Gyógyhír Magazin 2017-11-20

Fürdőgyógyászati ellátás – nem érdemes kihagyni


A fürdőgyógyászati ellátás az orvosi rehabilitációs ellátások közé tartozó gyógyászati ellátás, amelyet főként a krónikus reumatológiai, ortopédiai, neurológiai illetve érbetegségek funkciójavítását szolgáló rehabilitációs kezeléseknél alkalmaznak. Tekintettel ezek rehabilitációban betöltött jelentős szerepére, a Társadalombiztosítás  (Tb) támogatást biztosít az egyes ellátások szolgáltatói árához.Egészségpénztári kártyára is elszámolható
A kúra során a fürdőszolgáltató által felszámított költségek számláját – kivéve a hotelszolgáltatásét – általában az egészségpénztárak is elfogadják. A számla kiállításának módjáról azonban célszerű előre egyeztetni az érintett egészségpénztárral.

A támogatott fürdőgyógyászati ellátás igénybevételéhez szakorvosi beutaló – vény –, illetve szintén a szakorvos által kiállított „Kezelőlap”  szükséges. Ezek csak  az államilag finanszírozott egészségügyben dolgozó szakorvostól kérhetők, magánorvostól nem. Amennyiben olyan gyógyfürdőbe készülünk, ahol igénybe vehetők a támogatott fürdőgyógyászati kezelések, érdemes érdeklődni arról, hogy rendelkeznek-e olyan szakorvossal, aki jogosult támogatott fürdőgyógyászati kezelést felírni.

Évente 2 kúra, összesen  120 kezelés
A támogatott fürdőgyógyászati kezeléseket  az érvényes TB-kártyával rendelkezők évente kétszer vehetik igénybe. E kezelések kúraszerűen fejtik ki hatásukat, ezért célszerű, hogy 1-1 kúra 2-3 hétig is eltartson.  Az érvényes szabályok szerint egy  kúra  összesen  4 féle kezelést tartalmazhat az alábbiak közül:

 • gyógyvizes gyógymedence (ideértve a hévízi tófürdőt is),
 • gyógyvizes kádfürdő,
 • iszappakolás,
 • súlyfürdő,
 • szénsavas fürdő,
 • orvosi gyógymasszázs,
 • víz alatti vízsugármasszázs,
 • víz alatti csoportos gyógytorna,
 • komplex fürdőgyógyászati ellátás,
 • 18 éves kor alatti csoportos gyógyúszás,
 • szén-dioxid gyógygázfürdő (mofetta).

A kúra során mindegyik kezeléstípus  15 alkalommal vehető igénybe, vagyis 2-3 héten keresztül az előzetesen kiválasztott 4-féle kezelésből összesen 60 alkalommal részesülhet a páciens. A 18 év alattiak csoportos gyógyúszása hetente (iskolai szünetben pedig naponta) két alkalommal vehető igénybe, oly módon, hogy a kúra legfeljebb 52 kezelésből állhat, és 26 hétig tarthat.
A szén-dioxid gyógygázfürdő ellátás esetében naponta legfeljebb 1 kezelés végezhető. Egy kúra 15 kezelésből áll, és maximum 4 hétig tarthat.

Fürdőnként eltérő költségtérítés
Az egyes kezelések társadalombiztosítási támogatása ugyan országosan egységes, ám – mivel a fürdőszolgáltatás szabad ármegállapítású - a gyógyfürdők szabadon határozhatják meg saját térítési díjaikat. Érdemes ezért a gyógyfürdő kiválasztása előtt összehasonlítani az általuk közölt árakat is.

Mit kell tenni a kúra végén?
A kúra befejezését követő három héten belül a gyógyászati ellátást rendelő orvoshoz ellenőrző vizsgálatra kell menni, és a kezelőlapot át kell adni neki. Aki az ellenőrző vizsgálaton nem vesz részt, vagy a kezelőlapot nem adja le, újabb kúrára nem jogosult. 

Nem mindenkinek ajánlott!
A gyógyfürdő alkalmazásának vannak ellenjavallatai:
► heveny gyulladásos, rákos, rosszindulatú daganatos megbetegedés,
► keringési elégtelenség,
► súlyos vérnyomáselégtelenség,
► gümőkóros megbetegedés,
► súlyos központi idegrendszeri megbetegedés,
► fertőző bőrbetegség.

H. T.


Cikkajánló


Termálfürdőzés: egyre népszerűbb a magyar fiatalok körében Gyógyhír Magazin
Gyógyhír Magazin
Ne akard megúszni szárazon! Gyógyhír Magazin
Nem védjük eléggé egészségünket Gyógyhír Magazin
Zalakarosi gyógyvíz - a természet meglepetése Gyógyhír Magazin
Gyógyító érintések Zalakaroson Gyógyhír Magazin

Rovatok

A Gyógyhír Magazin megkérdezte Állatgyógyászat Allergia Alternatív terápiák Alvászavar Betegellátás, kórházak Betegjogok Betegségek tünetei Bőrvédelem, a bőr tünetei Cukorbetegség Daganatos betegségek Egészség - gazdaság Egészség-Tudomány Egészséges életmód, egészséges táplálkozás Egyéb Emésztőszervi betegségek Epebetegségek Étrendkiegészítők Étrendkiegészítők, vitaminok, ásványi anyagok Ezen a napon született Fájdalom, fájdalomcsillapítás Fejfájás Felsőlégúti megbetegedések, influenza Férfiak egészségügyi problémái Fertőző betegségek, járványok Fogyókúra Fül-orr-gégészet Genetika Gyermekellátás - gyermekgyógyászat Gyermekvállalás, gyermeknevelés Gyógyfürdők, strandok Gyógykonyha receptek Gyógynövények a gyógyításban Haj-bajok Hatósági hírek, figyelmeztetések Hormonális megbetegedések Ideggyógyászati megbetegedések Idősothonok Interjú Intim higiénia Költők, írók betegségei Koronavírus Kullancsok Lelki problémák, pszichiátriai betegségek Logopédia Magánegészségügy Magas vérnyomás Májbetegségek Meddőség Mobilapplikációk Mozgásszervi betegségek Nemibetegségek Neurológiai betegségek Nők egészségügyi problémái Nyaki- és gerincproblémák Olvasóink receptjei Önsegélyező- és egészségpénztárak PR cikkek Pszichiátria Pszichológia Sebkezelés, sérülések Száj- és fogászati megbetegedések Szemészet Szex, szerelem, család Szív- és érrendszeri betegségek Táplálkozási tanácsok Tesztek Tüdő- és légúti betegségek Tudomány Változó kor Védőoltások Vérszegénység, vashiány Vese- és húgyúti betegségek Visszérproblémák


Adatvédelmi nyilatkozat   |   Jognyilatkozat   |   Elérhetőségeink   |   Médiumajánlat   |   Gyógypedagógus állások

Weboldal üzemletetés: Iwebs


6897171 látogatónk volt eddig