kisebbik egyetemista, ő is gyógyszerész lesz. Példaértékűnek látták, amit csinálok, és abban hisznek, amiben én. Rengeteget tanultam, olvastam, különösen a holisztikus szemlélet áll közel hozzám, az, amely egyben tekinti az embert, testestül-lelkestül. Nagyon jó szívvel tekintek vissza mindarra, amit létrehoztam, ahogyan éltem, amilyen elkötelezett hittel tudtam haladni ezen a gyönyörű pályán. És haladok tovább…


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


„Az étel legyen áldott, akkor válik egészségünkre” Gyógyhír Magazin

„Nagybátyámnál még Honthy Hanna is kolbászt evett” Gyógyhír Magazin

„Mindenkinek megvan a maga Sándora” Gyógyhír Magazin

Nekem most „meglepetés- naptáram” van Gyógyhír Magazin

Nem változom, csak fejlődöm Gyógyhír Magazin

Mesébe illő nászéjszaka Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
augusztusi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája