• 2020. július 05., vasárnap

Tovább él, akinek megműtik a szemét


2018.04.10

Sokak számára jelent megváltást a szürkehályog-műtét. Az idős korral egyre nagyobb valószínűséggel kialakuló probléma ilyetén kezelése azonban az újabb kutatások szerint nem csak a látás élességét adhatja vissza, hanem szó szerint életbevágó hatása is lehet.Egy, a JAMA Ophthalmology szemészeti szakfolyóiratban tavaly ősszel ismertetett  kutatás arra jutott, hogy az a több tízezer, 65 évesnél idősebb, szürkehályoggal diagnosztizált amerikai nő ugyanis, aki átesett ilyen műtéten, 60 százalékkal kisebb eséllyel hunyt el idő előtt, mint azok, akiket nem operáltak meg. Az amerikai kutatók, akik egy lassan 30 éve futó kezdeményezés, a Woman’s Health Initiative adataival dolgoztak, több mint 74 ezer idősebb nő egészségügyi és halálozási adatait vizsgálták meg a szürkehályogműtétekkel összefüggésben. (A kezdeményezés keretében a menopauzán túl lévő nőket érintő fontosabb egészségügyi problémákat vizsgálják.)
„A kutatás arra utal, hogy a műtétnek a látás javításán túl több előnyös hatása is van, még az idős, beteg páciensek esetében is” - idézte az eredményről beszámoló Reuters az egyik kutatót, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem Közegészségügyi Intézetében  dolgozó Dr. Anne Colemant. 

Amit a számok mutatnak

Az amerikai kutatás adatai szerint 1993 és 2013 között 41 735 nő közül, aki átesett ilyen beavatkozáson, 6878 hunyt el, illetve 6 123 olyan, akinél ugyan diagnosztizálták az állapotot, de nem lettek megműtve (ők összesen kb. 33 ezren voltak). A számok azt mutatják, hogy a műtéten átesettek körében évente 1,5 haláleset jutott száz nőre, míg a nem megműtötteknél ez a szám 2,6 volt. A kutatók azt is megállapították, hogy a megműtött nők esetében 37-69 százalékkal csökkent a a valószínűsége annak, hogy tüdőbetegség, baleset, valamilyen fertőző betegség, idegrendszeri vagy keringési problémák, illetve rákbetegség miatt halálozzanak el. 

A kutatás korlátai

A szakemberek azonban azt is jelezték, a kutatás nem egy ellenőrzött kísérlet volt, amivel kimondottan arra kerestek volna bizonyítékot, hogy a szürkehályogműtét hozzájárul-e vagy sem a hosszabb élethez. Lehetséges, hogy az eredményeket más tényezők is befolyásolták - figyelmeztettek. „Azt nem mondhatjuk, hogy a szürkehályoggal diagnosztizált páciensek betegségükkel közvetlenül összekapcsolható tényezők miatt hunytak el - pl. halálos autóbalesetet szenvedtek, mert nem láttak jól. De úgy véljük a látóképesség romlása kihat a mindennapi életre, a napi rutinunkra, gondoljunk a rendszeres testmozgásra, vagy hogy bevesszük-e a gyógyszereinket, elmegyünk-e az orvosi kontrollvizsgálatokra, és ezek kihathatnak élettartamunkra is” – mondta Dr. Anne Coleman.
A kutatás másik gyenge pontja, hogy csak nőket vizsgáltak, így nem lehet biztosan kijelentheni, hogy a szürkehályogműtét a férfiak esetében is ugyanúgy javítja-e élettartamot, bár korábbi kutatások már utaltak erre. A kutatók szerint eredményeik tanulsága, hogy ugyan a szürkehályog kialakulását nem lehet megelőzni, de mindenképpen érdemes kezelni, sőt érdemes minél szélesebb körben elérhetővé tenni a beavatkozást, ami felértékeli a rendszeres idős kori szemvizsgálatok jenetőségét is.
Magyarországon az ötven éves vagy annál idősebb korosztály 1 százaléka vak, 0,5 százaléka súlyosan, 5 százaléka közepesen, 7 százaléka pedig enyhén látássérült a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikája kutatócsoportjának két évvel ezelőtti felmérése szerint. A korcsoportban összesen 218 ezer ember látásával van probléma. Az esetek többségében időskori makuladegeneráció, illetve más látóhártya-betegségek – szürkehályog, zöldhályog, cukorbetegség – miatt alakult ki ez az állapot. A látásproblémák hátterében leggyakrabban a szürkehályog áll, Magyarországon évente 12 ezren veszítik el látásukat miatta. Magyarországon 2016-ban 90 ezer beteget kellett szürkehályog miatt operálni, és a Semmelweis Egyetem egy tavalyi kutatása szerint hamarosan évi 120-130 ezer műtétre lesz szükség, elsősorban demog-ráfiai okok miatt. Magyarországon hályogműtétekre átlagosan három hónapot kell várni a Világgazdaság tavalyi írása szerint.


Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Amikor elfogynak a könnyeink Gyógyhír Magazin

Idősek szembetegségei Biztos, hogy csak „a korral jár?” Gyógyhír Magazin

Gyógyítható-e a szürkehályog? Gyógyhír Magazin

Könnyes ügyek Gyógyhír Magazin

Áfonyát a szemnek! Gyógyhír Magazin

Szemünk védelméért Gyógyhír Magazin