Gyógyhír Magazin 2017-11-20

Diabétesz Világnap 2017


1891-ben született Sir Frederick Grand Banting kanadai orvos, aki 1923-ban az inzulin társfelfedezőjeként kapott orvosi Nobel-díjat. 1991 óta minden évben, így idén is születésnapján, november 14-én tartják a Diabétesz Világnapot.A Nemzetközi Diabétesz Szövetség (International Diabetes Federation; IDF) a világ legnagyobb olyan szervezete, melynek fő célja, hogy közösségként szolgáljon a betegséggel valamilyen módon kapcsolatba állóknak – pácienseknek, egészségügyi dolgozóknak, a gyógyszeriparnak, politikai döntéshozóknak egyaránt. Az 1950-ben alapított, belgiumi központtal működő IDF egyfajta ernyőszervezetként szolgál a különböző nemzeti diabétesztársaságoknak. (Mintegy 230 tagja közé tartozik a Magyar Diabetes Társaság – MDT – is.) Az 1991 óta minden évben világszerte megtartott Diabétesz Világnap mindig a betegség más-más oldalára fókuszál – idén A „Nők és a diabétesz” elnevezéssel indítanak kampányt. Fő céljuk az, hogy a nőknek egyszerűbb legyen hozzáférniük a 2-es típusú cukorbetegség felismeréséhez, kezeléséhez szükséges információkhoz, gyógyszerekhez, terápiákhoz, amelyek segítségével könnyebb együtt élniük a betegséggel, illetve megőrizniük életminőségüket.

A nők veszélyeztetettek
Nem véletlen, hogy az idei kampány a nőkre összpontosít. Az IDF adatai szerint ugyanis a világon csaknem 200 millió női páciens él, akiknek száma a jelenlegi trendek alapján mintegy 303 millióra emelkedik majd 2040-ig. Ráadásul – jellemzőbben a fejlődő országokban – a nemi szerepek, a társadalmi munkamegosztás miatt a nők esetében kevésbé valószínű, hogy részt vesznek valamilyen megelőzést vagy korai felismerést célzó programban, illetve hogy időben kezelik betegségüket. Ezen kívül minél alacsonyabb a lányok, nők társadalmi-gazdasági státusza, esetükben annál nagyobb eséllyel kell számolni az olyan kockázati tényezőkkel, amelyek valószínűsítik a diabétesz kialakulását. Ilyen rizikófaktorok lehetnek a mennyiségi vagy minőségi szempontból nem megfelelő étrend, a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, a mozgásszegény életmód.
A fentiek mind közrejátszanak abban, hogy globális statisztikák szerint a nőknél a diabétesz a 9. vezető halálok – a betegség évente 2,1 millió női áldozatot szed. Ráadásul az IDF komoly népesedési következményekre is figyelmeztet, ugyanis öt cukorbeteg nőből kettő termékeny éveiben jár (ez világszerte több mint 60 millió nőt jelent). Márpedig a diabétesz nem csupán a fogamzást teszi nehezebbé, hanem a terhesség lefolyását, a születendő gyermek egészségét is előnytelenül befolyásolhatja: kezelés nélkül mindkét típusú cukorbetegség szignifikánsan megnöveli az anya és a gyermek megbetegedésének, illetve elhalálozásának kockázatát.

A terhességi cukorbetegség
Az IDF arra is felhívja a figyelmet, hogy hétből egy esetben kell számolni az úgynevezett terhességi cukorbetegség kialakulásával, amely az anyák és a gyermekek egészségére egyaránt súlyos fenyegetést jelent, ha elhanyagolják. Szövődményként többek között magas vérnyomással kell számolni, illetve a csecsemők nagy születési súlyával. Ezen felül a terhességi diabéteszben szenvedő nőknél később sok esetben megjelenik a 2-es típusú cukorbetegség, ami további egészségügyi problémákhoz vezethet, valamint az egyénnek és a társadalomnak is komoly költségeket jelent. A Nemzetközi Diabétesz Szövetség azt is megállapította: a fejlődő országokban – különösen a kifejezetten férfi dominanciára épülő társadalmakban – további gondot okoz, hogy a diabéteszes lányokat, asszonyokat megbélyegzik, amiért betegségük miatt, például a kezelés ideje alatt nem tudják ellátni a tőlük elvárt családi feladatokat. Ezért sokan inkább eltitkolják környezetük elől betegségüket, hogy elkerüljék a többség megvetését – ami halálos következménnyel is járhat.

A Diabétesz Világnap hazai eseményeiről, rendezvényeiről a Magyar Diabetes Társaság honlapján (diabet.hu) tájékozódhatunk. Ugyanitt van lehetőségünk csatlakozni a kampányhoz, letölteni saját használatra, az alkalom népszerűsítésére a Világnap plakátját, illetve az oldalon megtaláljuk a szervezet Facebook-profilját is.

P. Gy.


Cikkajánló


Életmentő tippek cukorbetegeknek a járvány idejére Gyógyhír Magazin
Diabétesszel élni Gyógyhír Magazin
Kiút a cukorbetegségből Gyógyhír Magazin
Diabéteszes gyerekeknek gyűjt a Jónak lenni jó! program Gyógyhír Magazin
5 gyógynövény diabetesz ellen! Gyógyhír Magazin
A diabétesz gyakori következménye a vakság Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Ezen a napon született Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Költők, írók betegségei Koronavírus Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


Adatvédelmi nyilatkozat   |   Jognyilatkozat   |   Elérhetőségeink   |   Médiumajánlat   |   Gyógypedagógus állások

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6903882 látogatónk volt eddig