• 2020. augusztus 15., szombat

A cafeteria változik, a dolgozók egészségtámogatása marad


2018.10.31

Igen, a cafeteria rendszere megváltozik 2019. január 1-től és az egészségpénztári hozzájárulás adóterhe is emelkedik. Ám nem maradnak előnyös juttatások nélkül az alkalmazottak. Az OTP Egészségpénztárral szerződött munkáltatók ugyanis olyan egészséget támogató, kedvező adózású bónuszokat adhatnak munkavállalóiknak, mint a konkrét egészségügyi szolgáltatásokat kínáló „célzott szolgáltatás”, vagy a meghatározó élethelyzetekben felhasználható „célzott önsegélyező támogatás”. Szeretne energikus, egészséges és lojális kollégákkal dolgozni, úgy, hogy ez 2019-től ne kerüljön sokkal többe? Studniczky Ferenc, az OTP Egészségpénztár ügyvezető igazgatója elárulja, hogy ez hogyan lehetséges. 

Megváltozik a béren kívüli juttatások szabályrendszere: jövőre az eddig közkedvelt juttatások közül csupán a SZÉP Kártya marad a kedvezményes adózási kategóriában, a többi (pl. nyugdíjpénztári hozzájárulás, lakáscélú támogatás) vélhetően elveszíti népszerűségét magas adózása miatt.

Mit tehetnek a munkáltatók?

A munkáltató dönthet úgy, hogy az eddig juttatásokra fordított (bruttó) összeget továbbra is munkatársainak adja, és választhat olyan megoldást, amellyel a lehető legtöbbet hozhatja ki e keretből. Az OTP Egészségpénztár olyan új lehetőségeket kínál, melyekkel a munkáltatók és a munkavállalók is jól járnak, hiszen kedvező adófeltételek mellett:

  • támogathatja kollégái egészségét, teljesítményét,

  • csökkentheti táppénzes napjaik számát,

  • javíthatja életkörülményeiket,

  • tarthatja meg és növelheti cég iránti lojalitásukat, kötődésüket.

Kinek ajánlott a célzott szolgáltatás? Mit jelent ez pontosan?

A kollégák egészségéhez célirányosan is hozzájárulhatnak a munkáltatók, mégpedig célzott szolgáltatásokkal. A – finanszírozni kívánt – egészségügyi szolgáltatásokat a munkáltató választja ki, az adminisztrációs teendőket a Pénztár intézi a szolgáltatóval. A juttatás a – pénztártagsággal rendelkező – munkavállalók meghatározott körének adható. A célzott szolgáltatáshoz kedvező (40,71%-os) adózás társul, pénztártagi adóvonzata nincs. Ez nagyszerű megoldás lehet abban az esetben, ha egy munkáltató a dolgozóinak fogászati vagy például manager szűrést szeretne biztosítani. Erre kínál költségkímélő megoldást a célzott szolgáltatási forma.

Miért éri meg a célzott önsegélyező támogatást választani?

Különböző élethelyzetben lévő munkavállalók eltérő módon motiválhatók. Ha szeretné támogatásban részesíteni a munkavállalók bizonyos csoportját, akár alkalomszerűen, vagy rendszeresen, akár egységesen, vagy differenciáltan, jutalom vagy prémium formájában, a célzott önsegélyező támogatás remek lehetőség. A – pénztártagsággal rendelkező – munkavállalók a támogatást a Pénztár önsegélyező szolgáltatásaira használhatják fel, azaz saját, egyedi életkörülményeik javítására (például lakáscélú jelzáloghitel törlesztésének támogatására, gyermek születéséhez kapcsolódó ellátásokra, beiskolázási támogatásra, vagy épp idősgondozási hozzájárulásra), ráadásul visszaigényelhetik az összeg 20%-át (adó-visszatérítésként). A célzott önsegélyező támogatás esetében a munkáltatót nem terheli adó- és járulékfizetési kötelezettség, azonban a pénztártagot igen, 28,98%-os mértékben. Viszont mivel érvényesíthető a támogatásra a 20%-os adó-visszatérítés, ezért ez a költségteher lényegesen alacsonyabb lesz, mint egyéb juttatások esetén.Hangsúlyoznám, hogy 2019-től a 20%-os adó-visszatérítés nem csupán abban az esetben igényelhető, ha a tudatos munkavállaló egyénileg fizet be pénztári számlájára. Akkor is élhet a visszatérítés lehetőségével, ha a munkáltatótól kap hozzájárulást egészségszámlájára, illetve akkor is, ha célzott önsegélyező támogatást nyújt a munkáltató!

Hogyan igényelhető a két új szolgáltatás?

Támogatásiszerződéskötés útján vehetik igénybe a fenti két szolgáltatást a munkáltatók, és ezt követően a Pénztár intézi a teendőket.

 
Bővebb információ: www.otpep.hu

Gyógyhír Magazin

Cikkajánló


Újdonság a rákgyógyításban: vérből is kimutathatók a daganatok Gyógyhír Magazin

Természeti csoda, ahol test és lélek megújul! Gyógyhír Magazin

100 éve született a legendás kutató, id. dr. Béres József Gyógyhír Magazin

Újdonság a rákgyógyításban: vérből is kimutathatók a daganatok Gyógyhír Magazin

Támasz céljainkhoz Gyógyhír Magazin

Újdonság a rákgyógyításban: a vérből korábban azonosíthatók a d... Gyógyhír Magazin


Megjelent a GYÓGYHÍR MAGAZIN
augusztusi száma


Patikákban ingyenes.
Kérje gyógyszerészétől!
Legális patikai webáruházak
Regisztrált étrendkiegészítők listája